MENÜ

Van mivel „dicsekedni”! Ezek a legújabb kukoricahibridek a KWS-től

Oldalszám: 51
Pintér János, Szanyi István 2021.12.17.

3+1 új kukorica hibrid a KWS-től – bajnokot avattunk az MKK TOP20 kísérleteiben. A FAO 300-as éréscsoport legmagasabb termést adó hibridje az újgenerációs ClimaControl3 KWS HYPOLITO.

„A rossz évek a legjobb tanító évek azoknak, akik tudnak gondolkodni és a tanulságokat hasznukra tudják fordítani”
(Tessedik Sámuel)

Az idei esztendő különös kihívások elé állította a kukorica termelőket. Kis hazánk egyes részein nem ritkák a 10 t/ha feletti termések, máshol, főleg az ország délebbi területein a megyei átlagok is 4-essel kezdődnek. A fejlesztés nem áll meg és a mai kor követelményeinek megfelelő magas termőképességű, ugyanakkor jó stressztoleranciával bíró és az éréscsoporton belül alacsony szemnedvességű kukoricákat keresünk. 2022-re 2 új ClimaControl3 (KWS ADVISIO és KWS HYPOLITO), egy Plus4Grain (KWS GUILLERMO) és egy speciális igényeket kielégítő (CASAK DUO) hibridet mutatunk be termelő partnereinknek.

Az évjárat és termőhely stabilitás továbbra is fontos a portfoliónk építésében

A KWS európai, így a magyar kukorica nemesítő programja is nagy hangsúlyt fordít a folyamatosan változó környezeti és gazdasági igények kielégítésére, elsősorban az aszály, a virágzáskori hőstressz, a stabil terméspotenciál, a szár és gyökér kondíciója, a gyors vízleadó képesség és a betegségekkel szembeni ellenállóság terén. A dihaploid nemesítési technikát alkalmazva és számos további technológia mellett a korábbi éveknél gyorsabban és hatékonyabban tudnak a nemesítőink reagálni a fent említett kihívásokra.

A ClimaControl3 programba delegált hibridjeink kiválóan tolerálják a kukorica számára legfontosabb 3 fenológiai (virágzás előtti, virágzáskori, virágzást követő) fázisban várható negatív hatásokat. A Plus4Grain program képviselőinél cél a termésképzők maximalizálása, ott, ahol a kukorica számára ideálisak a körülmények.

KWS HYPOLITO (FAO 350-400) ClimaControl3 – bajnok a mai kor kihívásaihoz

A Magyar Kukorica Klub FAO 300 éréscsoportjának 2021-es győztese. Kiemelkedő terméspotenciál jellemzi minden körülmények között és az alacsonyabb termésszinteken is az élbolyban szerepel, ami bizonyítja kiváló stressztűrőképességét is. Mindemellett alacsony betakarításkori szemnedvesség jellemzi, ami a növekvő energia árakat figyelembe véve a jövedelmező kukoricatermesztést előnyben részesítő gazdák körében a jövő évek igazi sláger hibridjévé teheti.

 

kws-mkk-abra-vágólap-1

hypolito 1

KWS HYPOLITO

 

KWS GUILLERMO (FAO 350-400) Plus4Grain – koraiság magas terméssel

A KWS GUILLERMO különböző körülmények között is csúcshozammal rendelezik, de igazi potenciálját jó termőhelyi körülmények között tudja megmutatni. A cső felett nagyon erektív levélzettel és rövid csőkocsánnyal rendelkezik, segítve ezzel az intenzív vízleadást az érés utolsó fázisában. A szemkitelítődési időszak végéig beépülő asszimilátumok magas ezerszem tömeget eredményeznek.

 

img_1251_guillermo img_1260_guillermo2
KWS GUILLERMO

 

KWS ADVISIO FAO (450-500) ClimaControl3 – a legmagasabb termést adó hibridünk a Közép-Kelet Európai kísérleti hálózatunkban

Kiemelkedő termőképessége mellett külön értéke ezen hibridnek a rendkívüli adaptációs képessége a különböző termőhelyi körülményekhez és adottságokhoz. Különösen megbízhatóan terem közepes és alacsonyabb termésszinteken is.  Köszönhető ez annak, hogy kiválóan reagál az aszályra a virágzási időszakban és a szemkitelítődési fázisban egyaránt. Jó adaptációs képességét a nagyüzemi körülményekhez nagyban segíti, hogy már közepes tőszámon is magas termést produkál.

 

kws-fejlesztoi-kiserletek

kws advisio (1)

KWS ADVISIO

 

CASAK DUO – (FAO 400-450)

Reagálva a termelői igényekhez a KWS versenyképes ajánlata a FAO 400 eleji éréscsoportban azon termelőinknek, ahol a fenyércirok és rezisztencia különös problémát jelent.

 

casak duo

CASAK DUO

SZAKTANÁCSADÁS

A KWS felkészült csapata számos agrotechnikai kísérleti eredménnyel, kiegészítve az idei évi tapasztalatokkal, továbbra is áll rendelkezésre a minket választó új és meglévő elégedett partnereink számára.  A szakmai hátteret erősíti a KWS országos kisparcellás fejlesztési kísérleti hálózata, amelyen a jelenlegi és bevezetés előtt álló hibrideket közel 2000 parcellán vizsgáljuk.

 

Szanyi István & Pintér János
KWS Magyarország Kft.
www.kws.hu

kws_logo_sh_slogan_hu_rgb