MENÜ

Termésstabilitás a Syngenta új stressztűrő repcehibridjeivel

Oldalszám: 21
Asbóth András 2022.06.09.

A Syngenta Kft. az utóbbi években nagy hangsúlyt fektetett a repcenemesítési és -tesztelési programjára, melynek újabb zászlóshajója érkezett meg idén a magyarországi termelőkhöz.

A sikeres repcetermesztésnek rendkívül sok olyan tényezője van, amire nem tudunk hatást gyakorolni, de az egyik legfontosabb eleme, azaz a jó hibridválasztás a termelő kezében van. Az egyre hektikusabb időjárási körülmények miatt még nagyobb szerepet kap a jól megválasztott genetika, melyben a stressztűrő képesség mellett a kiegyensúlyozott, magas terméspotenciálnak van a leghangsúlyosabb szerepe. Éppen ezért az adott termőhelyen a legjobb alkalmazkodóképességű hibrid kiválasztása alapvető eleme a sikeres repcetermesztésnek.

 

sy-floretta-sy-glorietta

 

A repce igényes, de jövedelmező kultúra Magyarországon, ezért a nagyobb odafigyelés és az adott termesztéstechnológiához igazított hibridek kulcsfontosságú szereplői a profitábilisabb termesztésnek. A Syngenta nemesítői az új hibridekkel ezt a lehetőséget adják az Önök kezébe, melynek vadonatúj képviselője az SY Floretta hibridünk.

 

sy floretta

 

A magyarországi kísérleti rendszerben már 2020-ban kitűnt nagy és impozáns állományt nevelő habitusával, hosszú, kitelt becőivel. Télállósága tavaly is jelesre vizsgázott, amely alapvető feltétele a tavaszi erős és egészséges állomány további sikeres fejlődésének. Közepes termőhelyi adottságok között is kiválóan megállja a helyét, de kiemelkedő terméspotenciálját a jó termőhelyi adottságok között tudja igazán megmutatni. Betegségekkel szembeni ellenállósága átlagon felüli és a Tarlórépa sárgaság vírussal (TuYV) szemben is rezisztens. Magas olaj- és alacsony glükozinát tartalommal rendelkezik. Sikeres európai kísérleteket követően idehaza a 2021-es fejlesztői kísérleteinkben átlagosan 4,7 t/ha eredménnyel zárt (1. ábra). Kijelenthetjük tehát, hogy egy olyan hibrid érkezett termelőink kezébe, mely az intenzív ter­mesztési körülményekre kiválóan reagál rekordtermésével, de a stresszes területeken is biztonsággal megállja a helyét.

 

sy-floretta-grafikon

 

 

 

sy glorietta

Az SY Glorietta már ismert név a hazai termelők körében, hiszen 2021-ben már széles körben vetették az ország minden termesztési körzetében. Kiemelkedő termésstabilitással, valamint terméspotenciállal rendelkező hibrid repcénk, amely Magyarországon a fejlesztői kísérleteinkben a 2020-as és 2021-es években 4,7 tonna termésátlagot produkált (2. ábra).

 

sy-glorietta-grafikon

 

Nemesítőink figyelmét kiváló télállóságával és hidegtűrésével hívta fel a hibrid szelekció során. Kezdeti energikus fejlődésének köszönhetően korai vetésre is alkalmas az SY Glorietta. Tavasszal nem nyurgul fel, lassú és fokozatos magszárba-indulás jellemzi, melynek köszönhetően a késő áprilisi fagyok kevésbé veszélyeztetik. Fómával és szklerotíniával szemben nagyon jó ellenállóságot mutat, és a Tarlórépa sárgaság vírussal (TuYV) szemben is ellenálló hibrid. Kiváló tápanyagfeltáró képességgel rendelkező hibrid kiemelkedő N-feltáró képességének köszönhetően, hiszen a talajban lévő tápanyagot nagyon jól hasznosítja.

A Syngenta idei hibridajánlatában továbbra is elérhetőek az Aganos és a Bluestar repcehibridek, melyek az elmúlt években termésstabiltásuk, valamint alacsony pergési hajlamuk miatt méltán kedvelt hibridek a hazai repcetermesztőink körében.

További információkért keresse területi képviselőinket vagy látogasson el weboldalunkra!

 

Asbóth András
fejlesztőmérnök

syngenta_logo.svg