MENÜ

A sekély talajművelés – művészet

Oldalszám: 2
Szász Zoltán 2022.05.08.

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a csapadékszegény időjárás következtében. A tarlóhántás és tarlóápolás ill. a felszín feketén tartását csak úgy tudjuk megvalósítani ultrasekélyen, hogyha a talajfelszín egyenletes. Az ultrasekély művelés azért fontos, hogy minél kevesebb nedvességet veszítsünk.

horsch-2022-05-indító

 

A Horsch legtökéletesebb eszköze erre a műveletre a Cruiser sekély rugóskapás kultivátor. A vontatott, hat gerendelyes kivitelű kultivátor óriási egyengető hatással rendelkezik. A föld utána olyan mintha kivasalták volna. A hat gerendely óriási mennyiségű földet visz magával. A talajfelszín egyengetését már a tarlóhántásnál el lehet kezdeni. A legnagyobb hatásfok akkor érhető el, ha a vetési irányra 45° szögben haladunk, így a korábbi barázdák behúzhatók és a bakhátak kisimítódnak.

Attól kezdve, hogy egyenletes a felszín, a következő munkaműveletek már sekélyebben is el tudjuk végezni. A tökéletes egyenletes felszín eléréséért a tarlóápolás is 45°fokos szögbe haladjon, csak az ellenkező irányba! Az árvakelést sekélyen még igen kis állapotban érdemes és kell kivágni, ugyanis a júliusi, augusztusi nagy melegben a zöld felület nagyon nagy mennyiségű nedvességet tud elpárologtatni. A többszöri sekély mozgatás mindig stimulál új magokat, így az alapművelésnél nagyon kevés magot keverünk mélyebbre. A sekély művelésnél a sok kapás Cruiser kirázza a szalma közül a magokat, amelyeket a szétterített szalma majd betakar.

 

horsch-kép2_sekély tarlóhántás - szalmaterítés - ami védi a talajfelszínt a felmelegedéstől

Sekély tarlóhántás - szalmaterítés- ami védi a talajfelszínt a felmelegedéstől

 

Az aratásnál arra kell odafigyelni, hogy a szecskázóban jóminőségű éles kések legyenek. Ez tudja azt biztosítani, hogy a szecskázott szalma hossza 5cm legyen, ugyanis így lehet visszajuttatni a legjobban oda, ahonnan levágtuk. Egy másik igen fontos eszköz még a kombájnon a pelyva terítő. Ezt is nagyon ajánlott használni, mert a pelyva a kombájn mögött egy keskeny sávba lerakva, csírázásgátló hatással rendelkezik, így a kihullott magvak jóval később, majd a következő kultúrnövényben, vagy az alapművelés után kelnek ki.

 

horsch-kép3_tarlóápolás_cruiser 6 xl

Tarlóápolás Cruiser 6 XL

 

A Cruiser a sok kapa következtében a szalmát is teríti, visszajuttatja oda, ahonnan levágtuk. Az aratásnál még egy dologra kell odafigyelni, hogy alacsony legyen a tarló.
A kalászosok nagy magas tarlóval való aratása után, nem lehet szép talajművelést végezni. Ezen felül a hosszú szalma jóval nehezebben bomlik el, mint egy 5 cm-re szecskázott. Az aratásban megspórolt 1-2 liter gázolaj hatványozottan üt vissza később!

 

horsch-kép4_a nagyra nőtt árvakelés sok vizet visz ki ataljból és mélyebben is kell művelni

A nagyra nőtt árvakelés sok vizet vesz ki a talajból és mélyebben is kell művelni

 

A Cruiser mélységállítása a mellső támasztó kerekek és a lezáró henger között történik. Ez egy igen nagy síkfelület, ezért is lesz a Cruiser mögött biliárdasztal felület.

A talajlezárásról, különböző hengerek gondoskodnak. Különböző talajokhoz különböző hengervariációk ajánlottak. Azt is el kellene fogadni, hogy ha egy gépet nyáron, ősszel ill. tavasszal is használunk, akkor minimum kétféle hengerrel kellene szerelni. Egyik henger a nyári szárazságban kell jól dolgozzon, a másik a tavaszi nyirkosabb talajból kell aprómorzsás talajfelszínt varázsoljon.

 

horsch-kép5_cruiser vídeás lúdtalp kapa - sekély teljes átfedásű talajművelés

Cruiser vídeás lúdtalp kapa- sekély teljes átfedásű talajművelés

 

A tarlóhántásnál a keményebb földeken a SteelFlex henger (SD-RingFlex) végez nagyon jó munkát, tavasszal pedig az OptiCover (RingFlex/laprugó – pálcáshenger) kombináció, ami aprómorzsás, magágy minőségű szerkezetet hagy maga mögött.

Az egészséges élelmiszert egészséges talajból tudjuk biztosítani. Minél több növény nő a földön, minél több ideig borított a felszín annál nagyobb lesz talajban megkötött szén, nagyobb lesz a talaj élet. Az őszi alapművelésnél, amit időzíthetünk augusztus végére – szeptember elejére, ki tudjuk juttatni a műtrágyát és a takarónövényt is. A takarónövények egészen február végéig, március elejéig a felszínen hagyhatjuk. A takarónövény terminálás után, a magágykészítés jön, amit ugyancsak a Cruiserrel tudjuk végezni.

 

horsch-kép6_cruiser 5 xl - tavaszi talajegyengetés - magágy készítés

Cruiser 5 XL - tavaszi talajegyengetés - magágy készítés

 

Minél egyenletesebb egy talajfelszín, annál pontosabban is tudunk vetni! A pontos vetés ugyanúgy értelmezhető a mélység tartásra, mint a tőtávolságra. Tavasszal a gyérsoros kultúrák vetésénél mindkettő igen fontos!

Cruiser segít a talajfelszín kivasalásában!

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

horsch_maschinen_logo.svg