MENÜ

A csapból is az aszály folyik

Oldalszám: 2
Szász Zoltán 2022.09.05.

Már a 70-es években voltak modellezések a klímaváltozásra. A 90-es években még kinevették azt, aki a klímaváltozásról beszélt. És most a vezetőket szidják, hogy miért nem készítették fel az országot, a termelőket a klímaváltozásra. Sokan nagyot néztek volna, ha betiltják pl. az eke használatát, vagy elveszik a földalapú támogatást attól, aki alapos indok nélkül szánt.

Az intenzíven megművelt földek felszínét a télen elvitte a szél. Ez mutatta, hogy talajtakaró nélkül mekkora veszteség éri a termelőket – talaj és nedvesség szempontjából. Az elmúlt héten kb. 40–50 mm csapadék hullott, és van már olyan termelő, aki szánt mert repcét vetne, mellette a kukorica meg sínylődik. Nem tanulunk!

 

horsch-kép1_az őszi szántott talajt tavasszal elvitte a szél

Az őszi szántott talajt tavasszal elvitte a szél

 

A talaj takarása be kellene ismerni, egy hasznos dolog. Szeptemberben kell vetni, és azokra a területekre, ahova tavaszi kultúra kerül.

Azonban a nyári talajnedvesség vagy csapadék vesztésével a tarlók kezelésével is kell valamit kezdeni. Egyre nagyobb a dilemma, hogy aratás után legyen-e tarlóhántás, mivel amúgy is nagyon száraz a föld. A nyáron véletlenül összejött egy kísérlet. Egyik parcellát Cultróval ultrasekélyen műveltük, másikon nem történt semmi.

 

horsch-kép2_2-3cm ultrasekély tarlóhántás cultroval

2-3 cm ultrasekély tarlóhántás Cultróval

 

Az ott hagyott alacsony tarló képes volt olyan mértékben kiszáradni, hogy alig lehetett megásni. Olyan volt mintha földutat próbáltunk volna felszedni. Az ultrasekélyen művelt is veszített a nedvességből, de jóval kevesebbet. Szabad szemmel lehetett látni, hogy 25 cm mélyen mennyivel sötétebb a föld, sokkal több a nedvességtartalma. A tarlóhántás kb. egy hónap után kapott csapadékot, és a kihullott magvak elkezdtek csírázni. A műveletlen tarlón nem történt semmi. Azonban azt is jól lehetett látni, hogy ahol a műveletlen tarlón a tarlómagasság nagyobb ott kisebb volt a nedvességveszteség. Két lehetőség áll előttünk, alacsony tarlót vágunk és ultrasekélyen tarlót hántunk, vagy ha nem hántunk, akkor a lehető legnagyobb tarlót hagyjuk, minél több nódusz marad fent, annál kisebb a kipárolgás.

A mulcsos talajművelés egyik alapvető gépe a Sprinter. A szármaradvánnyal borított felületre a csoroszlya alulról nyúl a talajba, és a vetőmagot így helyezi a talajba. A szármaradvány a felszínen marad és továbbra is védi azt a kipárolgástól és az eróziótól.

 

horsch-kép3_duett ppf csoroszlya_

Duett PPF csoroszlya

 

A csoroszlya csúcsa lazít és félretolja a nagy mennyiségű szármaradványt, a mögötte keletkezett barázdába kerül a műtrágya. Ezt a részt egy ferdén futó talp tömöríti, majd erre ikersávba kerül a vetőmag. A talajáram, ami elhaladt a csoroszlyatest mellett, betakarja a vetőmagot. Alulra kerül az apróbb morzsa, a felszínre a nagyobb és a legtetejére a szalma. A csoroszlyák háromgerendelyes kivitele óriási átömlő keresztmetszetet hoz magával, így nagy mennyiségű szármaradvány mellett is dugulásmentesen tud dolgozni.

 

horsch-kép4_sprinter vetés_ a műtrágya a vetett sávok közé-alá kerül_

Sprinter vetés: a műtrágya a vetett sávok közé-alá kerül

 

Minden csoroszlya után egy gumikerék halad, ami lezárja a vetést. Az apró magok vetésénél a mulcs bizonyos hátrányt jelenthet, azonban a Sprinter segítségével ezt eltávolítjuk a vetési síkból, és a felszínen helyezzük el takaróként. A felszíni szalmatakarás védi a talajt a kipárolgástól, az esetleges hirtelen lezúduló, nagy intenzitású esők eróziójától, lecserepedéstől. A Sprinternél a Duett csoroszlyával bevetett felület 35%-át vetőmag borítja. A vetőmagvak ilyen módon történő térállása biztosítja a jobb bokrosodást és a még jobb gyomelnyomó képességet. A vetéssel egy menetben történő vetési sík alatti műtrágyázás a fiatalkori erőteljes fejlődést és bokrosodást támogatja.

 

horsch-kép5_notill sprinter a thinedge csoroszlyával-1000

NoTill Sprinter a ThinEdge csoroszlyával

 

Az aszály rámutat a sokéves hibákra. Ezeknek a kiküszöbölését legegyszerűbben kezdhetjük ott is, hogy minden termelő minden parcellája szélébe minden évben ültessen el egy csemetét!

 

horsch-06

Talajegyengetés – műtrágyázás – vetés = Sprinter

 

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

horsch_maschinen_logo.svg