MENÜ

A gyepek titkai - Fotópályázat

2020.06.30.

A Grassland-HU LIFE integrált projekt keretében a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a projekt partnerei fotópályázatot hirdetnek, amelynek célja a gyepes élőhelyek értékeinek, jellemző növényfajainak bemutatása, népszerűsítése, és ezen keresztül a figyelem felhívása védelmük, megőrzésük fontosságára.

 

Az Európai Unión belül hazánkban a legnagyobb a gyepek változatossága, amely a homokpusztai és szikes gyepektől, az erdős sztyeppen és az ártéri kaszálókon át a dombvidéki legelőkig és a hegyi kaszálórétekig terjed. E füvek uralta, változatos és jellegzetes fajösszetételű növénytársulások szorosan kapcsolódnak a régióhoz, nem véletlenül kapták a „pannon gyepek” összefoglaló nevet.

A mérsékelt övi gyepek fajgazdagsága, biológiai sokfélesége a trópusi esőerdőkével vetekszik, mégis ezek a leginkább veszélyeztetett, de egyben a legkevésbé védett élőhelytípusok a világon!

A mérsékelt övi füves élőhelyeknek is megvannak a tipikus növényfajai, amelyek kifejezetten a gyepekre jellemző körülményekhez alkalmazkodtak, más élőhelyeken nem találják meg az életfeltételeiket. Ilyen fajok hazánkban például a réti kardvirág, az árvalányhaj-fajok, a tátorján vagy a bókoló zsálya.

A hagyományteremtő céllal meghirdetett „A gyepek titkai” fotópályázatra jelentkezők feladata a gyepes élőhelyek növényfajainak bemutatása.

A fotópályázat Magyarország első természetvédelmi LIFE integrált projektje, a Grassland-HU keretében valósul meg. A 8 éves projekt célja a gyepes élőhelyek és az ezekhez kötődő fajok természetvédelmi helyzetének javítása és hosszú távú megőrzése, amit többek között az Országos Gyepstratégiai Terv összeállításával; a mintaterületek alapállapot felmérésével és a természetvédelmi beavatkozások és kezelések hatásainak monitorozásával; a gyepekhez kötődő zászlóshajó fajok hazai és nemzetközi akcióterveinek elkészítésével, illetve a meglévők felülvizsgálatával; egy az inváziós fajokra vonatkozó országos adatbázis létrehozásával; öt – természetbarát módszereket alkalmazó – modellgazdaság kiválasztásával; valamint egy természetmegőrző tanácsadó szolgálat elindításával kíván elérni. A projekt sikerének elengedhetetlen feltétele az ismeretterjesztés és a szemléletformálás – ezt a célt szolgálja a fotópályázat meghirdetése is.

A fotópályázat főszervezője a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

A pályázaton részt vehet minden amatőr és hivatásos fotós.

 

JELENTKEZÉS

A pályázati kiírás ITT érhető el!

A pályázaton a részvétel ingyenes.

 

A pályázatra jelentkezni és a fényképeket feltölteni az alábbi online felületen keresztül lehetwww.grasslandlifeip.hu/fotopalyazat 

Jelentkezési határidő: 2020. július 31. 24:00

 

EREDMÉNYHIRDETÉS ÉS VÁNDORKIÁLLÍTÁS

Az első három helyezettről a zsűri, míg a közönségdíjról az augusztus elején, a Grassland-HU Facebook oldalon indított szavazás dönt majd.

Az ünnepélyes eredményhirdetés szeptember elején lesz.

A zsűri által legjobbnak ítélt 30 alkotás vándorkiállítás formájában megtekinthető lesz a Grassland-HU LIFE IP partnereinek bemutatóhelyein, látogatóközpontjaiban. Ezáltal a képek országszerte elérhetővé válnak minden érdeklődő számára.

 

Bővebb információ: grasslandfoto@hoi.hu
Doró Viktória kommunikációs szakértő: +36 30 343 5094

Web: www.grasslandlifeip.hu
Facebook: https://www.facebook.com/grasslandlifeip/
Instagram: https://www.instagram.com/grasslandlifeip/
Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.