MENÜ

Kiváló szójafajták a szomszédból

Oldalszám: 53
2022.01.20.

A hazai fehérjeigény mintegy 30%-át fedező szóját, extrahált szójadara formájában, 4–600 ezer t/év mennyiségben importálunk. Fő beszállítóink az USA, Brazília és Argentína – amely országok jórészt genetikailag módosított (GM), glifozát-rezisztens, azaz Roundup-Ready  (RR) – szóját exportálnak. Így a világ szójatermésének 70(!)%-a GM növény!

A hazai talajadottságok 400 ezer, a klimatikus adottságaink kb. 300 ezer ha-on tennék lehetővé a garantáltan GMO-mentes szója termesztését. A magyarországi ökológiai viszonyok a korai és középkorai érésidejű szójafajták számára megfelelőek (000-I), a déli országrészen a kései (II) éréscsoport is jól szerepel.

A Betamag-Trade Kft. által képviselt szerb SELSEM nemesítőház a koraitól a kései éréscsoportig, minden éréscsoportban kiváló termőképességre és magas minőségre képes GMO-mentes fajtákat biztosít a Pannon régió termelői számára, amely fajták jelen vannak és sikeresek a többi szomszédos országban is.

Ajánlatunk a 2022-es vetéshez

Az igen korai éréscsoportba tartozik a Maestral, amely 120–125 napos tenyész­idejével fő- és másodvetésre alkalmas, féldeterminált típusú, magas terméseredmény elérésére képes fajta. Erőteljes, gyors kezdeti fejlődés jellemzi, erős szára miatt állóképessége kiváló, megdőlésre nem hajlamos. Egyöntetű érése a betakarítás ütemezését megkönnyíti termesztői számára. Termelését elsősorban az ország középső, nyugati, valamint északkeleti megyéiben gazdálkodók számára ajánljuk.

Pasat a maga 125–130 napos tenyészidejével már a korai éréscsoportba tartozik, emiatt fő- vagy megkésett, de akár másodvetésre is alkalmas. Kimagasló terméseredmény elérésére képes, erős szárú, megdőlésre nem hajlamos, amely kiegyenlített, egységes érésével nagyban segíti a betakarítást. Vetését elsősorban az ország középső, nyugati, valamint északkeleti megyéiben gazdálkodók számára ajánljuk.

A középkorai éréscsoportba tartozó, folyton növő, 130–135 napos tenyészidővel rendelkező Dukat a szerbiai vetésterület vezető fajtája, amelyet egyaránt köszönhet kiváló alkalmazkodóképességének, aszálytűrésének, stabilan magas terméseredményének. Erőteljes, gyors kezdeti fejlődése miatt gyomelnyomó képessége jó, azért termesztése ökológiai viszonyok között is ajánlott. Termesztését főként az ország déli szójatermesztő régióiban ajánljuk.

Kínálatunk leghosszabb tenyészidejű tagja a Gorstak (135–145), amely a kései éréscsoportba tartozik. Erőteljes, gyors kezdeti fejlődése, robusztus felépítése miatt nagyon jó gyomelnyomó tulajdonsággal bír. Bár a fajta magas növésű, folyton növő, azonban stabil szára miatt megdőlésre nem hajlamos. Termőképessége magas, akár az 5 t/ha is elérhető termesztése során. Vetését elsősorban az ország déli megyéiben ajánljuk.

A közép-európai régió környezeti és termőhelyi viszonyaira nemesített, termés­eredményeikben és beltartalmi paramétereiket tekintve is kiemelkedő, növénykórtani szempontból stabil szójafajtáink a hazai körülmények között is megbízhatóan teljesítenek. Próbálják ki fajtáinkat!