MENÜ

Miként tudjuk megtartani a vizet későbbre?

Oldalszám: 2
Szász Zoltán 2023.06.07.

Az ország egyik felén annyi a víz, hogy már nagyon sokan vízilótenyésztésen gondolkodnak, a másik felében pedig alig-alig esett valami, így az öntözésen is el lehet gondolkodni. Egy hét alatt soknak mondható csapadék jött le, és főleg ott, ahol áll a táblákon. Az is érdekes, és kiderül beszélgetésekből, hogy aki több éve takarónövényt is termel, sokkal jobb a helyzet, be tudja venni a csapadékot a talaj. Azt is látni, hogy aki túlműveli a talajokat, ott bizony sokkal hamarabb megállt a víz a felszínen.

horsch1_joker 8 rt ultrasekély tarlóhántás-800x445

Joker 8 RT ultrasekély tarlóhántás

 

Azzal a változással, amit klímaváltozásnak nevezünk, nem sokat tudunk kezdeni, a sebességén tudnánk állítani.

A mezőgazdász az egyedüli, aki földet tud előállítani. Annak függvényében, hogy mit miként tesz, ez kisebb vagy nagyobb mennyiségű lehet.

Az aratás után jön a tarlóhántás. Sokan már itt hibát vétünk, ugyanis a feleslegesen mélyen járatott tárcsa vagy mulcskultivá­tor sok földet mozgat meg, így szenet is éget. Minél sekélyebben tudunk dolgozni, annál jobb. Az is igaz, hogy a sekély műveletet egyenletes talajfelszínen tudjuk elvégezni. Ehhez kell a talajművelésbe egyengető műveleteket beiktatni, akár alapművelésnél, akár sekélyebb műveleteknél. Amikor már egyenletes a talaj felszíne, akkor lehet rajta igazán sekély illetve ultrasekély műveleteket végezni.

A Joker tárcsa a késhenger kombinációban tökéletes az ultrasekély és a sekély műveletre. A késhengerre rá lehet terhelni a tárcsa súlyát, így erősebb szármaradványokat is képes átvágni és a tárcsalevelek csak érintőlegesen, vagy csak néhány cm mélyen dolgoznak.

A mellső támasztókerék és a henger között haladó Joker egyenletes munkát végez, ezenfelül a SoftRide rendszerű futóműcsillapítás is a nyugodt járás záloga.

A Jokert mindig úszóban húzzuk, ez által a traktor billegése nem kerül át a rövidtárcsára, továbbra is nyugodtan halad.

A nagyobb szármaradvány mennyiség intenzívebb bekeverése érdekében a tárcsát akár fokozatmentesen (opció) is lehet mélyebbre állítani.

A különböző hengerek a különböző talajviszonyokhoz való legoptimálisabb választást teszik lehetővé.

 

horsch2_joker 6 rt - késhenger kombináció

Joker 6 RT – késhenger kombináció

 

A nagyon kemény földekre a dupla SD hengert ajánljuk, a lazább, középkötött talajokra a dupla RingFlex a jó választás. A nehéz zárt henger (SD) a tarajával aprít és az oldalfalával tör, zúz és visszatömörít. A nyitott laprugós hengerbe (RingFlex) a talaj be tud folyni, és ez által aprítja, valamint a felszínre felkapja és teríti.

 

horsch3_joker 5 ct - rollflex hengerrel - tarlóápolás

Joker 5 CT – RollFlex hengerrel tarlóápolás

 

A jobb talajélet érdekében a takarónövények termesztése majdnem kötelező kellene, hogy legyen. Azonban késő ősszel – télen – kora tavasszal terminálni kell és ebből a tavaszi vetésűek elé magágyat kell előállítani.

 

horsch4_joker - késhenger - takarónövény terminálás - magágykészítés

Joker – késhenger – takarónövény terminálás – magágy­készítés

 

A korábban terminált takarónövények hamarabb el kezdenek bomlani, így a vetésre jóval kevesebb lesz a szármaradvány-mennyiség, ami megnehezíthetné a vetést. A tél végével – tavasz elején terminált takarónövény sok nedvességet képes még gyűjteni, azonban a vetésnél gondot okozhat a növényi maradvány mennyisége.

 

horsch5 _a késhenger aprítja az elfagyott takarónövényt

A késhenger aprítja az elfagyott takarónövényt

 

A Jokerrel tudunk terminálni, és mag­ágyat készíteni, a fentebb említett késhenger és csipkés tárcsa mellé/helyett a CoverCrush tárcsákkal is lehet szerelni. Ezek a hullámos tárcsák, a nagy felfekvő felületük révén, sekélyen dolgoznak, zig-zag-ban járnak a talajban, így aprítanak.

 

horsch6_joker covercrush tárcsával_

Joker CoverCrush tárcsával

 

A sekély illetve ultrasekély talajművelés egy olyan lehetőség, amivel a nyári nagy szárazságban, habár sokszor úgy gondoljuk, hogy felesleges tarlót hántani, a gyakorlat bemutatta, hogy megéri!

 

horsch7_covercrush munkája

CoverCrush munkája

 

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

 

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

horsch_maschinen_logo.svg