MENÜ

A legszélessebb hatásspektrumú gyomirtó szer egy- és kétszikűek ellen

Minden, amit tudni érdemes a Genius WG-ről!

2017.02.28.

  • Még a fejlettebb (szárbaindult) széltippant és vadzabot is elpusztítja
  • Kiváló rozsnok elleni hatás
  • Az évelő mezei acat ellen is kiváló hatással rendelkezik
  • Az árvácska és veronika-fajok ellen is hatékony
  • GENIUS WG kezelés után az őszi káposztarepce korlátozás nélkül vethető
  • Szárszilárdító készítményekkel egymenetben kijuttatható

Hatásmechanizmus

A piroxszulám a Dow AgroSciences által kifejlesztett szisztémikus hatóanyag ami a szulfonil-anilidek (B herbicid-csoport) csoportjába tartozik, és egyszikű írtó hatással is rendelkezik. Levélen és gyökéren keresztül is felszívódik, a hajtástenyészőcsúcsban halmozódik fel. A készítményben lévő floraszulám is a szulfonil-anilidek (B herbicid-csoport) csoportjába tartozik, míg a hormonrendszerre ható aminopiralid piridinkarboxilsav származék (O herbicid-csoport). Mindhárom hatóanyag szisztemikus, de eltérő helyen fejti ki hatását. Ezek következtében a rezisztencia kialakulás kockázata rendkívül csekély. A készítmény hatására az érzékeny gyomok csavarodnak, torzulnak és fokozatosan sárgulnak, majd aztán 2-4 héten belül (a hőmérséklet és az időjárás függvényében) elpusztulnak.

Javasolt növényvédelmi technológia

A készítményt a kultúrnövény bokrosodásának kezdetétől két nóduszos állapotáig lehet kijuttatni tavasszal. A kijuttatás időpontját elsősorban a gyomnövények fenológiai állapota határozza meg.

A magról kelő kétszikű gyomfajok 2-4 valódi leveles korukban, a ragadós galaj (Galium aparine) 2–4 levélörvös, az évelő kétszikű gyomfajok, így pl. a mezei acat (Cirsium arvense) tőlevélrózsás állapotában a legérzékenyebb a készítményre.

A magról kelő egyszikű gyomnövények ellen, pl. nagy széltippan (Apera spica-ventis), hélazab (Avena fatua) azok 1-3 leveles állapotában a leghatékonyabb, de a gyomok szárbaindulásáig jó hatékonysággal alkalmazható.

Hatásfokozás céljából a készítményhez nedvesítőszer (pl. Polyglycol 26-2N) hozzáadása szükséges 0,5 l/ha dózisban. Folyékony műtrágyával vagy nitrogén stabilizátorral (N-Lock) egy menetben kijuttatható, de ebben az esetben nedvesítőszer hozzáadása tilos!

Genius hatása a kezelést követő 47. napon puha rozsnokkal erősen fertőzött területen, háttérben kezelelten, Szegvár, 2014.
Előtérben Genius, háttérben üzemi kezelés parlagi ecsetpázsittal erősen fertőzött területen, Sopronnémeti, 2014.
Jobbra Genius, balra kezeletlen mezei acattal erősen fertőzött területen, Szeged, 2014.
Genius hatása áttelelő magas zab (Avena sterilis ssp. ludoviciana) ellen, Kiszombor, 2014.

Szárszilárdító készítménnyel (CCC, trinexapac-etil hatóanyagok) egymenetben kijuttatható! Gombaölő szerrel és levéltrágyával egymenetben kijuttatható. Ha a készítmény EC formulációjú, akkor a nedvesítő szert (Polyglycol) el kell hagyni. Keverési
próba elvégzése minden esetben javasolható.

AKG programokban növényvédelmi képesítéssel rendelkező szaktanácsadó, növényvédelmi mérnök, növényorvos írásbeli javaslatára használható.

Gyakorlati felhasználási javaslatok

A készítmény már 5 °C feletti hőmérsékleten hatékony. A kezeléseket úgy kell időzíteni hogy, a kezelés előtti és utáni 2-3 napban fagymentes időszak legyen.

A parlagi ecsetpázsit (Alopecurus myosuroides) és a rozsnok fajok (Bromus ssp.) ellen korán, a gyomnövény 5 cm-es fejlettségénél (a gyomnövények bokrosodásának végéig) alkalmazzuk, későbbiekben a gyomirtó hatás kevésbé érvényesül.

Tarackbúza (Elymus repens) ellen korán alkalmazva a gyomnövény nem megy szárba és nem kalászol ki.

Hatóanyaga a mezei acat (Cirsium arvense) rizómáiba jutva komoly gyökérpusztulást okoz, így gátolja az acat újrahajtását.

A készítmény hatékony a nehezen írtható árvácska és veronika fajok ellen is (virágbimbós állapotig).

A kezelés évében betakarítást követően ősszel káposztarepce és kalászos gabona, míg tavasszal napraforgó, kukorica, cukorrépa, tavaszi kalászos, rizs, mustár, olajretek, kender, len, mák, hagymaféle, facélia vethető, káposztaféle palántázható.

Extrém száraz időjárási viszonyok fokozzák az utóhatás kockázatát.

Hatóanyag: 50 g/kg aminopiralid; 25 g/kg fl oraszulam; 50g/kg kloquintocet-mexil; 50 g/kg piroxszulam

Formuláció: vízben diszpergálható granulátum (WG)

Forgalmazási kategória: II. (alapfokú növényvédelmi képesítéshez kötött)

Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: előírás szerinti felhasználás esetén nem szükséges

Kiszerelés: 10 hektáros csomag: 2×1 kilogrammos műanyag palack + 10×0,5 l Polyglycol 26-2N