MENÜ

Hikari – válasz a magas energiaárakra

Oldalszám: 14-15
Fodor Judit, Gáspár Gergely 2022.07.06.

Hazánkban a napraforgót és a repcét deszikkálják a termelők a legnagyobb felületen. A napraforgót a vetésterület kb. 30–40%-án, időjárástól függően, kb. 200–250.000 hektáron, a repcét gyakorlatilag a vetésterület 100%-án. A cél minden esetben az, hogy egyöntetűbb és gyorsabb legyen az állományok érése, könnyebb legyen a betakaríthatóság és lehetőleg ne kelljen szárítást alkalmazni a betakarítás után. Ez utóbbi szempont különösen felértékelődött az extrém magas energiaárak fényében.

hikari_fokep-1000

 

Napraforgó esetében amennyiben augusztus végén csapadékossá válik az időjárás, amely a természetes szárítási folyamatot lelassítja, a gombás eredetű tányérbetegségek (Sclerotinia, Botrytis) csapadék hatására jelentős mértékű terméskiesést okozhatnak. Deszikkálás hatására a tányér és a kaszat vízvesztése felgyorsul, így tervszerűen lehet a termést betakarítani, számottevő veszteség nélkül. A deszikkálás hatására a baktériumos és gombás tányérpusztulás folyamata megáll, mert a kórokozók élettere megszűnik, így a tányérok nem esnek szét és a magvak nem hullanak ki. Fontos szempont lehet az is, hogy az időben learatott napraforgó után több idő marad a talajelőkészítésre őszi kalászos vetése esetén.

A repcénél az érés során a becőt károsító gombás megbetegedések (Alternaria ssp) léphetnek fel meleg, párás időjárási körülmények között. A ragasztással egybekötött deszikkálás segíthet csökkenteni a becőt károsító betegségek kialakulásának vagy felszaporodásának esélyeit és emellett igen fontos, hogy egyforma érettségben tudjuk a becőket betakarítani.

Az elmúlt években felgyorsult hatóanyag-kivonások érintették a piacon lévő deszikkáló anyagokat is, ez sarkallta a Sumi Agro-t, hogy engedélyeztesse a piraflufen-etil hatóanyagú KABUKI-t a metilált repceolaj + kókuszzsírsav dietanolamid hatóanyagú TOIL hatásfokozóval és elsodródásgátlóval együtt deszikkálásra napraforgóban és repcében.

 

hikari-logo

 

A Sumi Agro HIKARI néven forgalmazza a deszikkáló technológiai csomagját. Az 5 hektáros kiszerelésű HIKARI deszikkáló csomag 3,75 liter KABUKI-t és 10 liter TOIL hatásfokozó és elsodródásgátló termékeket tartalmaz. A technológia 2021-től napraforgóban állandó engedéllyel, őszi káposztarepcében szükséghelyzeti felhasználási engedéllyel bír. Szükséghelyzeti felhasználási engedély esetén már nincs hatósági bejelentési kötelezettsége a termelőnek!

  • A protoxgátlók családjába tartozó piraflufen-etil kontakt hatású vegyület, amely szinte „leperzseli” a kétszikű növényeket.
  • A hatóanyag nem szívódik fel a növényi szövetekben, a beérett magokat a termék nem károsítja.
  • A deszikkálás hatására a kaszat nedvességtartama csökken és csapadék hatására a már leszáradt mag nem nedvesedik vissza.
  • A magvakban az olajtartalom és a csírázási képesség nem sérül. 
  • A tányér nem kanalasodik, nem lazulnak a szövetek, mint más deszikkálásra használt anyagok esetében, így csökken a pergési veszteség.
  • Szántóföldi és légi kijuttatása is lehetséges.

A kezelést napraforgóban és repcében 20–30%-os kaszatnedvességnél javasolt elvégezni, amikor a fészekpikkely levelek barnulni kezdenek, a várható betakarítás előtt 14 nappal.
A hatásgyorsasága a diquathoz képest kissé lassúbb, de a glifozáthoz képest gyorsabb. A permetlé mennyisége földi gép esetén 200–300 l/ha, míg légi kijuttatás esetén 50–80 l/ha legyen.

Gyakorlati tapasztalatok és gazdaságosság

Az elmúlt évek során több ezer hektáron szereztünk gyakorlati tapasztalatokat a HIKARI időzítéséről, hatékonyságáról. Minden esetben a meghatározott maximális szermaradék érték határozza meg a maximális kijuttatható hatóanyag-mennyiséget. Jelen esetben a gyors roncsoló hatás kifejtéséhez szükséges időintervallum megnőtt, ezért nem jó támpont a kaszat víztartalmához igazítani a kezelést. Ezért, ha az állomány harsogóan zöld, de a kaszatok víztartalma már elérte a szokásos 30%-ot, akkor is várjunk még a kijuttatással. Napraforgóban a kijuttatást akkorra érdemes időzíteni, amikor a természetes érési folyamat kezd beindulni (a fészekpikkely levelek sárgából barnába fordulnak), illetve a felső lomblevelek (esetleg a tányéron lévő lomblevelek) színe éppen elkezd sárgába váltani (1. kép). Ez az az állapot, amikor a HIKARI igazán fel tudja pörgetni a természetes folyamatok sebességét. A hatás sebességét befolyásolják a hibrid tulajdonságai. A vitális, nagy növekedési erélyű, zöld száron érő hibridek esetében hosszabb idővel kell számolni betakarításig.

 

hikari-deszikkalas-1-sorozat

1. képsorozat: Kösely Zrt., Hajdúszoboszló, fotók: Fodor Judit

 

Gazdaságosságát nézve a HIKARI alkalmazása mindenképpen megtérül, hiszen a gyorsabb, egyöntetűbb érést, ezáltal korábbi betakarítást biztosít az állományoknak ahhoz képest, mintha nem kezelnénk. A konkurens technológiák hektárköltségéhez képest pedig elmondhatjuk, hogy azok ára sokkal jelentősebb mértékben drágult a HIKARI csomagéhoz képest, vagyis valóban versenyképes hektárköltséggel számolhatunk 2022-ben.

Az alábbi fotókon (1. képsorozat, ill. 2. képsorozat) jól látható, hogy a HIKARI mind napraforgóban, mind repcében hogyan fejti ki hatását, egy újabb lehetőséget kínálva a termelőknek az eredményes deszikkálásra.

 

hikari-repce-deszikkalas

hikari-deszikkalas-2-sorozat

2. képsorozat: Kösely Zrt., Hajdúszoboszló, fotók: Fodor Judit

 

Fodor Judit és Gáspár Gergely
szaktanácsadók,
Sumi Agro Hungary Kft.

74-szoja-tamogatoi-kor-sumiagro