MENÜ

A kukorica gyomirtás legégetőbb kérdése az időzítés

2020.04.20.

A kukoricagyomirtás tervezésekor különösen fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a tényezőkkel, amire befolyásunk lehet: a terület sajátosságaival, az elő- illetve utóveteménnyel, valamint ami talán ebben az esetben a legfontosabb: a gyomflórával.

A Diniro® Gold hatása a kezeletlen kontrollhoz képest (Nyírbátor, 2019.06.06)

 

Előfordulnak olyan speciális problémák, amik ellen csak egyféle megoldás létezik, ilyen például a hatóanyagrezisztencia. Emellett a gyomirtást meghatározzák olyan tényezők is, amikre nincs hatásunk, és csak igazodni tudunk hozzájuk: a talaj- és levegőhőmérséklet, a csapadékviszonyok, valamint a szél. Ezek miatt fontos az, hogy a választott gyomirtó készítményt ezekhez igazítva, rugalmasan tudjuk kijuttatni, és ennek a kulcsa a tartamhatásban van. Ha a választott készítmény biztonságot ad nekünk abban, hogy nem csak a pillanatnyilag fennálló gyomhelyzetet kezeli, hanem a tartamhatása révén hosszan tartó gyommentes állapotot biztosít, akkor ez nekünk lehetőséget ad „játszani” a kijuttatás idejével.

A FMC kínálatában immár harmadik éve szerepel a Diniro® Gold csomag, ami a hatóanyag összetételének köszönhetően nagy, és egyre növekvő népszerűségnek örvend, nem véletlenül: A Diniro® gyomirtó szerben lévő három hatóanyag (nikoszulfuron + proszulfuron + dikamba) megoldja a már kikelt gyomok elleni teljes védelmet, míg a csomagban lévő Successor® T (terbutilazin + petoxamid) a 2 l/ha-s dózisával megadja azt a markáns talajon keresztüli tartamhatást, ami lehetővé teszi az ideális időzítést a kijuttatásban. Így van lehetőségünk a kukorica 2 levelestől egészen a 6 leveles állapotáig gyomirtani, és jól tudunk alkalmazkodni mind az időjáráshoz, mind a gyomok fenológiai állapotához. Ez ott kifejezetten fontos kérdés, ahol erős az egyszikű fertőzés, mert ezek a gyomok 1-3 leveles állapotukban legérzékenyebbek valamennyi hatóanyagra.

A Diniro® Gold használatával ki tudjuk kapcsolni a korai poszt és poszt állapotban megjelenő gyomokat, ami különösen fontos időszak, hiszen a kukorica életében ez a kritikus kompetíciós periódus, amikor a legérzékenyebben reagál minden versenytárs jelenlétére a területen. Emellett megkapjuk azt a hosszan tartó tartamhatást, ami az elért gyommentes állapotot biztosítja számunkra a tenyészidőszak egészében. 

A Diniro® Gold csomagban megtalálható még a Trend® 90 permetezőszer-segédanyag, aminek a hatóanyagok felszívódásának segítésében van kiemelkedő szerepe, és a használatát minden esetben javasoljuk. Emellett tudjuk azt, hogy a permetlé készítéséhez használt víz jelentősen befolyásolja a hatóanyagok hasznosulását. A Trend® 90 segít abban, hogy könnyen kijuttatható, homogén, kicsapódásmentes permetlével tudjuk kijuttatni a hatóanyagokat a területre.

 

20190603_122344_resized_1

Diniro® Gold gyomirtási technológiával kezelt terület (Apátfalva, 2019.)

 

A rugalmasság a gyakorlatban nagyon fontos. Jöhet rosszkor az eső, fújhat napokig a szél, és még számtalan tényező befolyásolhatja a tavaszi munkálatokat. Adjuk meg az esélyt arra, hogy legyen elég időnk, és pontosan tudjuk időzíteni a kukorica gyomirtását, hiszen tudjuk: ember tervez…

Amennyiben a termék elérhetősége kapcsán nehézségbe ütközik, akkor kérjük forduljon az FMC területi képviselőjéhez, aki a szakmai kérdések mellett ebben is igyekszik partnereinek információt nyújtani.

 

fmc_logowww.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.

 
A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.