MENÜ

A BASF a fenntartható mezőgazdaság érdekében tovább erősíti innovációs csatornáját

Agro Napló 2021.03.05.

A BASF tovább erősíti a fenntartható mezőgazdasági innovációkat célzó kutatási és fejlesztési (K+F) tevékenységeit, amivel segíti a gazdálkodókat abban, hogy megbirkózzanak a környezeti és gazdasági kihívásokkal, továbbá megfeleljenek a fogyasztók fenntarthatóbb módon előállított élelmiszerek iránti igényének – közölte lapunkkal a vállalazcsoport.

 

Mint tájékozatójukban írják: a következő évtizedben tevezett megoldások elindításával kiszélesítik az innovációs csatornát, amivel a vállalat azon célját támogatja, hogy 7 százalékkal növelje éves értékesítési részesedését azoknak a termékeknek, amelyek jelentősen hozzájárulnak a fenntarthatósághoz. A cégcsporznál azt tervezik, hogy 2030-ra már több mint 30 jelentős kutatási és fejlesztési projekt járul majd hozzá a BASF összetett ajánlatához, amiben összekapcsolják a vetőmagokat és a csávázó termékeket; a vegyi és biológiai megoldásokat; valamint a digitális szolgáltatásokat. A mezőgazdasági csatornák potenciális eladási csúcsa várhatóan meghaladja a 7,5 milliárd eurót. A BASF 2020-ban 840 millió eurót költött kutatás-fejlesztésre a Mezőgazdasági megoldások divízióban. Ez körülbelül a szegmens értékesítéseinek 11 százalékát jelenti. A vállalat 2021-ben is magas szinten folytatja a mezőgazdasági innovációk K+F területére irányuló befektetéseit.

„A BASF vezető szerepet tölt be a fenntartható mezőgazdaság megoldásainak kialakításában. Az innovációs fejlesztéseken túl olyan összetett ajánlatot kínálunk, amely összekapcsolja a hatékony termékeket, valamint az új technológiákat és szolgáltatásokat. Mindezt úgy, hogy szerte a világon figyelembe vesszük az ügyfelek igényeit és különböző termelési rendszereit” – fejtette ki Vincent Gros, a BASF Mezőgazdasági Megoldások divíziójának elnöke.

A BASF elkötelezett nagyszabású fenntarthatósági céljainak megvalósítása iránt, amiket 2030-ig tervez végrehajtani a mezőgazdasági üzletágában. A fenntartható mezőgazdasági megoldások éves értékesítési részesedésének növelése mellett támogatja a gazdálkodókat abban, hogy a megtermelt termékek minden tonnája esetében 30 százalékkal csökkentsék széndioxid-kibocsátásukat. A vállalat arra törekszik továbbá, hogy 2030-ra a fokozatosság elve mellett több mint 400 millió hektár termőterületen használjanak digitális technológiákat, és egyúttal továbbra is garantálják a termékek biztonságos használatát.

A BASF töretlenül elkötelezett amellett, hogy olyan megoldásokat fejlesszen ki, amelyek a mezőgazdasági élelmiszerrendszer javítását célzó átalakulás mozgatórugóját jelentik. „A fenntarthatóság már szerves részét képezi a teljes K+F folyamatunknak. Irányt mutat abban, hogy hogyan fejlesztjük az innovációinkat, ami segíti a gazdálkodókat abban, hogy természetes erőforrásaink megóvása mellett több és jobb terményeket állítsanak elő – hangsúlyozta Vincent Gros.

2050-re a gazdálkodóknak már 9,7 milliárd embert kell ellátniuk élelmiszerrel, és ehhez a termelékenység 50 százalékos növelése szükséges – jelzi a feladatot a BASF, hozzáteszik: a digitalizálás jelentősen hozzájárulhat ehhez. A vállalat ezért fejleszti digitális technológiáit a portfóliójában található többi innovációval együtt. Ez a kombináció lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy jobb hozamot érjenek el a meglévő termőföldjükön, miközben támogatják a biológiai sokféleség megőrzését is.

Felidézik: 2020 novemberében a BASF és a Bosch vegyesvállalati megállapodást írt alá, amelynek értelmében a jövőben egyetlen forrásból származó intelligens mezőgazdasági megoldásokat hoznak forgalomba és értékesítenek a globális piacon. A vállalatok egy vegyesvállalat keretében, az illetékes antitröszt hatóságok jóváhagyásától függően, az idei évben tervezik a Smart Spraying megoldás bevezetését.

 

basf-20210305-2

 

Az új technológia felismeri a gyomokat, és lehetővé teszi a gyomirtó szerek pontos kijuttatását. Ennek keretében a kijuttatott gyomirtó szerek mennyiségének csökkentésével maximalizálható a termőföld produktív használata, és mérsékelhető a környezeti hatás. Mindezeken túl az új eredményalapú üzleti modell, a xarvio® HEALTHY FIELDS személyre szabott, optimalizált, a táblákhoz és az évszakhoz igazodó növényvédelmi stratégiát biztosít, amelynek segítségével a gazdálkodók elérhetik az előrejelzett hozamokat.

Így a vállalat választ ad a modern gazdálkodás kihívásaira, megfelelve a társadalom elvárásainak és a politikai akciótervekben foglalt követelményeknek, valamint hozzájárul a fenntarthatóbb gazdálkodáshoz is. A BASF összetett ajánlata tovább bővíti a gyomirtó szereknek ellenálló fajtajellegek kifejlesztését, valamint az adott fajtajellegekhez kialakított vegyi növényvédelmet. Ezek a gyomok kikelése előtt ható megoldásokkal egyesítve lehetővé teszik a szántás nélküli talajművelést. A végeredmény: kevesebb széndioxid-kibocsátása a talajból, a talajerózió csökkentése és a humuszréteg növekedése.

A BASF folyamatosan igyekszik a fenntarthatóbb megoldások irányába terelni a termékportfóliót, ezért a fenntartható megoldás-irányítás módszerét alkalmazza a kutatás és fejlesztés korai szakaszaiban, ami egyedülálló az iparágban, ellenőrzését pedig harmadik fél végzi. „A mezőgazdasági megoldások K+F szempontú megközelítése alapvető változáson ment át az elmúlt két évtizedben. Sikeresen vezető szerepet töltünk be a fenntartható innovációk területén azáltal, hogy egyformán összpontosítunk a gazdálkodók, a társadalom és a környezet jövőbeni szükségleteire” – mondta Peter Eckes, a BASF Biotudományok Kutatási Osztályának elnöke.

A vállalat fejlett rovarirtó portfóliója a fenntartható megoldásirányítás egyik példája. Olyan megoldásokat kínál, amelyek növelik a mezőgazdaság termelékenységét és csökkentik a környezeti hatást, és ezzel hozzáadott értéket teremtenek a társadalom számára. A BASF által kifejlesztett Axalion™ hatóanyag, amelynek folyamatban van a hatósági jóváhagyása, a vállalat legújabb rovarirtó innovációja ezen a területen. Újszerű hatásmechanizmusával abban segíti a gazdálkodókat, hogy úgy védjék meg hozamukat, hogy közben nem gyakorolnak negatív hatást a talaj és a vizek lakóira vagy a madarakra.

 

basf-20210305-3

 

Az alkalmazási utasítás betartása mellett az Axalion™ alapú termékek nincsenek hatással a hasznos rovarokra. Az új alkotóelem is fontos eszköz a rovarirtó szerekkel szembeni ellenállás kialakulásának megelőzésében. A vállalat portfóliójának példái közé tartoznak többek között a nemrég bevezetett, regionális igényekre szabott Inscalis® alapú termékek, amelyeket Észak- és Dél-Amerikában, valamint Ázsiában alkalmaznak, továbbá a Broflanilide első bejegyzése Dél-Amerikában és Ázsiában.

A BASF új vetőmagfajtáival a gazdálkodók környezetbarát módon tudnak elegendő egészséges és megfizethető élelmiszert termelni. A vállalat legújabb spenótvetőmag-fajtái ellenállóak a peronoszpórával szemben, amely az egyik legkártékonyabb gombabetegség. Megakadályozzák a termény teljes elpusztulását, minden termesztési időszakban alkalmazhatók, és jelentős piaci részesedéssel rendelkeznek a friss biospenót termesztése területén. Ezek a jellemzők hozzáadott értéket képviselnek a növénytermesztők, a növényfeldolgozók, a kiskereskedők és a fogyasztók számára.

A BASF a beltéri termesztési rendszerek kutatásába is befektet. Ilyen például a hidroponikus rendszerekben zajló salátatermesztés. Ezekhez kevesebb földterület szükséges, a hagyományos, nyílt területen végzett földműveléshez képest víztakarékosak, és csökken az esetükben a hagyományos növényvédelem szükségessége. A beltéri technológia a földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül teszi lehetővé a salátatermesztést, így az a vásárlóhoz közelebb termeszthető. Ezzel elkerülhető a nagy távolságokra történő szállítás, és csökkennek a kapcsolódó károsanyag-kibocsátások.

 

basf-20210305-4

 

Ha valaki többet szeretne megtudni a BASF innovációs folyamatairól, kérjük, látogasson el innovációs honlapjukra: AgInnovation.basf.com – kéri a vállalatcsoport

Emlékeztetnek továbbá, hogy a BASF Fenntartható Megoldásirányítási módszert fejlesztett ki, amely fokozza a portfóliója fenntarthatóságát.

Ez az önkéntes értékelés, amelynek ellenőrzését harmadik felek végzik, egyedülálló a vegyiparban. A 2020-as üzleti év végére a vállalat vonatkozó portfóliója 98,4%-a esetében befejezi fenntarthatósági elemzéseit és felméréseit, ami több mint 57 ezer termék alkalmazását öleli fel. A termékek átlátható besorolása lehetővé teszi a BASF számára, hogy szisztematikusan javítsa azokat, és egész portfólióját fenntarthatóbbá tegye.

Az „Accelarator” termékek jelentősen hozzájárulnak az értékláncban a fenntarthatósághoz, és ezek a BASF Csoport szintjén 2025-re elérik a 22 milliárd euró összegű értékesítést. A BASF Mezőgazdasági megoldások divíziója is átlátható módon, a meghatározott fenntarthatósági kritériumok alapján méri fel teljes termékportfólióját.

Azáltal, hogy a divízió beépíti a K+F folyamat korai szakaszába az iparágban úttörőnek számító és harmadik fél által ellenőrzött fenntarthatósági kritériumait, folyamatosan még fenntarthatóbb portfólió irányába vezeti a K+F területét. A BASF Fenntartható Megoldásirányításáról további információkat talál lehet találni a BASF weboldalán – tartalmazza a tájékoztatás.