MENÜ

Precíziós technológiával előznek a magyar agrárcégek

2013.11.28.

Magyarország áll az első helyen a precíziós mezőgazdálkodási technológia meghonosításában a kontinensen

2013. november 26.

Összességében 5-10 százalékos versenyelőnyt biztosít a magyar agrárvállalkozásoknak az úgynevezett  precíziós gazdálkodási technológia, amelynek meghonosításában Magyarország áll az első helyen az európai kontinensen. A legkorszerűbb méréstechnikai alkalmazásokra épülő technológia ezzel jelentősen javítja a magyar agrárvállalkozások piaci lehetőségeit a hagyományos technológiát alkalmazó régiós és nyugat-európai versenytársaikkal szemben. Azonban alkalmazásának általánossá tételéhez az egész hazai agrárszektorban paradigmaváltásra van szükség – hangsúlyozzák a legnagyobb hazai agrárintegrátorként jegyzett KITE Zrt. vezetői.

Minőségi váltás és újabb technológiai ugrás kezdődött a magyar mezőgazdaságban, az egyre élesedő nemzetközi piaci verseny ugyanis olyan technikai megoldásokat hívott életre, amelyek a legkorszerűbb, GPS-alapú méréstechnikai megoldások alkalmazásával biztosítanak lehetőséget a gazdálkodás hatékonyságának javítására. A néhány évvel ezelőtt Észak-Amerikából hódító útjukra elindult úgynevezett precíziós gazdálkodási eszközök átvételében pedig a magyar agrárvállalatok léptek a leggyorsabban az európai piacon. Emellett Oroszországban erősödik leggyorsabban az érdeklődés az új megoldások iránt. Mindez az európai uniós piacon belül 5-10 százalékos pillanatnyi versenyelőnyt biztosít az új technológiát már bevezető magyar vállalatoknak a kihívásokra lassabban reagáló régiós és nyugat-európai versenytársaikkal szemben.

A mezőgazdasági termelés világszerte egyre nehezebb feltételek között zajlik, hiszen minden megművelt hektárból a lehető legtöbb termést kell kihozni, miközben a ráfordítások optimális szinten tartására is ügyelni kell. Erre kínál megoldást a precíziós gazdálkodás, amelynek lényege, hogy a GPS technológia felhasználásával centiméteres pontosságú beavatkozást tesz lehetővé gyakorlatilag minden műveletnél a mezőgazdaságban, a föld alapművelésétől és a vetéstől kezdve, a növényvédőszerek kijuttatásán keresztül, a tápanyag-utánpótlásig bezárólag” – fejtette ki Búvár Géza, a KITE Zrt. vezérigazgatója.

A precíziós technológiával felszerelt gépek alkalmazása esetén például az automata kormányzás a munkaművelettől (permetezés, műtrágyaszórás, talajmunka stb.) függetlenül 10 százalékkal csökkenti az átfedéseket a mezőgazdasági táblák művelése során. Emellett a munkagépek a parcellák végi fordulókat is gyorsabban tudják végrehajtani annak köszönhetően, hogy a GPS alapú eszközök centiméteres pontossággal határozzák meg a csatlakozási pontokat. A technológia ezzel egyszerre biztosít megtakarítást munkaórában, üzemanyag-felhasználásban, illetve a földekre kijuttatott anyagok mennyiségében.

Nehezebben számszerűsíthető előnyt jelent, hogy az egyes műveletek napszaktól és időjárástól függetlenül, éjszaka, vagy éppen ködben is azonos színvonalon végezhetők el. Ezzel összességében is kiegyensúlyozottabbá téve az elvégzett munka minőségét, és növelve az optimális időben történő munkavégzés lehetőségét” – tette hozzá Búvár Géza.

A precíziós gazdálkodás bevezetésének alapját a mindenre kiterjedő mérések adják, ennek révén viszont akár az egyes parcellákon belüli egyenetlenségek is figyelembe vehetők. Így az egyes munkavégzési műveletek során a munkagépek automatikusan képesek például a talajviszonyoknak megfelelő mennyiségű növényvédőszert, vagy tápanyagot kijuttatni a gyomosodásra jobban hajlamos, illetve fokozott eróziónak kitett parcellarészeken.

„Ugyanakkor a technológia széles körű elterjesztéséhez teljes paradigmaváltásra van szükség az egész agrárszektorban. Nemcsak a gépeken, de a gondolkodásmódon is változtatni kell” – figyelmeztet Búvár Géza. Így a cégvezető szerint egyszerre van szükség az agrárvállalkozók szemléletének formálására, valamint az egyes cégeknél a dolgozói állomány folyamatos edukálására, s képzési hajlandóságuk erősítésére.

Biztató, hogy a legnagyobb hazai agrárvállalatoknál már az üzemben lévő nagy munkagépek 10-15 százalékát felszerelték a precíziós gazdálkodást lehetővé tévő eszközökkel. Ugyanakkor a technikai megújulás így is csak fokozatosan tud végbemenni. Hiszen még a rövidebb élettartamú gépek is átlagosan 5-8 évig vannak használatban, más eszközöket pedig legalább 8-10 évig használnak tulajdonosaik. „Ezt a forgási sebességet minden agrárgazdálkodónak figyelembe kell vennie, különösen, ha új beruházásra készül, s olyan eszközöket szeretne, amelyek több éves távlatban is versenyképesen működtethetők” – szögezte le Búvár Géza.

Újdonságdömping Hannoverben

A precíziós gazdálkodási eszközökre irányult a legnagyobb figyelem a november 12-16-a között a németországi Hannoverben megrendezett Agrotechnica 2013 kiállításon is. A legrangosabb európai mezőgazdasági szakvásárként jegyzett rendezvényen 47 ország mintegy 2900 kiállítója vett részt, köztük a legnagyobb magyarországi agrárintegrátorként tevékenykedő KITE Zrt. számos gép- és technológiai beszállító partnere. A szervezők közlése szerint az ötnapos rendezvényen összesen 400 technológiai újdonságot mutattak be a résztvevők előtt, amelyek a következő években tovább növelhetik a munkavégzés hatékonyságát a nemzetközi, és – részben a KITE-nek, valamint partnereinek köszönhetően – a magyar mezőgazdaságban is.

***

A KITE Zrt.-ről

A KITE Zrt. jogelődje 1972-ben alakult kilenc mezőgazdasági szövetkezet összefogásával. Célkitűzésük az volt, hogy a tudomány és a technika legújabb eredményeit hasznosítsák, korszerű gépsorok, vetőmagvak, műtrágyák és vegyszerek alkalmazásával. A rendszerváltást követően a KITE már önálló, profitorientált cégként működött tovább, és folytatta korábbi célkitűzéseinek megvalósítását. Az elmúlt bő húsz évben a KITE Zrt. Magyarország vezető agrárintegrátor társaságává lépett elő, forgalma 2012-ben meghaladta a 200 milliárd forintot. A vállalat egész Magyarország területén jelen van, tevékenységét 5 régióban, 19 alközponttal, nádudvari központtal, továbbá regionális géptelepekkel és kertészeti teleppel végzi. Munkavállalóinak a száma csaknem 900. Az idei év első kilenc hónapjában a társaság forgalmát és eredményét is képes volt tovább növelni.

Kite

 

Sajtókapcsolat:

Németh Gergely

[email protected]

+3670-377-1330

Goodwill Communications