MENÜ

A kalászosok barátja az Elatus™ Era

Oldalszám: 34
2023.03.10.

A kalászos kultúrák területe növekedett a 2022/23-as szezonban, és a növekvő területtel növekednek az elvárások. A magas termés eléréséhez megfelelő védelemre és jó kondícióra van szüksége a kalászosoknak. A szélsőséges időjárás komoly kihívások elé állít minket, és az enyhe tél kedvez a gombakórokozók járványos megjelenésének. A fejlett búzaállományokban és őszi árpában is a szántóföldi szemlék során gyakran találkozhatunk a különböző betegségek tüneteivel.

Ha a tél hátralévő része nem lesz elég hideg, kora tavasszal komoly növényvédelmi problémával kell szembenéznünk, amit csak hatékony készítmények alkalmazásával fogunk tudni megoldani. A védekezéseket korán kell kezdeni, a hatástartam és a széles hatásspektrum kulcskérdés lesz.

Őszi árpában a hálózatos levélfoltosság és a lisztharmat gyakran egyszerre van jelen az állományban. Mindkét kórokozó nagy lombfelületvesztést tud okozni, ami később komoly problémát jelenthet. Tehát a korábbi évek gyakorlatával szemben, őszi árpában egy korai védekezést mindenképpen be kell iktatnunk. A két kórokozó ellen olyan készítményt kell választanunk, ami hatékony, illetve megfelelően hosszú hatástartammal is rendelkezik és erre a legjobb megoldás a Syngenta portfóliójában az Elatus Era. A készítményt a fertőzési nyomás miatt elsősorban a magasabb dózisban (1 l/ha) javasoljuk. A megfelelő hatékonyság és a hosszabb hatástartam biztosítása miatt nem érdemes kockáztatni, ha az állományban már nem csak észlelési szinten találhatók meg a betegségek.

 

syngenta-lisztharmat őszi árpa levelén

Lisztharmat őszi árpa levelén

 

Ha áttérünk az őszi búzára, a korai védekezések esetében elsősorban az Amistar család tagjait javasoljuk, az Amistar Era-t és Prime-ot. Az Elatus Era legjobb felhasználási ideje búzában a zászlóslevél kiterülése és a korai kalászvédelem ideje. Az Elatus Era különlegessége, hogy a két hatóanyaga kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik a korábban említett időszakban megjelenő kórokozókkal szemben. Kiválóan alkalmazható lomb- és kalászbetegségek ellen.

 

syngenta-szeptóriás levélfoltosság őszi búza levelén

Szeptóriás levélfoltosság őszi búza levelén

 

Fontos kiemelnünk, hogy nemcsak a hatékonysága, hanem a strobilurinokat meghaladó élettani hatása is egyedülálló. A zöldítő hatása számos gazdálkodót meggyőzött már az alkalmazásáról. Mondhatjuk, hogy messziről látszik a kezelés hatása. A zászlóslevél felületét akár 20%-kal is növelni tudja, ami nagyobb asszimilációs felületet jelent, ezáltal a termés mennyiségére és minőségére is pozitív hatással van.

 

syngenta-fiatal, sporuláló lisztharmat telepek őszi búza levelén

Fiatal, sporuláló lisztharmattelepek őszi búza levelén

 

Bízunk benne, hogy aki eddig kipróbálta, azt meggyőzte, aki még nem, nekik azt javasoljuk, mindenképpen próbálja ki és tapasztalja meg az Elatus Era hatékonyságát és hatását!

Próbálja ki az Elatus Era-t!

További információkért látogasson el az oldalunkra vagy keresse a Syngenta területi képviselőit!

www.syngenta.hu

syngenta_logo.svg