MENÜ

747,2 millió forint támogatást nyert el az Agrofeed Kft. és a Széchenyi István Egyetem kutatási projektje

2020.09.11.

A projekt címe: Hazai gabona- és fehérjeforrásokra illetve ezek melléktermékeire alapozott innovatív nedves fermentációs technológia adaptálása és továbbfejlesztése a gazdasági haszonállatok termelési és állategészségügyi státuszának javítására

 

A GINOP-2.2.1-18 „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című pályázati felhívás keretében az Agrofeed Kereskedelmi Kft. és konzorciumi partnere, a Széchenyi István Egyetem által benyújtott támogatási kérelmet a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság vezetője támogatásra érdemesnek minősítette.

A GINOP-2.2.1-18-2020-00024 azonosító számú pályázat keretében a konzorcium 747,2 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projektben különféle takarmány alapanyagok értékének növelése érdekében olyan innovatív nedves fermentációs technológiát adaptálnak és fejlesztenek tovább, mellyel a gazdasági haszonállatok termelési és állategészségügyi státusza javítható.

A három éven átívelő projekt célja olyan speciális nedves fermentációs eljárás honosítása és továbbfejlesztése, mellyel kevésbé értékes takarmány-alapanyagok tartósítása és feltárása végezhető el. A végtermék takarmányozási és piaci értéke jelentősen, akár 20-40%-kal növekszik és jóval értékesebb lesz a kiindulási alapanyagokhoz képest. A fermentált takarmányokban javul a bennük lévő fehérjék és makroelemek biológiai elérhetősége. Az innovatív fermentációs technológia fejlesztés eredményeként a konzorciumvezető cég számára olyan hozzáadott értékkel rendelkező, piaci értékesítésre alkalmas kiegészítő takarmányok előállítására nyílik majd lehetőség, melyek többféle gazdasági haszonállat takarmányadagjában is felhasználhatók lesznek. A fermentált alapanyagok alkalmazása a késztakarmány gyártóknak, a nagy- és kisüzemi állattartó telepeknek segítséget nyújthat az állati termék-előállítás ökonómiai mutatóinak javításában, valamint az antibiotikum-felhasználás csökkentésében. Ennek szakmai alátámasztására a konzorciumi tagok a fejlesztés során elvégzik a szükséges állatkísérleteket. A projekt keretében az Agrofeed Kft. saját beruházásként Szalkszentmárton telephelyen nedves fermentációs üzemet létesít, laborfejlesztést hajt végre, melynek köszönhetően munkahelyet tud megőrizni, és további 2-3 db új munkahelyet teremt.

A projektről bővebb információt a www.agrofeed.hu oldalon olvashatnak.

logo_agrofeed2