MENÜ

Hyvido™ – A stabil és kiszámítható termés biztosítéka 2023-ban

Oldalszám: 33
Kiss Nikolett 2023.06.09.

Ki ne szeretné, hogy a termesztése során a maximumot hozza ki választott fajtájából, hibridjéből, bármilyen körülmények között?

arpa_1103642654-k

 

A fejlesztéseknek köszönhetően a genetika, a megfelelő agrotechnika, növényvédelmi megoldások már könnyűszerrel elérhetők, mégis a hektikus időjárás és gyorsan változó környezeti tényezők okán sokkal komplexebb feladat kihozni termesztésünkből a maximumot. Ennek megfelelően az utóbbi években a Syngenta még hangsúlyosabb figyelmet szentel a stressztűrő genetikák kiválasztásának, az okszerű, a növény igényeit messzemenően kielégítő, s egyben környezetkímélő tápanyag-utánpótlás megvalósításának, valamint a leghatékonyabb növényvédelem megszervezésének és kivitelezésének. 

Köszönhetően a Syngenta folyamatos fejlesztésének, büszkén viseljük, hogy nem csak a napraforgó, de kalászos genetikánkkal is a világ élvonalát képviselhetjük. Elsők között voltunk, akik megkezdték kalászos gabona nemesítésükben a hibridizáció bevezetését.

Hyvido™ programunk célja, hogy az őszi árpa termesztésének intenzifikációjával termelőink „többek” és versenyképesek tudjanak lenni ebben a versenyben és hektikus környezetben.

Összességében elmondható, hogy árpát termeszteni Magyarország szinte bármely talaján lehet, kérdés milyen eredménnyel. Hyvido™ hibrid árpáink egyik legnagyobb előnye a konvencionális fajtákkal szemben, hogy robusztus, mélyre hatoló gyökérzetének köszönhetően sokkal eredményesebben és nagyobb hatásfokkal veszik fel a talajban lévő tápanyagot és nedvességet, így akár laza, homokos vagy sekély termőrétegű, erodált talajokon is jövedelmezően teremnek. Kiemelten jól reagálnak a szárazság okozta stresszre – laboratóriumi és szántóföldi kísérletek bizonyítják, hogy a BBCH 30 és BBCH 65 fejlettségi stádiumban, amikor a növény számára legkritikusabb a víz- és tápanyagfelvétel, közel 30%-os előnyre tesznek szert termésszintben a konvencionális árpákhoz viszonyítva.*

Fontos kiemelnünk, hogy a Hyvido™ hibrid árpák esetében valamelyest eltér a tápanyag-utánpótlási protokoll a konvencionális árpákéval szemben. A legújabb fejlesztési irányvonalak és generációk már igénylik az árpa intenzívebb tápanyagellátását, hogy a genetikai potenciál megmutatkozhasson. A hibridspecifikus ter­mesztéstechnológia egyik alappillére a tavaszi többlépcsős N hatóanyag kijuttatása az  őszi árpa esetében is. Egy tonna terméshez 22 kg nitrogén szükséges, illetve 10 kg foszfor és 16 kg kálium is rendelkezésre kell hogy álljon a növény számára. A Syngenta javaslata alapján a hibrid árpáknak az az ideális, ha 140 kg N hatóanyagot juttatunk ki a növényállományra, könnyen felvehető műtrágyák formájában, optimális esetben tavasszal, három fejtrágyázás alkalmával. Mindezt megadva a növény számára, törődő törekvéseink biztosan nem maradnak eredmény nélkül.

 

syngenta-hyvido és konvencionális

A Hyvido™ hibrid árpák (bal oldal) termesztése számos előnnyel jár a konvencionális fajtákéval szemben (jobb oldal) – Syngenta demonstrációs kísérlet, Vas megye 2022.

 

A hibrid árpa portfóliónk újdonságai között szerepel az SY Dooblin és az SY Dakoota, melyek a Syngenta hibridárpa-nemesítésének már a harmadik nemzedékéhez tartoznak.

Míg az SY Dooblin egy korai hatsoros, az SY Dakoota egy közép­érésű hatsoros árpa. Mindkettőre jellemző a magas fokú stressztolerancia, a jó bokrosodás, rugalmas vetésablak, kiváló termésszint és termésstabilitás, az erős kalászorsó, és az általános gombás betegségekkel szembeni jó ellenállóság. Erősen arid, kitett körülmények között számtalanszor bizonyítottak, így kifejezetten olyan lokációkra ajánljuk, ahol feltehetően az állomány gyengébb talajon, szárazság okozta stressz alatt kell, hogy bizonyítson.

 

syngenta-arpa