2024. április 20. szombat Tivadar

2017 az Optimum® AQUAmax® hibridek elsöprő sikerének éve a Pioneernál (x)

Agro Napló
A Pioneer Optimum® AQUAmax® hibridek iránti kereslet nagy mértékben emelkedett az utóbbi években. Idén 2017-ben a Pioneer által értékesített kukorica hibridek mennyiségének több, mint a fele ebből a hibridkörből kerül ki (1. ábra).

Az egyre nagyobb részarányukat elsősorban rendkívül nagy és stabil termőképességüknek köszönhetik. A kukorica termesztők a gyakorlati tapasztalatok alapján felismerték, hogy kiváló tulajdonságaikra minden évjáratban és termőhelyen számíthatnak. Ez is a lényege e megkülönböztetett hibridkörnek, hiszen a nemesítés – tesztelés során szigorú követelményeknek kell, hogy megfeleljenek. Ráadásul nemesítésük és tesztelésük itt, a Kárpát medence szélsőséges kontinentális éghajlati viszonyai között történt.

1. ábra: Pioneer Optimum® AQUAmax® hibridek népszerűségének növekedése

*2017 előzetesen becsült értékesítés alapján

A Pioneer Optimum® AQUAmax® hibridek elsöprő sikere, rendkívüli termőképessége a hivatalos és független kísérletekben is szembeötlő. A VSZT-GOSZ Kukorica Posztregisztrációs kísérletekben az elmúlt 3 évben  a FAO300, FAO400 és FAO500-as csoportokban az összesen lehetséges 9 első helyezésből 8 alkalommal Pioneer hibrid végzett az élen (2. ábra).

2. ábra: Pioneer hibridek elsöprő sikere a Posztregisztrációs kísérletekben (2014-2016)

A gazdálkodók a termesztési tapasztalatok és a kimagaslóan jó kísérleti eredmények alapján jelentősen növelték a Pioneer Optimum® AQUAmax® hibridek iránti keresletüket. A 3. sz ábrán foglaltuk össze ezen hibridek körét és a keresletük változását 2016-ról az idei, 2017-es évre.

3. ábra: A kukorica termesztők a Pioneer Optimum® AQUAmax® hibrideket keresik

*2017 előzetesen becsült értékesítés alapján

A P0023 AQ hibridünk külön is nagy figyelmet érdemel hiszen közel meg-duplázódott az iránta való igény. Nem meglepetés ez azoknak, akik ismerik és már termesztették. Jól mutatja teljesítményét a független Posztregisztrációs kísérletekben elért eredménye is: egymást követő két egymástól eltérő évjáratban is első helyezett lett!

Az új generációs Pioneer Optimum® AQUAmax® hibridek terméselőnyének demonstrálására vetettünk el speciális kísérleteket, ahol a régebbi hibridek közvelen melletük levő parcellájába vetettük az új hasonló FAO számú párjukat.

4. ábra: 14 helyszín átlagában óriási terméselőny a Pioneer Optimum® AQUAmax® hibridek javára (2016, 14 helyszín, Magyarország)

A fenti kísérletek alapján átlagosan 1,2 t/ha terméselőny írható a Pioneer Optimum® AQUAmax®  hibridek javára!

A jövőt tekintve nagyon ígéretes jelölteket láthattunk már a nemesítőink parcelláján. Idén, az elvetésre kerülő demonstrációs kísérletekben is találkozhatnak majd az érdeklődők egy új nagy várományossal, ez a hibrid pedig a P9415 AQ lesz!

Fábián László
Termékmenedzser
Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft.

*AQ = DuPont Pioneer Optimum® AQUAmax® hibrid

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
LEMORZSOLÓDVA…

LEMORZSOLÓDVA…

Lassan véget ér az inka arany aratása, a csapadékos időjárás miatt november elején a szántóföldek alig több, mint négyötödét járták csak be a kombájno...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!