MENÜ

Növénytermesztés

Szakfolyóirat > 2023/11 > Növénytermesztés IKR Agrár IKR Agrár kft. repce

5 t/ha feletti REKORDTERMÉS REPCÉBEN -az IKR Agrár technológiájával nem szerencsejáték!

A repcetermesztésben ma már csak emlék a 2O18-as csúcs, amikor mintegy 330 ezer hektáron termett a határban a szántóföldek királynője. A klímaváltozás mellett főként a növényvédőszer-kivonások nehezítik az olajnövény termesztését, 2022-ben újabb csökkenés után már csak 180 ezer hektárt fedett le ez a kultúra. Voltak azonban olyan termesztők, akik szerint „egy növénynél akkor érdemes gázt adni, amikor mások kiszállnak", ez ugyanis várhatóan árfelhajtó erőt jelent majd. Ebbe a táborba tartozik az IKR Agrár Kft. Pécs térségben dolgozó leányvállalata, a pécsváradi AGROVER Kft. is, akiknél az idei rekord repcetermésre pillantva úgy tűnik, megérte a repcére fogadni.

Szakfolyóirat > 2023/11 > Növénytermesztés Pioneer Corteva Clearfield® Plus

A szárazságot kimagaslóan toleráló Pioneer® napraforgó hibridek

A 2022-es évben tapasztalt aszály, és a vele párhuzamosan érkező rendkívül nagy számú hőségnap komoly negatív hatást gyakorolt a hazai napraforgó állományokra, különösen az ország keleti felén, ahol a csapadékmennyiség messze alulmúlta a sokéves átlagot. A termelők napraforgói mellett a fejlesztői kísérleti soroknak is szembe kellett nézniük ezzel a nem mindennapos időjárási körülményekkel. Öröm az ürömben, hogy az ilyen viszonyok között legjobbnak értékelt hibridekre a 2022-esnél kedvezőbb időjárás esetén is jobban számíthatunk.

Szakfolyóirat > 2023/11 > Növénytermesztés Syngenta crop-EX Kukorica

Együtt fejlődünk, avagy a Syngenta crop-EX bemutatójának terméseredménye 2023-ban

A Syngenta 2023-ban indította el az Együtt fejlődünk kampányát, aminek célja a kukoricában is egy olyan szemlélet kialakítása, amiben közösen Önökkel, termelőkkel gondolkodunk, és fejlesztjük szakmai tudásunkat. Azért ezt a szlogent választottuk, mert úgy gondoljuk, hogy a szaktudás elsősorban a generációk eszmecseréjén, tapasztalatmegosztásán múlik, együtt fejlődve egy tudatosabb és jövedelmezőbb termesztés felé.

Szakfolyóirat > 2023/11 > Növénytermesztés Dekalb Kukorica Dekalb kukorica

Hagyatkozzunk a tényekre! – Válasszunk DEKALB kukoricát!

Az utóbbi évek legmagasabb kukorica termésátlaga várható idén. A Kárpát-medence kedvező időjárási körülményeket biztosított 2023-ban a legtöbb kukoricatermesztő számára, azonban a magas inputanyagárak és alacsony terményárak miatt a kukoricatermesztés fedezeti pontja is igen magasra rúgott. Eme változékony, bizonytalan agrárökonómiai környezetben minden kukoricatermesztést érintő döntésnek hatványozott súlya van, melynek kezdőpontja a hibridválasztás.

Szakfolyóirat > 2023/11 > Növénytermesztés Pioneer Corteva Kukorica

Kiemelkedő termőképességű Pioneer® kukorica hibridek az egyik legkedveltebb éréscsoportban

A 2022-es gazdálkodói év emlékezetes maradt mindannyiunk számára. Az extrém időjárás mellett a mezőgazdasági termelési költségek kiszámíthatatlan változása fejtett ki jelentős hatást a gazdálkodók jövedelmére és döntéseire. A hatékonyság növelése ilyen helyzetben még fontosabbá válik. Ez alapján a korábbi érésidőhöz tartozó kukorica hibridek vetőmagjainak választása egy arany középút lehet a magas termésszint és alacsony nedvességtartalom között. A Corteva Agriscience™ törekszik arra, hogy a gazdálkodók kezébe az érdekükben fejlesztett vetőmagvakat tudjon nyújtani, amelyek használatával sikeressé tehető a növénytermesztés, és mindezeket szem előtt tartva ebben az éréscsoportban három új kukorica hibrid vetőmagja válik elérhetővé a hazai termelők részére.