2019 a TN Tempo éve a Topigs Nosrvinnál (x)

Agro Napló
Az évről évre egyre nagyobb érdeklődés mellett megrendezett Topigs Norsvin workshopok az idei évben már nem csak hazánkban, de Romániában, Csehországban és Lengyelországban is megrendezésre kerültek.
 Arno van de Laar, a Topigs Norsvin Európai Területi Igazgatója

A hazai rendezvényeknek egy Balaton parti és egy kecskeméti szálloda adott otthont. A fenti eseményeken több száz érdeklődő vett részt, akik a cég tenyészállataival elért legújabb eredmények mellett hallhattak korunk legveszélyesebb sertésbetegségéről az afrikai sertéspestisről és az ellene való védekezés legfontosabb szempontjairól.

A balatoni rendezvényt, melyen a megjelentek igazi internacionalitását mi sem jelzi jobban, mint hogy három nyelven történt szinkrontolmácsolás, megtisztelte jelenlétével Arno van de Laar a Topigs Norsvin Európai Területi Igazgatója. Az ő előadásában a sertéshústermelés, fogyasztás és kereskedelem aktuális trendjeiről és a következő évek kilátásairól beszélt. Minden előrejelzés szerint a sertéshús iránt folyamatosan növekvő kereslet mutatkozik a világban, mely éves szinten megközelíti a 2%-ot. A mostani afrikai sertéspestis (ASP) világjárvány szinte csillagászati magasságokba hajtotta a sertés felvásárlási árát. Ugyanakkor nehezen kiszámítható, hogy az ASP esetleges Európai tovább terjedése milyen hatást fog gyakorolni az árak jövőbeni alakulására. Ezzel együtt az input költségek legjelentősebb részét képező takarmány árak is folyamatosan emelkednek, így a takarmányhasznosítás egyre fontosabb szerepet játszik a sertéstenyésztők döntésében. További nagyon jelentős változást okoz a piacokon a vállalatok koncentrációja, a hatékonyabb termelésre való törekvés és globális probléma a felkészült munkaerő egyre fokozódó hiánya. Ezen kihívások miatt a termelőknek olyan kocákra van szüksége, mely nagy termelésre képes, de nem igényel fokozott emberi beavatkozást és felügyeletet, a hízói pedig vékony szalonnával rendelkező nagy életképességű állatok. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyasztói igények, a sertéshús beszerzésének módja, illetve a húsról alkotott vélemény a mai modern elektronikus korunkban mennyire megváltozott. A Topigs Norsvin a tenyésztése során igyekszik elébe menni a várható fogyasztói igényeknek és a legmodernebb technikák (DNS marker szelekció, CT vizsgálat, videókamerás megfigyelés) felhasználásával biztosítani a leggyorsabb genetikai előrehaladást a partnerei számára. A modern sertéstenyésztésben már több olyan tulajdonságot is, mint például a szociális viselkedés, figyelemebe kell venni, melyre nagyon nehéz a klasszikus módszerekkel tenyészteni, így az innováció a mindennapi munka részévé kell, hogy váljon. Ezekre a kutatási és fejlesztési programokra évente folyamatosan növekvő összegeket költ a vállalat, 2019-ben 22,5 millió Eurót. A cél az, hogy a partnereik telepein megduplázzák a genetikai előrehaladás éves szintjét. Ennek a munkának meg is van a gyümölcse, mert jelenleg a világ 55 országában van jelen a Topigs Norsvin és 1,8 millió keresztezett kocasüldőt és 11 millió adag kanspermát értékesít.

A nyitó előadást követően a Topigs Norsvin régiónkban két legfontosabb termékéről a TN70-es szülőpár kocáról és a TN Tempo terminál kanról hangzottak el előadások.

A TN70-es kocára való áttérés esetében számos telep nyúlt a jól bevált InGene módszerhez, melynek a lényege, hogy az utánpótláshoz szükséges tenyészkocasüldőt a telepen belül állítják elő és ehhez a telepre csak magas állategészségügyi státuszú mesterséges termékenyítő állomásról származó kansperma érkezik be. Az ASP kockázatának fokozatos növekedése miatt különösen előtérbe került az InGene módszer, mert ez a biztosítéka annak, hogy élő állatok bevitele nélkül is folyamatos genetikai fejlődést lehessen biztosítani a telepi kocaállományokban. Ezek a telepek az eltelt 3 év során 5%-kal tudták növelni a kocák fialási százalékát. 1 malaccal az élve született alomszámot és 1,2%-kal csökkentet a fiaztatói elhullást is. A kocák magasabb szintű termelésének és az így előállított hízók magasabb vitalitásának köszönhetően a 3 év alatt az InGene módszerrel átkeresztezést folytató telepeken több mint 7 hízóval nőtt az egy kocára eső éves kibocsájtás. Nem véletlen, hogy a TN70-es kocát a saját sertéstelepén elsők között kipróbáló holland Toon Janssen így foglalta össze a kocáról alkotott véleményét: „A TN70-es az a koca, akivel mindenki dolgozni akar.”

A TN Tempo jelentős fejlesztésen ment keresztül a múlt század 70-es éveitől kezdődően, amikor is megalkották ezt a befejező kanvonalat. A fejlesztések az elmúlt közel fél évszázadban érintették a húsminőséget, a malacok életképességét és növekedési erélyét, valamint színhústartalmát is. A vonal tenyésztésének óriási lendületet adott a 2013-ban bevezetett génszelekcó és a 2018-ban beindított kanadai Delta tesztállomás. A vonal egyik jellegzetessége a betegségekkel szembeni megnövekedett ellenállóképesség, melynek köszönhetően egy akár 10%-kal is több hízót lehet értékesíteni utánuk, mint a versenytárs terminál kanok után. A Delta Canada tesztállomáson évente 10.000 kanjelöltet tesztelnek, melyből a legígéretesebb 5.000 kannál a sajátteljesítmény vizsgálatot követően CT vizsgálatot végeznek, és az így kapott adatok alapján a legjobb 50 kan lesz az, amely a következő nukleusz generáció kialakításában szerepet vállalhat. Az új TN Tempo kanok szaporítóanyagához jelenleg már a világ minden pontján hozzá lehet jutni, így hazánkban is.

A javuló termelési paraméterek mindig örömmel töltik el a tulajdonosok szívét, de hogy ez a pénztárcájukat mennyivel vastagítja, azt eddig elég nehéz volt számszerűsíteni. A workshop alkalmával bemutatták a Topigs Norsvin „Economic Progress Calculator”-át, mely egy interneten elérhető modellező program. Ennek segítségével könnyen számszerűsíthető, hogy a termelési paraméterek egységnyi javulásával hogyan változik a telep jövedelmezősége. Segítségével mindenki kiszámítja, hogy a többlet befektetés a termelési paraméterek javulásával megtérül-e.

Egy másik előadásban a kocaforgó jelentőségét kiemelve foglalkoztak a termelés és a jövedelmezőség kapcsolatával. A számítások alapján egy kocanap 4,5 €-ba kerül, akár termel akár nem, így minden üresen töltött nap ekkora összeget vesz ki a tulajdonos zsebéből. Ezért nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk a kocák zökkenőmentes termelésben tartása érdekében. Erre a Topigs Norsvin egy már régóta nagyon jól működő programot a Pigsis-t ajánlja, mely segítségével pontosan kiszámítható a termékenyítések legoptimálisabb időpontja ezzel csökkentve a felhasznált szaporítóanyag mennyiségét és javítva a szaporasági mutatókat.

A vállalat mesterséges termékenyítő központi specialistája nagyon jól és részletesen foglalta össze a mesterséges termékenyítésben rejlő előnyöket és vetette össze a természetes fedeztetés, illetve a MTÁ-ról származó kansperma felhasználásával. Második előadásában a SOLUSEM Bio+ hosszú (6-7 napos) eltarthatóságot biztosító kansperma hígítóját ismertette. A termék már a hazai piacon is forgalomban van, és valamennyi a Topigs Norsvin Közép-Európa által forgalmazott kansperma előállításához csakis ezt az új hígítót használják a szerződött termékenyítő állomások.

A program során két meghívott előadó is szót kapott, akik a TN70-es kocák takarmányozásáról, illetve a csökkentett antibiotikumfelhasználás melletti sertéstartásról beszéltek.

Természetesen nem maradhatott el a TN70-es kocákkal dolgozó telepek képviselőinek telepbemutatása sem, akik előadásaikban bemutatták azokat a kiváló eredményeket melyeket a saját telepükön értek el Csehországtól Lengyelországon át egészen Szerbiáig.

A nap utolsó előadása korunk legrettegettebb sertésbetegségével az afrikai sertéspestissel foglalkozott. Bemutatta a vírust magát, a fertőzési forrásokat és kiemelte a védekezési lehetőségeket. Sok képpel dokumentálva mutatta meg a jó, illetve hiányos telepi gyakorlatot, melynek hatására mindenki elgondolkozhatott a saját telepén javítást igénylő problémás pontokon.

A napi szakmai program Balatonon és Kecskeméten is az elmúlt évben kiemelkedő termelési eredményeket elért telepek díjazásával ért véget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!