MENÜ

InSun 222 CLP – a megalapozott jövő

Oldalszám: 40
Tóth Attila 2023.11.02.

Amikor az InSun 222 CLP napraforgóhibridet bevezettük a 2021-es évben, bizakodva álltunk debütálásához, hiszen konzekvensen olyan terméseredményeket produkált kísérleteinkben, ami a várakozásainkat is felülmúlta.

Az évek alatt nagyüzemi körülmények között is megmutatta valós potenciálját, és mára a BASF hibridek vezető fajtájává vált. A mostanra számos körülmény között vizsgált InSun 222 CLP joggal szolgált rá a stabil jelzőre, hiszen merőben eltérő körülmények között is stabilan átlag fölött terem.

 

40_1_basf_naprafprgo_insun_222_clp_agronaplo_23_11

 

A 2022-es év alapvetően eltért a 2023-as évjárattól. 2022-ben a téli csapadék hiánya miatt a talajok vízkapacitása jelentősen gyengébb volt, mint a 2023-as évben, ahol már télen sokszorosa hullott az előző évinek. 2022 tavaszán, annak ellenére, hogy áprilisban átlagban 40–50 mm is leesett, kevésbé tudott a csapadék hasznosulni, hiszen ez a mennyiség több mint 10 alkalom között oszlott meg, ami az átlagnál magasabb hőmérsékletnek köszönhetően nagyon kis százalékban hasznosult. Ugyanez elmondható a májusról is, ahol az átlaghőmérséklet még magasabb volt. Így az ott lehullott csapadék gyakorlatilag csak helyenként tudott hasznosulni.

Ezzel ellentétben a 2023-as év már a téli csapadék által jól feltöltött talajokkal indult, majd ezt követően, tavasszal igen jó eloszlásban, jelentős mennyiségű további csapadék érkezett a területekre. A napraforgónak kedvező időjárás, nem megszokott módon, a nyári időszakban is folytatódott, sőt augusztusban is jelentős mennyiségű csapadék hullott. Az említett két évjárat tehát merőben eltért egymástól, melynek köszönhetően több aspektusból is tudtuk vizsgálni a hibridek teljesítményét.

Az 1. ábrán látható, hogy a kísérletben betakarított termésátlag a kiegyenlítettebb 2023-as évben jelentősen magasabb volt. Míg 2022-ben átlagosan 2,91 t/ha-t mértünk, addig a 2023-as évben ez 4,40 t/ha-ra emelkedett. Ez a két merőben eltérő eredmény is megmutatja a két év extrém különbségét. Ilyen körülmények között vizsgálhatjuk meg, hogy egy hibrid csak egyes évjáratokban tud jól teljesíteni, vagy eltérő körülmények között is.

 

40_2_basf_napraforgo_insun_222_clp_agronaplo_23_11

 

Méréseink alapján az InSun 222 CLP hibrid mindkét évben kiválóan teljesített. A 2022-es aszályban az összes helyszínen jól szerepelt, és ennek köszönhetően 3,20 t/ha átlaggal az első helyen végzett. A több, eltérő helyszínről származó eredmények alapján azt a következtetést vontuk le, hogy a hibrid stressztűrése kiváló, ennek köszönhetően teljesít olyan jól ezeken a mostanra gyakori aszályos tavaszokon.

Annak ellenére, hogy a tavaszaink többsége száraz, mégis vannak olyan évjáratok, mint a 2023-as, ahol az időjárás kedvez a növényeknek, így ezekben az időszakokban a nagyon magas termés az elvárás. De ez még ilyenkor sem minden hibrid esetében valósul meg. Sőt, a tapasztalat azt mutatja, hogy a hibridek egyéni módon reagálnak az egyes környezeti tényezők változásaira. Mindezek ellenére vannak olyan hibridek, ahol ezek a specifikus reakciók csak kis mértékben változnak. Ez tapasztalható az InSun 222 CLP esetében is, hiszen a 2023-as kiegyenlített évben is a jobb terméspotenciálú hibridek között szerepelt, mutatva ezzel jó stabilitását a két eltérő évjáratban.

Mostanra már több év kutatását követően elmondhatjuk, hogy az InSun 222 CLP hibrid megtalálta a helyét a magyarországi szántóföldeken, és évről évre bizonyítja, hogy érdemes erre a stabil hibridre alapozni a jövőnket.

 

Tóth Attila
fejlesztőmérnök
www.agro.basf.hu