MENÜ

Avoxa Peak: Kettős védelem az egyszikűek ellen

Oldalszám: 30
Papp Zoltán 2023.01.27.

Az egyszikű gyomok számottevő gondot okoznak a kalászos gabonákban. Fertőzésük növekszik, egyre többször van szükség a védekezésre.

Különösen a nagy széltippan és a rozsnok fajok terjedése látványos, gyakran egyik évről a másikra jelennek meg táblaszinten. Mellettük bizonyos régiókban a parlagi ecsetpázsit, a vadzab fajok, olaszperje, tarackbúza is terjednek. Ugyanakkor egyre több olyan faj jelenik meg a tábláinkban, amelyek egyelőre kisebb jelentőségűek, de a jövőben potenciális veszélyt jelenthetnek (egynyári perje, vékony egércsenkesz, szálkás borjúpázsit). Ha egyszer megjelentek és magot hoztak, akkor évekre „munkát biztosítanak” a növényvédelmi szakemberek számára.

 

avoxa kísérlet meddő rozsnokkal erősen fertőzött területen ozora 2022. június 13_

Avoxa kísérlet meddő rozsnokkal erősen fertőzött területen, Ozora, 2022. június 13.

 

A kártételük korábban nem volt dokumentálva, az elmúlt időszakban azonban történtek mérések, hogy mekkora kárt képesek okozni. Sajnos kijelenthető, hogy a látszólagos törékenységük ellenére a termésveszteség mértéke egy fertőzött állományban nagyobb, mint amit a kétszikű gyomok képesek okozni. Természetesen fajtól és fertőzöttségtől függően, az általuk okozott kártétel elérheti az 500–2000 kg/ha-t is.

 

jobbra avoxapeak hatása a kezelést követő 49. napon meddő rozsnokkal erősen fertőzött területen ozpra 2022. június 13

Jobbra AvoxaPeak hatása a kezelést követő 49. napon meddő rozsnokkal erősen fertőzött területen, Ozora, 2022. június 13.

 

Rendkívül lényeges a védekezés ideje. A legjobb, ha minél korábban sikerül mentesíteni a területet. Erre az őszi kezelések a legalkalmasabbak. Azonban különösen a rozsnok fajok esetén (amelynél jelentős a tél végi, kora tavaszi kelés) illetve a vadzabnál (amely tavaszi csírázású) alapvetően tavasszal lehet elvégezni a kezelést. Akkor célszerű permetezni, amikor rá lehet menni a földekre, illetve a hőmérséklet eléri a kezelés idején a 10 oC-ot és az éjszakák fagymentesek. Ez általában március második felében van. A későbbi kezelések (április) hatékonysága csökken (túlfejlett gyomok miatt), a termésveszteség fokozódik.

A Syngenta 2022-ben vezette be az AvoxaPeak csomagot, amely forradalmasítja az őszi búza tavaszi gyomirtását egyszikű gyomok ellen. Két, eltérő hatásmechanizmusú hatóanyaga (pinoxaden és piroxszulám) biztosítja az egyszikűek elleni egyedülálló hatékonyságot. Ez adja a legjobb rezisztencia elleni védelmet is. Mindkét hatóanyagból teljes dózist tartalmaz, így olyan területeken is alkalmazható, ahol nem ismerjük a terület gyomösszetételét, de szükség van egy biztos gyomirtó készítményre. Nem ismerjük fel még az egyszikű gyomokat, mivel bokrosodás stádiumában vannak? Az AvoxaPeaknek ez sem probléma, biztonsággal használható a legfontosabb gyomok ellen (1. táblázat).

 

avoxa-peak-hatasa

 

Mindkét hatóanyagnak van hatása a kétszikűekre, de a csomagban lévő Peak hatóanyaga, a proszulfuron teszi kiválóvá a hatást ezen gyomok ellen.

A csomagban 15 l Avoxa és 200 g Peak van, amit 10 ha-ra lehet felhasználni a kultúrnövény bokrosodásának kezdetétől az egyszikű gyomok szárbaindulása előtt. Dózisa 1,5 l/ha Avoxa és 20 g/ha Peak. Nedvesítőszerre nincs szükség.

Ajánlatunkban szerepel az Avoxa önmagában is, ami a nem sikerült őszi gyomirtások felülkezelésére tökéletesen alkalmas 1,35–1,8 l/ha dózisban.

Az AvoxaPeak kiváló megoldás a repce elővetemény gyomirtására is, mivel semmiféle utónövény-korlátozása sincs (napraforgó, cukorrépa, pillangós és burgonyaféle sem probléma).

Legyen részese a kalászos egyszikű-mentesítés új generációjának!

 

Papp Zoltán
gyomirtó szer kampánymenedzser
Syngenta Kft.

syngenta_logo.svg