MENÜ

Új irányok a kalászos fajtaválasztásban

Oldalszám: 37
2022.08.05.

Miért a Karintiás kalászosokat válasszam?

karintia-szf

 

ELŐNY A NEMESÍTÉSBEN…

Mauthner cégcsoportunk egyértelmű törekvése, hogy a Pannon régióra nemesített BŐTERMŐSTRESSZTŰRŐBB, át­lag feletti tápanyag hasznosításúbetegségellenállóbb fajtákat nemesítsen. A magyar határ közeli, Pannon régióhoz tartozó Probstdorfban, ahonnan a Karintia Kft. genetikái is származnak ez már több évtizedes cél.

karintia-pannon-regiora-nemesitve

 

 

16 FAJTA, KÖZTÜK KITÜNTETETT GENETIKÁK…

A Karintia széles kalászos fajtakínálattal áll az Ön rendelkezésére. Büszkék vagyunk, hogy a bő termésre képes, stabilan teljesítő BÚZA, TAKARMÁNY- és SÖRÁRPA, és TRITIKÁLÉ fajtáink nem csupán a kisparcellás kísérletekben teljesítenek átlagon felül, hanem megtalálhatóak köztük AGROmashEXPO termékfejlesztési díjas és többszörös NAK termésgyőztes fajták is.

KORAI ÉRÉSSEL A SZÉLSŐSÉGEKKEL SZEMBEN

A sikerünk egyik kulcsa, hogy a Pannon Régióra nemesített jellemzően korai kalászhányású és korai érésű KALÁSZOS genetikáink jó eséllyel kerülik el a nyári forróságot. A szemek kitelítődése eredményesebb lehet, így a stabilabb terméshez magasabb minőségű beltartalom (pl. HL súly) párosul.

SÖRÁRPAPROGRAM, KETTŐS HASZNOSÍTÁSÚ FAJTÁVAL…

A bőtermő PIROSKA fajtánk esetében az idei MAGAS termésátlagok is azt igazolják, hogy a fajta takarmányárpaként és sörárpaként is szépen teljesít. További előny, hogy az átlagon felüli termésátlag magas HL-súllyal párosul. A Piroska sörárpa termésre szívesen adunk Önnek is vételi ajánlatot.

CSÁBÍTÓ A DURUMBÚZA TERMÉNYÁR?

A prémium minőségű SAMBADUR fajtánkat az AGES (~ausztriai NÉBIH) mind a száraz, mind pedig a nedvesebb régióban is a versenytársak közül a LEGMAGASABB termőképességi kategóriába sorolta. Kiemelkedő tudását az idei terméseredmények is visszaigazolják. A SAMBADUR termésre szívesen adunk Önnek is vételi ajánlatot.

HATÉKONYABB NITROGÉN-HASZNOSÍTÁS

Szélsőséges körülmények között, csapadékhiányos időkben a növény gyakran képtelen annyi nitrogént felvenni, amennyire szüksége lenne. A fajták ugyanakkor eltérő mértékben képesek hasznosítani a nitrogént. Nem véletlen, hogy amikor mi a Karintiánál összeállítjuk a fajtaportfóliónkat, a nitrogénhasznosító képesség kiemelt tényező számunkra.

FELÉRTÉKELŐDIK A TERMÉSBIZTONSÁG!

A Karintia Kft. számos modern genetikájú, Pannon régióra nemesített fajtát kínál, melyek termésstabilitásukban kiemelkedő teljesítményt mutatnak. A többszörös NAK termésverseny győztes BALATON, az új nemesítésű, kiemelkedő terméspotenciállal rendelkező, „szálkás Balatonként” is emlegetett GAUDIO bőtermő őszi búza, továbbá a hazai piacon új CHRISTOPHMAURIZIO, a BAROK és a PEDRO bőtermő hatosfogatunkkal az idei évben is kimagasló termelői érdeklődésre számíthatunk.

MAGAS MINŐSÉGET ADÓ, MÉGIS BŐTERMŐ GENETIKÁK?

Az egyre szélsőségesebb negatív környezeti hatások gyakran bekorlátozzák a várható termésünket. 2023-tól az új KAP pedig várhatóan extra támogatásba részesíti a csökkentett növényvédőszer és tápanyaghasználatot. A piac minden bizonnyal felértékeli, ismét fókuszba helyezi a prémium minőséget adó fajtákat. A Karintia Kft. legújabb genetikáját képviselő MONACOCSIKO és CHRISTOPH fajtái magas termőképesség mellett a legmagasabb malmi elvárásoknak is képesek megfelelni. A MIDASADESSOTOPKAPI fajtáink pedig már évek óta bizonyítják tudásukat a prémium szegmensben.

 

karintia bőtermőpremium logo (2)

 

A LEGJOBB MEGELŐZÉS A FAJTAVÁLASZTÁS…

Fajtakínálatunkban találhatóak biogazdaságok számára is ideális búzafajták. Az ÖMKI kísérletekben is szereplő fajtáink kiemelkedő betegségellenálló-képességükkel jelentősen csökkentik a jellemző kalászos betegségek okozta kockázatot. 2023-tól pedig a kevesebb növényvédőszer használat várhatóan előnyt fog jelenteni.

 

agronaplo_nlajos_a4_web_a (1)

 

 

MIVEL NYÚJT TÖBBET ÖNNEK A PLUSZ” TECHNOLÓGIÁNK?

Technológiánk hatékonyabb gyökérfejlődési erélyt, gyorsabb és egyenletesebb kelést és fokozottabb fotoszintézist eredményez. A csírakori kockázatok csökkentése érdekében a mag felületére a gombaölőszeren túl egy egyedi bevonatot viszünk fel.

ALACSONYABB VETÉSNORMA = KEDVEZŐBB HEKTÁRKÖLTSÉG

Az eltérő fajták nagyon jelentős, akár 20-30 százalékos eltérést is mutatnak a vetőmagnorma tekintetében. Ez pedig 20-30 százalékos vetőmag költség ár előnyt jelenthet. Számszerűsítve az eltérő fajták 10.000 – 15.000 ft/ha ár eltérést mutatnak. A Karintia kalászos fajtákat a vetőmagparaméterek függvényében 170 – 200 kg/ha normával elegendő elvetni. Ez az alacsony vetőmagnorma, alacsonyabb, hektárköltséget eredményez. A kedvezőbb hektárköltségű vetőmagot pedig akár 1 tonnás, akár pedig 40 kg-s egyedi papírzsákba csomagolva juttatjuk el Önhöz, az ország bármely szegletébe.

KÖZÖS A CÉL…

Közös cél vezérli Németh Lajos meteorológust és a Karintia Kft-t. Felhívni a gazdák figyelmét az egyre szélsőségesebb időjárási körülményekre. Németh Lajos, a Karintia Kft. klímatanácsadójaként felhívja a gazdák figyelmét, hogy a legnagyobb gondot a klímaváltozás sebessége jelenti. A kockázatok csökkentése érdekében meg kell tanulnunk alkalmazkodni.

 

karintia (19 of 24)

 

ORSZÁGOS INTEGRÁCIÓ…NAPRAKÉSZ TERMÉNYPIACI INFORMÁCIÓK

A Karintia klasszikus integrátori tevékenységet folytat az ország teljes területén. Mi nem csupán értékesítjük Önnek a vetőmagot és egyéb inputanyagokat, hanem terményüzletágunk szívesen ad Önnek is ajánlatot a betakarított termésre. Szerezzen naprakész terménypiaci információt tőlünk és kamatoztassa azt a saját gazdaságában!

Forduljon területi képviselőinkhez bizalommal az ország egész területén. Elérhetőségeinket megtalálja honlapunkon: www.karintia.hu címen, vagy keresse vetőmagüzletágunkat az alábbi telefonszámon: 06 94 572 054

karintia_letisztított logó-page-001