MENÜ

ProfiBio – hagyományosan

Oldalszám: 2
Szász Zoltán 2022.08.02.

Érdekes időben élünk. Lehet, hogy a mezőgazdaság az elmúlt 60–70 évben nem változott annyit, mint manapság és amennyit a közeljövőben változnia kell. A klíma változik, és ennek a hatásait a jelenlegi Ukrajnában folyó helyzet felerősítette. Érezzük, hogy nap mint nap minden drágul. A német infláció is kb. 10% lehet. Az inputárak növekszenek, addig nem volt gond, amíg a termények árai is velük tartottak, de most ez megállt és egy kicsit csökkent is. Egyik oldalról fájdalmas, másik oldalról meg érthető.

horsch-kép3_tiger as - alapművelés - talajegyengetés

 

A növényvédő szerek, műtrágyák, vetőmagok, gépek árai mind felfele mennek. E mellett egyre kevesebb a fiatal, és ezen belül az, aki a mezőgazdaságban szeretne, tudna dolgozni. Az elkövetkező tíz–tizenöt évnek ez lesz a problémája, megoldani a munkaerőhiányt.

Két lehetőség van: vagy hozunk be munkásokat, vagy még nagyobb és profibb gépeket használunk.

A növényvédelemben a gyomirtás egy kis szegmens, de itt is nagyon sokat lehet nyerni vagy veszíteni. Habár a jelenlegi krízis egy picit tompítja a magas árakkal, de nagyon sokan egészségesebben szeretnének élni. Ehhez egészségesebb, vegyszermentesebb élelmiszerre van szükség. Jelenleg a gyomirtásnál tudunk gyorsan vegyszermentesebben termelni, mert mechanikailag sok dolgot meg lehet oldani.

Kezdjük a kombájn mögött. Egy ultrasekély tarlóhántással csírázásba lendítjük a kihullott magokat. Nagyon fontos a sekély és ultrasekély művelet, mert így nem kerülnek olyan mélyre a magok, hogy ne csírázzanak ki, és így a tarlóápolással ki tudjuk szedni. Erre a műveletre sekély kultivátor, rövidtárcsa vagy dupla késhenger alkalmazható.

 

horsch-kép1_cultro -  ultrasekély búza tarlóhántás_

Cultro – ultrasekély búza tarlóhántás

 

A sekély műveletek elvégzésének a feltétele, hogy egyenletes talajfelszínnel rendelkezzünk. Ezt nem fogunk egyik napról a másikra kapni, kell néhány átjárás a földön, de minél korábban elkezdjük annál hamarabb meglesz. A talajfelszín-egyengetésre a leghatékonyabb a kultivátor, minél több kapa van benne minél több gerendelyen, annál jobban egyenget. Ezenfelül fontos a művelési irány is. A tarlóápolást végezzük pl. egy Cruiserrel, a vetési irányra 45 fokban az alapművelést pedig egy Tiger AS-el ugyancsak 45 fokban csak a másik irányba. Az így kisimított felületeken precízebben tudunk vetni, és a sekély talajműveléseket is precízen el tudjuk végezni.

 

horsch-kép2_cruiser - tarlóápolás - talajfelszín egyengetés

Cruiser – tarlóápolás – talajfelszín egyengetés

 

A kombájnnál kezdődik minden, milyen tarlót, illetve milyen szecskázást hagyunk magunk mögött? Az őszi alapműveléseket vagy magágykészítést is kitűnő minőségben el lehet végezni kultivátorral akkor, ha az előtte levő művelet jó minőségű. A Tiger akár 35 cm mélyen átlazítja és bekeveri a szármaradványokat! Marad a talajfelszínen is annyi amennyi a takarásért szükséges, jöhet az őszi vetés és a szalma tavaszig eltűnik.

 

horsch-kép3b_tiger mt - őszi alapművelés

Tiger AS – alapművelés – talajegyengetés

 

Az állományban történő gyomirtás már egy picit speciálisabb. Amennyiben eldöntöttük, hogy megpróbálunk vegyszermentesebben dolgozni, akkor arra rá is kell készülni és stratégiát kidolgozni.

Az első lépés, hogy készítünk egy fals vetőmagágyat. Ez azt jelenti, hogy 1-2 héttel a vetés előtt elkészítjük a magágyat. Ebből a gyommagvak kicsíráznak, így azokat a vetés előtt vagy után gyomfésűvel könnyen ki lehet szedni. A kalászosokat ebben az esetben 1-2 cm-rel mélyebbre vessük. A kapás kutúrákkal nincs ilyen szempontból gond, mivel amúgy is 5-6 cm mélyre vetjük. A Horsch Cura gyomfésű fogaira 0,2–5 kg között fokozatmentesen lehet nyomást állítani, így az elvetett állomány vakboronálását is precízen, gond nélkül meg tudjuk valósítani.

 

horsch-kép4_cura - vakboronálás

Cura – vakboronálás

 

A gyérsoros kultúrnövényeknél, amikor már kinőtték a gyomfésűt akkor lehet a sorközművelővel tovább dolgozni. Ez a gabonák esetében eddig még nem nagyon volt lehetséges. A Horsch Transformer egy olyan sorközművelő család, ahol már a 20 cm sortávolságtól kezdve lehetséges a sorközművelés. Itt már el lehet gondolkodni, hogy az aszályosabb régiókban a búzát 20 cm sortávolságba vessük, és akkor kapálhatjuk. A kukorica sorköz kapálása nagyon egyszerű, itt csak az a kérdés, hogy milyen közel tudunk menni a sorhoz? A kamera vezérelt Transformert különböző sorvédőkkel szerelhetjük, ezenfelül lehet rajta akár újjas sorközművelő is, ami a sorba a növények közé nyúl be, illetve fésűvel is lehet szerelni.

 

horsch-kép5_transformer - repce sorközművelés

Transformer – repce sorközművelés

 

A szilárd vagy folyékony műtrágyát különböző méretű fronttartályokból lehet adagolni a sor mellé vagy a sorok közé.

A gyomirtómentes talajművelésért tenni kell, de megéri.

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

horsch_maschinen_logo.svg