MENÜ

3 időpontban is nélkülözhetetlen kontakt gombaölő szer a szőlőlisztharmat ellen

Minden, amit tudni érdemes a Karathane Starról!

2017.07.17.

  • A szőlő első kezelései között erős kuratív hatású és alacsony hőmérsékleten is hatékony.
  • A bogyók kötődése után a bogyók védelme mellett a levélzet tisztán tartására Systhane 20 EW-vel kombinálva.
  • A szüret előtt (várakozási időt betartva) vagy után a lisztharmat ivaros, áttelelő képleteinek számának csökkentésére.
  • Egyedülálló lisztharmat elleni hatású, amely megsemmisíti a növény fás részein lévő szaporítóképleteket is.

dow-karathane-logo-csik

Hatásmechanizmus

A meptildinokap a dinitrofenol-származékok közé tartozik (FRAC C5 csoport) és a respirációt gátolják. Nagyon erős kontak, kuratív és eradikatív hatással rendelkezik a lisztharmat ellen. Képes a gomba áttelelő képleteit is elpusztítani. Ellentétben más hatóanyagokkal alacsony hőmérsékleten (10-15 °C) is hatékony.

dow-karathane-01

dow-karathane-02

Javasolt növényvédelmi technológia

A készítményt a fertőzésveszélyes időszakban preventív jelleggel, ill. legkésőbb az első tünetek megjelenésekor kell kijuttatni, és a fertőzési veszélytől függően 10-12 napos időközönként szükség szerint (legfeljebb 4 alkalommal) célszerű megismételni. A tenyészidőszak elején (kisleveles állapot – hajtásnövekedés) az alacsonyabb permetlémennyiség (500-700 l/ha) használata, a tenyészidőszak előrehaladtával (virágzás után) a magasabb permetlémennyiség (800-1000 l/ha) alkalmazása indokolt. Súlyos fertőzésveszély fennállásakor a rövidebb (7-10 napos) permetezési forduló és magasabb permetlémennyiség alkalmazása ajánlott. Kuratív védekezésre a fertőzés kialakulásakor 0,6 l/ha mennyiségben nagy permetlémennyiség és nedvesítő szer együttes alkalmazásával használható. A kezelés - a fertőzésre hajlamosító körülmények fennállása mellett - 5 nap múlva megismételendő.

Minden esetben törekedni kell az egyenletes és teljes permetléfedésre, még a lombozat belsejében is. A permetezések elvégzése a nyári időszakban a kora hajnali, vagy a késő esti órákban ajánlott, minden esetben 25 °C alatti hőmérsékleti viszonyoknál. + 30 °C feletti hőmérsékleteknél perzselés veszélye miatt nem ajánljuk használatát.

dow-karathane-03
4×Karathane Star hatása lisztharmat ellen Blauburger
szőlőben, előtérben kezeletlen Eger, 2014

Gyakorlati felhasználási javaslatok

A Karathane Star a rügypattanás után alkalmazva egyedülálló módon elpusztítja a lisztharmat áttelelt képleteit, micéliumait. A kénnel és a triazolokkal ellentétben már alacsony (18-20°C alatti) hőmérsékleten is hatékony. A korai kezelést kezelést mindenkinek javasoljuk, aki a „zéró tolerancia” elvét vallja a lisztharmattal kapcsolatban, és minőségi szőlőt állít elő. Ebben az időszakban 0,6 l/ha dózisban alkalmazzuk a Karathane Star-t, legalább 500 liter vízzel kijuttatva. Ekkor érdemes kombinálni felszívódó hatóanyagot tartalmazó Systhane 20EW-vel 0,24 l/ha dózisban.

A felszívódó blokkban a szisztemikus készítmények mellé 0,6 l/ha dózissal kombinációban, preventív módon kijuttatva képes az esetleg megtörtént fertőzések blokkolására. Minden olyan esetben javasoljuk a Karathane Star kombinációs partnerként való felhasználását, amikor a fertőzési nyomás erős, illetve az időjárás vagy egyéb okok miatt a permetezési forduló hosszabb a biztonságos (előírt) értéknél. Ekkor Rally Q-val érdemes kombinálni, amelyet 1,0-1,25 l/ha dózisban javasoljuk. A Rally Q biztosítja a felszívódó és a gázososdó tulajdonságot.

A virágzás utáni időszakban kuratív és eradikatív hatásának köszönhetően „tűzoltó” jelleggel is alkalmazható a fertőzés korai szakaszában. A biztosabb hatékonyság elérése érdekében kombináljuk jól gázosodó kénnel és felszívódó azollal, majd a kezelést 5 napos fordulóval ismételjük meg 2 alkalommal! Az alkalmazott koncentráció semmiképpen ne haladja meg az előírt érték kétszeresét, és ne permetezzünk 25°C feletti hőmérsékleten, mert ilyenkor az érzékeny fajtáknál megnő a levélperzselés veszélye!

A szüret előtt (betartva a várakozási időt) illetve szüret után a még éretlen, de áttelelni készülő lisztharmat kazmotéciumok (ivaros termőtestek) ellen 0,6 l/ha dózisban javasoljuk olajos adalékanyaggal kiegészítve.

AKG programokban felhasználható.

Hatóanyag: 350 g/l meptildinokap

Formuláció: emulzióképző koncentrátum (EC)

Forgalmazási kategória: II. (alapfokú növényvédelmi képesítéshez kötött)

Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap

Kiszerelés: 1 és 5 literes műanyag palack