MENÜ

InVigor® repcehibridek

Oldalszám: 23
2022.06.09.

A repcehibridek csakúgy, mint az élsportolók minden évben megmérettetik magukat eltérő körülmények között. A BASF-nél, amikor egy hibrid piacra kerül, már túl van számos sikeres fejlesztésen, vizsgálaton és eredményeinek köszönhetően továbbjutott az élmezőnybe.

Az InV1266 CL hibridről már számos tapasztalattal rendelkezünk, igy biztosan tudjuk róla mik az erősségei és melyik versenyágba érdemes indítani. Természetéből adódóan magas hibridről van szó, ami a rajtnál erőteljesen indul, egy igazi sprinter. Emiatt nagyobb odafigyelést igényel a megfelelő regulációs idő megválasztása. A legoptimálisabb időpont erre ősszel a növény 6–8 levélpáros időszaka, tavasszal pedig szárbaindulás kezdete. Elsőrangú rajtolásának köszönhetően a későbbi vetésidő is optimális számára.

2021-ben külön vizsgálatot indítottunk a hibridek pergési veszteségeinek megfigyelésére, ahol az InV1266 CL kiválóságát a legjobb eredmények igazolták vissza. Az InV1266 CL kipergési átlaga volt a legkisebb az ismétlésekben. Az átlaghoz képest az InV1266 CL 51 kg/ha-ral, azaz 11.260* Ft/ha-ral kevesebbet pergett, ami jelentős különbség.

A magyarországi kisparcellás kísérleteink (5 helyszín) összesített átlaga szerint országos szinten 5,64 t/ha termésátlaggal a legjobbak között szerepelt (1. ábra). Ezenfelül, minden évben megfigyelhető az a tulajdonsága, hogy a magas termésátlag mellé egy kimagasló olajtartalom párosul: 43,58%, mondhatni egy igazi korrelációtörő hibrid.

 

basf-invigor-grafikon

 

Mint láthatjuk az InV1266 CL számos tulajdonság esetén kimagaslóan teljesít, viszont vannak olyan hibridek, melyek inkább bizonyos tulajdonságukban emelkednek ki és abban maximalisták.

Ilyen hibrid nálunk az InV1170, ami nem ismer kompromisszumot a magas termés­eredmény tekintetében. Mára egyértelmű számunkra, hogy az InV1170-es fölénye a harmonikus fejlődésében és az alkalmazkodóképességében rejlik. Figyelemre méltó az adaptálhatósága, hiszen már a tavalyi évben is tapasztaltuk, hogy eltérő helyszíneken, különböző talajtípusokon is jellemzően jól szerepelt. A 2020-as évben az összes vizsgálati helyszínen az InV1170 a kísérleti átlagok fölött teljesített, ugyanúgy, mint 2021-ben. Kiemelkedő eredményt ért el Taktaharkányban, ahol eredménye 6,84 t/ha, négy ismétlés átlagában. Hasonlóan jól szerepelt Bozzaiban 6,3 t/ha eredménnyel és Békéscsabán is, ahol 5,98 t/ha mértünk. A kísérletek összesített átlagában 5,76 t/ha átlaggal az első helyen végzett, bizonyítva ezzel rátermettségét a hazai körülményekre. Összességében elmondható, hogy az InV1170 egy rendkívül stabil és magas termőképességű hibrid.

A repcehibridek első ránézésre igen hasonlóak, de hosszabb kutatás során megismerhetjük előnyös tulajdonságaikat. Amennyiben a hibridekre jellemző tulajdonságokra figyelünk, úgy egy lépést teszünk afelé, hogy kihozzuk a legjobbat a választott hibridből.

További információ az InVigor® repcehibridekről: www.agro.basf.hu

*2022.02.04. Őszi káposztarepce átlagár alapján 220.000 Ft

 

Tóth Attila
fejlesztőmérnök
invigor-basf-logo-nebeneinander-bg_db_cmyk