MENÜ

Force Evo: Starter hatású talajfertőtlenítő – talajfertőtlenítő hatású starter műtrágya

Oldalszám: 37
2022.01.20.
  • Hatékony védelem a talajlakó kártevők ellen
  • Teljes értékű starter műtrágya (NP + Mn Zn)
  • Nincs szükség kompromisszumra – 2in1 termék
  • Kiváló minőségű granulátum – egy szemcsében minden hatóanyag
  • 1,5 t/ha termésmentés drótféreg ellen az elmúlt 5 év kísérleti átlagában

Vizsgálataink alapján megállapítható, hogy 1000 kukoricanövény hiánya 200 kg/ha, vagy 5000 növény 1 t/ha termésveszteséget jelent. Ott is érdemes védekezni, ahol látens károk vannak és látszólag nincs nagy kártétel.

A Force Evo  0,5% teflutrin rovarölő hatóanyagot és 10% N, 41% P2O5, 3% Mn, 2% Zn tápanyagot tartalmaz. A tápanyagok hatását különösen hideg időben lehet látni. Kukoricában drótférgek ellen 16 kg/ha a dózis (1. kép). Az 1. ábrán lévő kísérletünk mutatja, hogy a kezelések hatására a termő tő állomány több, mint 10 ezer növénnyel lett nagyobb egy drótféreggel erősen fertőzött területen és a termések is növekedtek 2-3 t/ha-ral.

 

force-evo-2. kép balra 4 sor force evo 16 kgha hatása drótféreggel erősen fertőzött területen (obbra 2 sor kezeletlen) mosonszolnok 2020. június 17

1. kép: Balra 4 sor Force Evo 16 kg/ha hatása drótféreggel erősen fertőzött területen (jobbra 2 sor kezeletlen) Mosonszolnok, 2020. június 17.

 

A starter műtrágya hatása miatt a fejlődés felgyorsul és a termés is növekszik a csak talajfertőtlenítést kapott területhez képest (2-3. kép), de a legjobb termést a Force Evo csávázással kombinált parcella adta.

 

force-evo-2-3-kep

2. kép (balra): Csak talajfertőtlenítésben részesült terület fejlődése elmarad, Gádoros, 2021.
3. kép (jobbra): Force Evo hatására a kukorica fejlődése gyorsabb, Gádoros, 2021.

force-evo-toszam-termes-kukorica

 

A drótféreg elleni védelem hatékonyságát a diffúzor használata segíti. A mai granulátumszóró adapterekkel kétféleképpen szórhatunk ki granulátumot:

  1. csak a barázda aljába (kukoricabogár ellen)
  2. sávosan a barázda aljára és falaira (drótféreg ellen)

 

force-evo-barazda-es-granulatum 

 

Gyenge-közepes kukoricabogár lárva fertőzése ellen a 20 kg/ha alkalmazását javasoljuk. Kísérleteink bizonyítják, a kukorica számára kedvező évjáratban (pl. 2020) gyenge-közepes fertőzöttséget képes a Force Evo kontrollálni. Várható erős fertőzés esetén inkább a Force 1,5 G 14–15 kg/ha dózisát használjuk.

 

force-evo-talajfertotlenitok-hatasa-kiserlet

force-evo-a-syngenta-talajfertotlenitesi-javaslata

 

Kérdés esetén forduljon bizalommal területi képviselőinkhez!

 

syngenta_logo.svg