MENÜ

A GrainPatrol fejlődése

2023.03.22.

Mára a berendezés túlnőtte a ß verziót és alkalmas a valós mezőgazdasági környezetben végzendő éles bevetésre. A szonda testét, a csövet rozsdamentes acél csőre cseréltük, amely megfelel az ide vonatkozó élelmiszer ipari előírásoknak. Elkészült az szonda elektronikáját hordozó műanyag fej fröccsöntő szerszáma és igény szerint tudunk gyártani antisztatikus vagy antisztatikus UV álló fejeket.

A szondák 1500 mérést tudnak tárolni, azaz ha nincs elérhető távolságban Bázis, az adatok megőrződnek. Ennek különböző alkalmazásokban és egyes felhasználási módokban van szerepe. A szondák standard mérete: 3 m és három szenzor, de kérésre tudunk ennél hosszabbat és max 6 szenzorral rendelkező szondákat is gyártani, de semmi sincs ingyen.

Ma már működik rendszerünk Magyarországon, Szlovákiában és Oroszországban. Természetesen a fejlesztés nem áll meg, felhasználóink jó ötleteit folyamatosan beépítjük a rendszerbe.

GP a silóban

Úgy tűnik, hogy elkerülhetetlen, hogy megjelenjünk ezen a piacon is, a rendszer a mai formájában már alkalmas erre a munkára, de a mechanikai megoldás miatt hamarosan beüzemeljük az első rendszereinket. A Bázis (központi egység) a szonda elektronika és a förmver nem változik.

A silóba szenzor füzért lógatunk le, pillanatnyilag egy füzéren hat szenzor lehet és drót sodronyhoz rögzítjük majd egy védő csőbe helyezzük, ezt a szerkezetet a siló felső mechanikájához rögzítjük. A szenzor sor vezérlő elektronikája a siló tetején helyezkedik el, oda van rögzítve, úgy, hogy a fedélt átfúrjuk és a keletkezett lyukon vezetjük be a szenzor sor vezetékét. A szenzor sorok a silóban koncentrikus körben/körökben lógnak és minden sorhoz tartozik a tetőn egy vezérlő elektronika.A régi silók általában “bokorban” helyezkednek, egy nyolcas bokorhoz egy Bázis tartozik. A szondák a mért jeleket a bázisra küldik rádió csatornán keresztül, a Bázis pedig mobil interneten (GPRS) keresztül a szerverre.

A rendszerhez két plusz szolgáltatást tudunk adni:

  1. A siló legtetejében mérjük a pára tartalmat és a harmat pontnál ventilátorral kifújuk a párát, ezzel megakadályozzuk a termény tetején a kérgesedést.
  2. A rendszerünkhöz fejlesztettünk egy PLC vezérlőt és a förmverben egy MODBUS kommunikációt, ami lehetőséget teremt a silót alulról átszellőztető ventilátor vezérlésére.

PLC vezérlő

A silók, de néha a sík raktárak is fel vannak készítve arra, hogy a melegedő terményt átszellőztetéssel lehűtsék. Ez történhet emberi beavatkozásra, de lehet automatizálni is. Erre az utóbbi lehetőségre készítettük fel a rendszerünket. A bázisban létrehoztunk egy MODBUS tipusú kommunikációs protokollt, amely alkalmas adatok átadására a PLC felé. A PLC vezérlőben beállítható az az érték, amikor a ventilátort be kell indítani. A működés lehet szakaszos vagy mehet a probléma megszűnéséig.Ez a a silóban egyszerűen működhet, mert ott csak egy szegmens van. A sík raktárakat érdemes energia kímélés miatt több szegmensre osztani (ahány szegmens, annyi ventilátor) és csak azt a ventilátort beindítani ahol melegedés van.

Piacra vitel

A kisebb gazdaságok csak 3-6 hónapig tárolják a terményt, ezért nem szívesen fektetnek be pénzt a digitális ellenőrzésre. Tekintettel erre a problémára kidolgozás alatt van egy bérleti rendszer, amely ezt a problémát hivatott megoldani. Egy 10 szondás rendszer három havi bérleti díja valahol a 100-150 e Ft között lesz. Ez persze csak akkor igaz, ha a rendszert nem mi szállítjuk a helyszínre és nem mi üzemeljük be. Ezért készítünk videót és webet a beüzemelésre, de az is lehetséges, hogyha nagyobb csoport összejön akkor a
telephelyünkön tartunk oktatást és bemutatót.

A másik gyakori kérdés, hogy ha egy telephelyen több raktár van, akkor szükséges-e annyi Bázis ahány raktár van? Ne feledjük, hogy egy Bázis 200 eFt és van üzemeltetési díja is. Erre is született megoldás, mégpedig a mobil Bázis.

Az alapgondolat a következő: a termény melegedése egy viszonylag lassú folyamat és a szondák akkor is mérnek, ha nincs elérhető bázis. Egy Bázis jelenleg 100 szondát tud lekezelni. Ezt tudjuk egy telepen szétosztani. Tételezzünk fel 5 raktárat és köztük osszuk ki a 100 szondát.

A működés a következő: A Bázis mondjuk 2 napig az 1-es raktárban van utána a 2, 3, 4, 5. Mindenhol 2 napig, így 8 nap múlva visszatér az 1-be. Ha óránként mérünk, akkor 8 nap alatt 8*24 mérést tárol a szonda. Ez messze van a 2400-tól és egy hét alatt a melegedés sem szabadul el. Az átmozgatás idejét változtathatjuk, ez lehet akár egy nap is. Ebben az esetben négy nap múlva tér vissza.

Itt az a fontos, hogy a beüzemeléskor alakítsuk ki mind az öt helyet a Bázis számára és menet közben az áthelyezés 15-20 perc alatt megtörténhet.