MENÜ

Hagyatkozzunk a tényekre! – Válasszunk DEKALB kukoricát!

Oldalszám: 1
Fröhlich Benjámin 2023.11.02.

Az utóbbi évek legmagasabb kukorica termésátlaga várható idén. A Kárpát-medence kedvező időjárási körülményeket biztosított 2023-ban a legtöbb kukoricatermesztő számára, azonban a magas inputanyagárak és alacsony terményárak miatt a kukoricatermesztés fedezeti pontja is igen magasra rúgott. Eme változékony, bizonytalan agrárökonómiai környezetben minden kukoricatermesztést érintő döntésnek hatványozott súlya van, melynek kezdőpontja a hibridválasztás.

 

1_2_dekalb_kukorica_agronaplo_23_11

 

Tapasztalataink alapján a gazdák egyre kevésbé hoznak érzelmi alapú, szubjektív döntéseket, inkább keresik a szakmailag, eredményekkel alátámasztott ismereteket, melyek révén nagyobb biztonsággal képesek egy racionálisabb, objektív döntés meghozatalára. Mi a Bayerben évek óta erős szószólói vagyunk ezen gondolkodásnak és épp ezért szolgáljuk ki partnereinket a legkülönfélébb adatokkal, eredményekkel. Belsős kukorica-értékesítői és -fejlesztői kísérleti hálózatunk több mint 100 helyszínen van kihelyezve évről évre, továbbá rendszeres résztvevői vagyunk a független kísérleti hálózatoknak, mint például a GOSZ-VSZT-NAK Posztregisztrációs Kísérleti Hálózat; Magyar Kukorica Klub, IKR Agrár Kft. fejlesztői fajtasor, Debreceni Egyetem Kiválóság Kísérlet.

A rendkívül meleg, száraz szeptemberi időjárásnak köszönhetően az állományok betakarítása hamarabb elkezdődhetett, így a cikk írásának időpontjában már rendelkezésre áll néhány friss eredményünk a DEKALB hibridek teljesítményét illetően.

Nádudvar és Szihalom határában betakarított 34 hibridből álló kísérleti sor első 5 helyezettjét mutatják a grafikonok, ahol kiemelkedően teljesítettek a DEKALB hibridek. Az idei évjárat sajátossága, hogy egyes vidékeken a kései (FAO 500+) hibridek virágzását légköri aszály és extrém erős UV-sugárzás sújtotta, így okozva megtermékenyülési zavart és csővégi berakódási hiányt.

 

A hibridválasztáson túl az alkalmazott tőszámbeállítás a másik kardinális téma, amiben erősen megoszlanak a vélemények az egyes nemesítőházak között. A Bayernél tisztán látjuk, hogy hibrid és hibrid közti tőszemreakciós képességben jelentős különbség van, amit egy csőszekrény segítségével is rendszeresen demonstrálunk a partnereink felé. Magas várható termésszint esetén egyes hibridjeink emelt, minimum 80 ezer tő/ha beállt tőszám esetén tudják a bennük rejlő genetikai potenciált kiadni magukból. Ez az úgynevezett fix csőtípusra vezethető vissza, mely rendkívül erős aszály- és stressztűrő képességet hordoz magában, azonban a csövek hosszirányú növekedése determinált, amit kizárólag a tőszám növelésével tudunk kompenzálni magas terméspotenciálú termőhelyek esetén. Ezen hibridek például a DKC4433, DKC5075, DKC5092, DKC5685.

 

1_dekalb_kukorica_agronaplo_23_11

 

Flexibilis csőtípusú hibridjeink (DKC3972, DKC4391, DKC4712, DKC4933, DKC5810) kompenzációs képességüknek köszönhetően lehetőséget adnak alacsonyabb tőszámú vetésre is a profitmaximum megtartása mellett. Azonban nem tartjuk szakmailag helyes megoldásnak a hibrid­ismeret nélküli általános tőszám csökkentését extrém alacsony szintre, 65 ezer tő/ha alá! Drasztikusan alacsony tőszám használata mellett jelentősen növeljük az agronómiai kockázatokat, a kiaknázatlan genetikai potenciál mértékét, ami profitcsökkenéshez vezet.

Fröhlich Benjámin
Bayer, fejlesztőmérnök