MENÜ

Amistar Era – új univerzális kalászos gombaölő szer levél- és kalászbetegségekkel szemben

Oldalszám: 45
Boros Szilárd 2022.04.11.

A Syngenta Kft. az idei, 2022-es évtől tovább bővíti fungicid portfólióját annak érdekében, hogy partnereinek a kalászos gabonater­mesztés idén is sikeres legyen.

syngenta-buza-kezdokep-shutterstock

 

A mai, köztermesztésben lévő kalászos gabonafajták és hibridek magas genetikai terméspotenciállal rendelkeznek. A fajtaválaszték széles körű, mindenki megtalálhatja a termesztési céljához, ter­mesztési körzetéhez, technológiai intenzitásához leginkább megfelelő fajtát illetve hibridet. A megfelelő mennyiségű és minőségű termés elérését a vegetációs időszak során számtalan külső tényező befolyásolhatja, gátolhatja, mint például az adott évjárat időjárása, gyomviszonyok, kártevők, kórokozók. Utóbbinál maradva elmondhatjuk, hogy a kalászos gabonáknak is – hasonlóan más termesztett kultúrnövényeinkhez – megvannak a maguk betegségei, amelyek a tenyészidőszak során fertőzhetnek és kisebb-nagyobb termésveszteséget okozhatnak a kórokozó fajától, a vetett fajta fogékonyságától, fertőzési nyomástól függően. Ezen kórokozók terméscsökkentő hatását úgy tudjuk leginkább minimalizálni, ha növényállományainkat rendszeresen szemlézzük és amennyiben szükséges, megfelelő fungicides állományvédelemben részesítjük.

A Syngenta Kft. az idei, 2022-es évtől tovább bővíti fungicid portfólióját annak érdekében, hogy partnereinek a kalászos gabonater­mesztés idén is sikeres legyen. Új, virtuális kereskedelmi ajánlatunk az Amistar Era, amely két termék kombinációjából áll. Tartalmaz Amistar 250 SC-t és Era 300 EC-t. Előbbi hatóanyaga a már ismert és régóta bizonyított azoxistrobin, utóbbié pedig a protiokonazol.

 

amistar-era-logo

 

Az azoxistrobin egy strobilurin csoportba tartozó hatóanyag, hatásmechanizmusát tekintve sejtlégzésgátló, kiváló hatékonysággal rendelkezik rozsdabetegségekkel (búza: sárgarozsda, vörösrozsda; árpa: törpe rozsda), jó hatékonysággal szeptóriás levélfoltossággal szemben. A hatóanyag a kezelt növények minden részébe eljut, alap- és csúcsirányba is. Továbbá kiemelkedő zöldítő, juvenilizáló és termésnövelő hatást biztosít a kezelt növényállománynak, fokozza a várható termés mennyiségét és minőségét (ábra). A 2021-es év tavaszi időjárását a sokévi átlaghoz képest kevesebb csapadék és alacsonyabb hőmérséklet jellemezte, ami rá is nyomta a bélyegét a növények fejlődésére. Azonban fejlesztési kísérleteinkben, négy helyszín átlagában az Amisar Era egy kezeléssel plusz 190 kg/ha terméstöbbletet eredményezett a kezeletlen kontrollhoz képest.

 

amistar-era-abra

 

A protiokonazol hatóanyag a triazol csoportba tartozik, a gombák ergoszterol bioszintézisét gátolja, széles hatásspektrum jellemzi búzában és árpában egyaránt (búzában: lisztharmat, rozsdabetegségek (kép), szeptóriás levélfoltosság, búza fahéjbarna levélfoltosság, kalászfuzáriózis, árpában: lisztharmat, törpe rozsda, hálózatos levélfoltosság, ramuláriás levélfoltosság, rinhospóriumos levélfoltosság). Mozgását tekintve csúcs- és részben alapirányban mozdul el; élettani, zöldítő hatása a triazolok között jelentős. Mindkét ismertetett hatóanyag jelentős preventív és kuratív hatással rendelkezik.

 

amistar-era-kep

Kép: balra kezeletlen, vörös rozsdával fertőzött zászlóslevél, jobbra egészséges, Amistar Era-val kezelt (kezelés ideje: zászlóslevél kiterülése, fotó: Boros Szilárd, 2021.)

 

Az Amistar Era-t búzában (őszi és tavaszi), árpában (őszi és tavaszi), tritikáléban, rozsban lehet felhasználni évente két alkalommal. Az Amistar dózisa 0,75–1,0 l/ha, az Era dózisa 0,33–0,65 l/ha. Az általánosan ajánlott dózis 0,8–1,0 l/ha Amistar 250 SC és 0,4–0,5 l/ha Era 300 EC. A virtuális kereskedelmi ajánlat 10 l Amistar-t és 5 liter Era-t tartalmaz, ez dózis függvényében 10–13,3 ha kezelésére elegendő.

Az Amistar Era főbb előnyei:

  • Univerzális termékkombináció a kalászosok legfontosabb levél- és kalászbetegségeivel szemben.
  • Zöldítő, termésnövelő hatása kiemelkedő, használata egyértelműen megtérülő befektetés.
  • Mindkét hatóanyaga felszívódó, preventív és kuratív hatással is rendelkezik.
  • Eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagai csökkentik a kórokozók rezisztenciájának kialakulását.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a Syngenta Kft. Amistar Era virtuális kereskedelmi ajánlata megoldást jelent a tenyészidőszak alatt jelentkező növénykórtani problémákra, továbbá jelentős mértékben hozzájárul a kitűzött termelői célok eléréséhez a megfelelő mennyiségben és minőségben, nyereséggel értékesíthető termés által.

 

Boros Szilárd
fejlesztőmérnök, gombaölő szerek
Syngenta Kft.

syngenta_logo.svg