MENÜ

Mennyire fontos a felvehető foszfor a gyökérképződés idején? Hasznos starterrel vetni?

Oldalszám: 25
2023.02.21.

A 2022-es aszályos kukorica és napraforgó termésátlagok és az egyre szélsőségesebb időjárás a kapáskultúrák technológiájának átgondolására késztetnek. Mit csináltunk jól és hogyan javíthatunk a termésbiztonságon, a jövedelmezőségen? Startereztünk? Lehet hatékonyabban?

A gyökérzet a növényünk szája, nyissuk nagyobbra!

A vetést követően a kukorica és a napraforgó gyökérrendszerének kialakulásához az első 30–60 nap a legfontosabb!
Az is közismert, hogy a talaj jó P-szolgáltató képességéhez nemcsak annak ideális nedvességtartalma, de a gyors felmelegedése is szükséges, hogy a talaj mikrobiológiai élete is minél hatékonyabban részt vehessen a tápanyagok átalakulásában, a felvehetőségük javításában. A vetéskor a magárokba juttatott magas foszfor hatóanyagú mikrogranulált starterezés a legjobb helyen, közvetlenül a csírázási zónában biztosít magas foszforkoncentrációt, ezért kapunk szinte az évjárattól függetlenül mindig és gyakran szemmel is jól látható segítséget a kezdeti gyökérképződéshez!

Miért ilyen elismert a Pannon Starter termékcsalád? Minden évben megéri használni?

A Pannon Starter Mega legnagyobb előnye a magas hatóanyag-tartalma mellett, hogy a szabályos és stabil mikrogranulátum szemcséi fokozatosan oldódnak fel a magárokban, ezért a gyökérképződés hosszú időszakában képes biztosítani a magas P-koncentrációját. Lokálisan a legjobb helyen, a csírázási zónában, ahol folyamatosan elérhető a fejlődő gyökérzetnek. Ennek köszönhető, hogy a gyökértömeg mérésekor a legjobb eredményeket éri el és más mikrogranulátum starterkészítménytől gyakran szemmel láthatóan is hatékonyabb (1. ábra).

 

pannon-starter-mega-1-abra

 

Az elmúlt 4 év starterkísérleteiben a kukoricánál 30–60%-os, míg a napraforgó esetében 20–90%-os gyökértömeg-növekedést mértünk a Pannon Starter Mega 20 kg/ha kezeléssel, vagyis utólag ha eltérő mértékben is, de mindegyik évjáratban segítette a növények gyökeresedését.

Mekkora a Pannon Starter Mega termésnövelő hatása? Milyen a megtérülése?

A Kwizda „Terepszemle” szántóföldi kísérleteiben évek óta kiemelt szakmai témánk a starterezés.

A 20 kg/ha Pannon Starter Mega az elmúlt 4 évjárat összes napraforgó- és kukorica-összehasonlító kísérletében kiemelkedő terméstöbbletet adott!

 

pannon-starter-mega-2-abra

pannon-starter-mega-3-abra

 

Hasznos Pannon Starterrel vetni?

Az elmúlt 4 év átlagában 1,5 t/ha kukorica- és 0,5 t/ha napraforgó terméstöbbletet kaptunk a kezeletlenhez képest! Az adott versenytársat a kukoricában 11 q/ha-ral, míg napraforgóban 3 q/ha-ral múlta felül. A Pannon Starter Mega a Kwizda egyik leghasznosabb ajánlata partnereink számára.

 

2017_kwizda_agro_cmyk logo attervezes_ok