MENÜ

Ragasszon pénzt a repcére!

Oldalszám: 25
2022.06.08.

A repcében az állományszárítás elmaradása közvetlen termésveszteséggel járhat. A repce becői érzékeny biológiai alkotások. Könnyen felnyílnak, felpattannak, a madarak könnyedén kiverik belőlük a magokat, arról nem is beszélve, ha aratáskor bemegyünk egy jó repcetáblába az egyik végén a kombájnnal, akkor a másik vége is mozog.

 

 

A repcében leggyakrabban használt becőragasztó hatóanyag a sztirol-butadién, amely többek között a Laminex® LP-45 készítmény hatóanyaga is. A készítmény hatóanyaga szintetikus polimer alapú ragasztóanyag, amely a kipermetezése után vízben nem oldódó, féligáteresztő latex membránburkolatot képez a kezelt növény felületén. Ez a membránburkolat körülbelül 20–30 napon keresztül a kezelt felületen marad. Ez a védőburkolat nem gátolja a kezelt növények természetes vízleadását, de megakadályozza a föld feletti részein keresztül történő nedvesség felvételét, a becők visszanedvesedését. Így a készítmény egy egyszerű fizikai hatással – a növény felületén kialakított féligáteresztő membránnal – segíti elő a természetes öregedési folyamatok mielőbbi befejeződését, anélkül, hogy bármilyen negatív hatással lenne az érés folyamatára és az olajtartalom beépülésére.

 

Laminex® LP-45 új becőragasztó és elsodródásgátló készítmény

 

Deszikkáló szerekkel együtt kijuttatva, a becők 70%-os érettségénél, a betakarítás előtt 7–14 nappal kell kijuttatni a készítményt a deszikkáló szerekkel egy menetben. A Laminex® LP-45 nagy előnye, hogy elsodródásgátlásra is engedéllyel rendelkezik. Mivel a glifozáttal történő deszikkáláshoz mind légi, mind földi kijuttatás esetén az elsodródásgátló szer használata kötelező, így a Laminex® LP-45 használata esetén nem kell még külön elsodródásgátló szert vásárolni a becőragasztó mellé, mert a Laminex® LP-45 mindkét problémát egyszerre oldja meg.

Önmagában használva a Laminex® LP-45 készítményt a repce pergési veszteségének a csökkentésére a becősárgulástól a becők 30%-os érettségéig kell kipermetezni, 0,8–1 liter/hektár dózisban, a várható betakarítás előtt 3-4 héttel (becősárgulás-érés BBCH 80–87 időszakában). Szántóföldi géppel 200–400, légi permetezés esetén 60–80 liter víz felhasználásával. A keverési sorrend betartása fontos a könnyebb oldódás érdekében, a készítményt kell a vízhez hozzáadni, hogy a megfelelő oldódást elérjük. A Laminex® LP-45 légi kijuttatása engedélyezett.

Amennyiben ragasztás nélkül, csak deszikkáló szer használatával oldjuk meg a repce állományszárítását, érdemes figyelembe venni a deszikkáló szerek elsodródásából adódó veszélyeket is. Ha glifozát hatóanyagú készítményeket használunk deszikkáló szerként, az elsodródásgátló szer hozzáadása kötelező. Ha nem adunk elsodródásgátlót ezekhez a permetezésekhez és az elsodródás miatt kár keletkezik, a felelősségre vonás elkerülhetetlen lesz.

 

hechta-diquat elsodródás kukoricán

Diquat elsodródás kukoricán

 

A Drift Control® növeli a permetlé viszkozitását a tartályban, így az viszkózusabbá és sűrűbbé válik. Permetezéskor egy sűrűbb permetlé jut ki a szórófejen keresztül. Az eredmény, a cseppek nagyobb része olyan mérettartományban marad, amely kevésbé hajlamos az elsodródásra. A készítmény a növényvédő szerek elsodródásának csökkentésére használható légi és földi permetezés esetén egyaránt 0,5%-os koncentrációban. Légi kijuttatása engedélyezett.

 

hechta-drift-control

 

Glifozát hatóanyagú termékek permetezésekor a nagy hasmagasságú (>150 cm) földi géppel csak a permetlé elsodródását gátló cseppnehezítő adalékanyag (Drift Control®) hozzáadásával juttatható ki a készítmény. Deszikkáló szerek alkalmazásánál is cseppnehezítő használata szükséges a permetezéskor.

 

hechta-logo-2021

www.hechta.hu