MENÜ

A DEKALB új hibridjei 2023-ban

Oldalszám: 1
Frőhlich Benjámin 2022.10.04.

A DEKALB kukorica portfóliója a genetikai előrehaladásnak köszönhetően évről évre, kisebb-nagyobb mértékben – az életpályájuk végét elérő hibridek kivezetésével és az új hibridek bevezetésével – megújul és fiatalodik. A 2023 évi kukoricavetési szezonra 3 új hibrid érkezik a hazai kukorica portfóliónkba, melyek a saját területükön elért kiváló teljesítményüknek köszönhetően váltak elérhetővé a hazai gazdák számára.

Az idei év rendkívüli aszályos és kihívásokkal teli kukorica évjáratának következtében „magasan van a léc” egy új hibrid előtt Magyarországon. Az eddig is alapkövetelménynek számító aszály- és stressztűrő képesség még inkább előtérbe kerül, melyhez elengedhetetlen az adott hibrid megfelelő ismerete és pozicionálása technológiai szempontból.

Az új DKC5810 Field Shield jelölést is kiérdemlő hibrid a hosszú tenyészidőjű hibrideket is preferáló gazdák számára jelenti a legújabb innovációt! Érésidejét tekintve késői (FAO550), vízleadási dinamikája azonban rendkívül gyors. A tavalyi, Bayer fejlesztői tőszámreakciós kísérletek egyértelmű győztese, melynek során a hibrid kiváló csőflexibilitása és aszálytűrő képessége miatt hívta fel magára a figyelmet. Zömök termete, vastag csövei és kiváló egészségprofilja miatt az eddig DKC5685-öt és DKC5830-at használó gazdák számára ajánljuk, azonban a FAO400 végi hibrideket preferáló termelők számára is kiváló kiegészítője lehet a hibridpalettának a későn betakarításra kerülő táblák esetén.

 

bayer-cikk_kep1

DKC5810 – Sárvár, 2022

 

Az új DKC5031WX a WAXY kukoricát termesztő gazdák számára egy kiváló új hibrid, mely ötvözi a jól ismert hagyományos DKC5031 kimagasló aszálytűrését a WAXY kukoricára vonatkozó speciális keményítő-összetétel követelményeivel. FAO480 érésidővel, megbízható agronómiai tulajdonságokkal és a DKC4590WX hibridhez képest jelentős terméselőnnyel rendelkező új hibridünk alapját képezi az ipari keményítő-előállításnak.

Nagy örömünkre szolgál, hogy hosszas kihagyás után újra kínálhatunk DEKALB prémium silókukorica hibridet a hazai gazdák számára. A megújult silónemesítési programunk első ékessége az új DKC5911 silókukorica, mely a szemes kukoricáink esetén megszokott magas termésmennyiséget kombinálja a silókukoricákra vonatkozó alapkövetelményekkel.

Milyen az új minőségi DEKALB silókukorica?

  • Kiemelkedő zöldhozam,
  • kiváló aszály- és stressztűrő képesség,
  • magas csőrészarány,
  • zöld száron érő,
  • kiváló egészségprofil,
  • magas levélrészarány a csőeredés felett.

 

bayer-cikk_kep3

DKC5911 – Zalabaksa, 2022

 

Silókukorica esetén a nagy mennyiségű biomassza elérése csupán részben jelenti a sikert, hiszen a magas csőrészarányból fakadó energiatartalom, illetve a leveles, magas tarlóval is vágható állományból eredő sejtfal-emészthetőség együttesen jelenti a teljes sikert!

A FAO 560 érésidejű, új DKC5911 rendelkezik ezen összes tulajdonsággal, kiérdemelve a SILO EXTRA megkülönböztető jelzést a portfóliónkon belül. Ezen jelzés birtokában a DKC5911 rendkívüli módon képes növelni a tej- és energiatermelés jövedelmezőségét, mely az eddig betakarított, idei, stresszes, fejlesztői kísérletekben is jól tükröződik.

 

bayer-cikk_kep2

Bayer Silókukorica Fejlesztői kísérlet – Kaposszekcső, 2022

 

bayer-diagram-2022-1

 

bayer-tablazat-2022-1

 
Fröhlich Benjámin
DEKALB fejlesztőmérnök
Bayer Crop Science