MENÜ

Hogyan válhatnak ismét művelhetővé a belvízzel borított területek?

Oldalszám: 29
2022.06.09.

A precíziós gazdálkodás egyik alapvető feltétele a megfelelő szántóföldi körülmények kialakítása. Ez magában foglalja azokat a vízgazdálkodási tevékenységeket, melyek elmulasztása jelentős termésvesztességgel járhat, valamint a talaj kultúrállapotát is negatívan befolyásolja.

Hazánk mezőgazdasági adottsága domborzati szempontból elég változatos, a dombos területektől, az enyhe lankákon át, az extrém sík, mély fekvésű területekig mindenhol folyik gazdálkodás. Dombvidéki területeken az erózió és szedimentáció okozhat problémákat, míg a sík területek mikrodomborzati heterogenitása a belvíz kialakulását segíti elő. Ezekre az időszakos vízborítottságú területekre jellemző, hogy sok éves átlagban sajnos kiesnek a művelésből. Rosszabb esetben a vetés megtörténik, de a belvíz miatt kipusztul a növényzet.

 

belviz-shutterstock_1441920710

 

A sík, lefolyástalan területeken kialakuló problémára kínál megoldást a Surface Water Pro Plus úgynevezett árokmód alkalmazása. A már előzetesen begyűjtött háromdimenziós adatok alapján precíziós mérnökeink elkészítik a nagy felbontású domborzatmodellt, amely a belvízelvezetés megtervezésének alapjául szolgál. Precíziós gazdálkodási szaktanácsadóink folyamatosan kapcsolatban vannak partnereinkkel, így a szükséges kiegészítő információkat (tábla melletti csatornák és dűlőutak elhelyezkedése, a táblán belüli mesterséges objektumok pozíciója, helyi specifikációk) folyamatosan begyűjtik, majd átadják a tervezéshez.

A táblán belüli belvízelvezető vápák megtervezése ESRI ArcGIS térinformatikai szoftverkörnyezetben történik, amely segítségével centiméteres pontossággal számítható ki a tervezett földmunka mélysége, valamint a tervezett csatorna hossza. Bizonyos esetekben akadnak olyan mély fekvésű sík területek is, ahol a belvíz nemcsak bizonyos táblarészeken, hanem a terület akár 70–90%-án is problémát okoz. Ez esetben a megoldás egy árokhálózat tervezése.

 

Ároknyitás wolverine rotációs ároknyitóval jd igrade szintezés vezérlővel (002)

Vápanyitás Wolverine vápanyitóval, JD iGrade szintezésvezérlővel

 

A KITE Zrt. 2019-től elindított „Technológiai szolgáltatás”-ának keretében, a kivitelezésben már 5 John Deere 8R kategóriájú IVT váltós erőgép és 5 WOLVERINE EXTREME vápanyitó eszköz vesz részt.

Az SF 6000 antennával felszerelt erőgép az AutoTrac automatikus kormányzással pontosan végig tud haladni a felvett nyomvonalon.  Az erőgép kiegészítőinek köszönhetően – a WOLVERINE-en elhelyezett antenna, amelynek feladata érzékelni a szintmagasságot, és az iGrade-vezérlés, mely a traktor SCV-n keresztül automatikusan vezérli a munkaeszköz függőleges helyzetét – megadható a vápa pontos lejtése, így a víz a lefolyástalan területekről ezeken a kialakított árkokon tud elfolyni a tábla szélén lévő csatornába.

A technológiai szolgáltatás keretén belül a Kiemelt Szolgáltatási Igazgatóság komplex technológiát biztosít, mely magában foglalja az erő- és munkagépek mellett a megfelelő gép- és technológiai ismerettel rendelkező gépkezelőt és a szaktanácsadási tevékenységet is.

A kivitelezés hatására nemcsak a vízzel korábban közvetlenül borított táblarészek, hanem az azzal határos részek is eredménnyel művelhetővé válnak. A szolgáltatás a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” felhívású pályázatban is támogatott és elszámolható!

Egyeztetjük, megtervezzük, kivitelezzük!

 

A KITE Zrt. valódi komplex szaktanácsadási szolgáltatást nyújt a precíziós gazdálkodás eszközrendszerének teljes körű kiaknázására.

Kérdéseivel keresse bizalommal precíziós gazdálkodási vezetőinket!

Északkelet-magyarországi Régió:
Marozsán László +36-30/429-5751

Közép-magyarországi Régió:
Mihályi Miklós +36-30/945-6014

Déli Régió:
Kis-Vén Ádám +36-30/327-2401

 

 

kite-logo-k

 

www.pgr.hu