MENÜ

Tavaszi gyomokra tavaszi gyomirtó szer – Xanadu WG

Oldalszám: 41
Kovács Balázs 2022.02.11.

Magyarországon az elmúlt tíz évben felerősödött az őszi kalászos gyomirtó készítmények használata, így a tavaszi kalászos gyomirtó szerek fejlesztése kissé háttérbe szorult. De nem szabad elfeledkeznünk a tavaszi kalászos gyomirtó készítményekről sem, mert vannak olyan helyzetek, ahol csak a tavaszi gyomirtás lehetőségével tudunk élni. Jó példa erre, hogy a tavaszi vetésű kalászosokra (tavaszi árpa, tavaszi búza, zab) csak tavasszal kijuttatható gyomirtó szert használhatunk. Továbbá őszi kalászosokban, ha évelő gyomnövényünk van (mezei acat), vagy napraforgó árvakelés, akkor ezeket a problémákat is csak tavasszal használható kalászos gyomirtó készítménnyel tudjuk megoldani.

A UPL Hungary Kft. a múlt évben a Xanadu WG (500 g/l benszulfuron-metil + 40 g/l metszulfuron-metil) tavaszi kalászos gyomirtó készítményét hozta forgalomba, amely az összes kalászos kultúrában használható, magról kelő kétszikű gyomnövények ellen, 100 g/ha dózisban (bokrosodás kezdetétől a zászlós levél megjelenéséig). A szert 5 0C felett már lehet alkalmazni, 15–20 0C az ideális kijuttatási hőmérséklet. Alacsonyabb hőmérséklet mellett hosszabb idő szükséges a készítmény hatáskifejtéséhez.

A múlt évi gyakorlati tapasztalatok alapján elmondható, hogy a fontosabb gyomok közül a repce árvakelés, pásztortáska, árvacsalán, orvosi székfű, ebszékfű, pipacs és közönséges tyúkhúr, napraforgó árvakelés, fehér libatop ellen jó, sok esetben kiváló biológiai hatással rendelkezik. A ragadós galaj és a veronika fajok ugyan a nehezen irtható fajok közé tartoznak, azonban a Xanadu WG ellenük is jó hatásossággal bevethető. A mezei árvácska esetén a kezelt gyomok növekedése leállt, virágot nem fejlesztettek. Ugyanez mondható el a fejlettebb mezei acat esetében is.

 

xanadu-oszi-arpa-oszi-buza

 

Elengedhetetlen kérdés a kalászos gyomirtó szerek esetében a más készítményekkel való keverhetősége, mivel gyomirtással egy menetben szinte mindig juttatunk ki egyéb készítményeket is. A Xanadu WG a gyakorlati tapasztalatok alapján tankkeverékben sikeresen alkalmazható rovarirtóval, gombaölővel, szárszilárdítóval és lombtrágyával is.

Összefoglalva elmondható, hogy a Xanadu WG minden kalászosban rugalmasan használható tavaszi gyomirtó készítmény a kalászosban előforduló kétszikű gyomok ellen.

Bízom benne, hogy felkeltettem érdeklődésüket a Xanadu WG gyomirtó szerünk iránt. A készítmény Búza Xanadu technológiai csomag formájában kerül forgalmazásra. Felmerülő kérdések esetén kérem keressék a UPL Hungary Kft. területi munkatársait. Mindig szívesen állunk rendelkezésükre.

Sikeres növénytermesztést és gazdasági évet kívánok minden gazdálkodónak a UPL Hungary Kft. csapata nevében.

 
Kovács Balázs
területi képviselő, UPL Hungary Kft.
www.upl-ltd.com/hu

upl_openag_2019_logo