MENÜ

Együtt fejlődünk, avagy a Syngenta crop-EX bemutatójának terméseredménye 2023-ban

Oldalszám: 4

1. Tőszámkísérlet

Dr. Bódi Zoltán 2023.11.02.

A Syngenta 2023-ban indította el az Együtt fejlődünk kampányát, aminek célja a kukoricában is egy olyan szemlélet kialakítása, amiben közösen Önökkel, termelőkkel gondolkodunk, és fejlesztjük szakmai tudásunkat. Azért ezt a szlogent választottuk, mert úgy gondoljuk, hogy a szaktudás elsősorban a generációk eszmecseréjén, tapasztalatmegosztásán múlik, együtt fejlődve egy tudatosabb és jövedelmezőbb termesztés felé.

 

Hajdúböszörmény vonzáskörzetében, a zeleméri templomromtól nem messze találtuk meg idén az első crop-EX bemutató helyszínünket a bodaszőlői Barabás család jóvoltából, és a hajdúböszörményi Balogh Gábor és családja értő kivitelezésében. A bemutatóhelyszín tervezésében szerepet kapott a Syngenta jövőképe, víziója, a legújabb kukoricahibridek, és a modern, precíziós technológia összekapcsolódása.

Januártól május 2-ig (vetési időpont) 213 mm csapadék hullott, szeptember elsejéig ez az összeg 467 mm-re emelkedett.  A kísérlet beállítása öntözés nélkül történt. A kísérleti térben szerepet kaptak a tőszámkísérletek, 45-60-75-90 ezer tő/ha lépcsőkben, mezoparcellákon. Kihasználva a kísérleti tér domborzati viszonyait, egyfajta zónális elhatárolás keretében a terület legmagasabb pontjára kerülve a legkisebb tőszám elvetését. A mélyebb termőréteggel és kedvezőbb vízgazdálkodást remélve a terület mélyebb pontjára helyezve a legmagasabb tőszámokat. Ezzel szimulálva a Cropwise Planting alkalmazásunkat, melyben a jövő évtől már, mint digitalis szaktanácsadó szolgáltatásban lehet elérni a kukoricatábláink különböző paraméterek alapján felvett automata zónását.

 

4_1_syngenta_crop_ex_kukorica_termeseredmeny_agronaplo_23_11

 

Az SD3121 kiemelkedően magas és széles levélszámmal rendelkezik. FAO 360–380 érésidejű, stabilitása eltérő évjáratokban is megmutatkozott (1. kép). A kísérletben a 75 ezres tőszámnál nettó (14%) 16,19 t/ha termést mutatott 14,7% betakarításkori szemnedvesség-tartalom mellett (1. ábra).

 

4_2_syngenta_crop_ex_kukorica_termeseredmeny_agronaplo_23_11

 

Az SY Fabio hibridünket az idei évben vezettük be, itt nettó 16,37 t/ha terméseredményt 16,7% betakarításkori szemnedvesség-tartalommal érte el (2. ábra). FAO 450–470 kukorica kiváló szemminőséggel és csőegészséggel rendelkezik. Zöldszáron érése és rendkívül gyors vízleadása is jelentős érv lehet a hibrid mellett.

 

4_3_syngenta_crop_ex_kukorica_termeseredmeny_agronaplo_23_11

 

Dr. Bódi Zoltán
kukorica vetőmagokért felelős fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.