MENÜ

A valódi posztemergens gyomirtó őszi káposztarepcében elsősorban őszi kijuttatással

Minden, amit tudni érdemes az Ikarusról!

2017.09.13.

  • Kiváló pipacs, árvácska, galaj, szikfű és pipitér fajok illetve mezei acat elleni hatás
  • Hatékony a melegigényes gyomok ellen is (libatop-, disznóparéj-, keserűfű fajok, csattanó maszlag, stb.)
  • Hatásához nincs szükség csapadékra
  • Rendkívül alacsony dózis (0,3 l/ha)

 

Hatásmechanizmus

A készítményben lévő hatóanyagok szisztémikus (felszívódó) hatásúak. Mind a gyökérrendszerbe, mind a hajtáscsúcsba eljutnak. Az aminopiralid, aklopiralid és a pikloram is a piridiloxil-alkán-karbonsavak közé tartozik (O herbicid-csoport) és
a gyomnövények hormonrendszerére hatnak. Hatásukat a gyomok gyors növekedési szakaszában fejtik ki, pl. gyökérváltáskor, bokrosodáskor vagy szárbainduláskor.

dow-ikarus-01

dow-ikarus-02

Javasolt növényvédelmi technológia

A készítményt ősszel a repce 2 valódi lombleveles fenológiai állapotától a repce teljes levélborításáig javasolt kijuttatni, vagy amikor a hőmérséklet +12 ºC alá kezd süllyedni tartósan (amikor a vegetáció áttér a nyugalmi periódusba). Tavasszal közvetlenül a nyugalmi időszak után a szárbaindulás kezdetéig kell alkalmazni. A jó hatékonyság érdekében fontos, hogy kezeléskor a léghőmérséklet +10 °C felett legyen. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles, a ragadós galaj (Galium aparine) 1-3 levélörvös állapotában, a mezei acat (Cirsium arvense) a tőlevélrózsás állapotában a legérzékenyebb a készítményre.

Az Ikarus jól használható az őszi káposztarepce 2-4 leveles állapotában a korai gyomosodás kikapcsolására, amikor a gyomnövények tömegesen a kultúrnövénnyel együtt kelnek. Mindig ügyeljünk a jó permetlé borításra a gyomok levelén! Magas tőszám esetén, túlfejlett állományban a takarásban lévő gyomokon csak részleges hatásra lehet számítani.

Az Ikarus a T4-es gyomnövények ellen (csattanó maszlag, fehér libatop, varjúmák, keserűfű fajok, disznóparéjfélék,
parlagfű, stb.) azok 2-4 leveles állapotában alkalmazható eredményesen. Meleg őszön jó hatékonyságú a fejlettebb egyedek ellen is.

dow-ikarus-03
dow-ikarus-04

Gyakorlati felhasználási javaslatok

A készítmény hatáskifejtéséhez legalább 10 °C hőmérséklet szükséges a kezelést követő legalább 10 napig. A pipacs (Papaver rhoeas), ellen tavasszal is jó hatékonyságú. A sebforrasztó zsomborral (Descurainia sophia) fertőzött táblákon ősszel végezzük el a kezelést. A készítmény jó permetléfedettség esetén gyorsan fejlődő, jó gyomelnyomó képességű repceállományban megfelelő mellékhatással (nem vagy csak részlegesen fejlődnek ki a generatív szervek) rendelkezik a gyomnövény ellen illetve számos meggyengült gyomot a tél pusztít el.

Az Ikarus hatóanyagai nagyon jól mozognak a gyomnövényen belül, eljutnak annak növekedési pontjaihoz (hajtáscsúcs, szártő) és az évelő gyomok föld alatti képleteibe is (mezei acat rizóma). A hormontünetek jól megfigyelhetőek a különböző gyomnövényeken - pl.: sebforrasztó zsombor, pipacs és ebszikfű.

dow-ikarus-05

AKG programokban növényvédelmi képesítéssel rendelkező szaktanácsadó, növényvédelmi mérnök, növényorvos írásbeli javaslatára használható tavasszal és ősszel is.

  • Őszi kijuttatás és normál vetésváltás esetén a betakarítást követő ősszel őszi kalászos gabona vagy az azt követő tavasszal bármi vethető
  • Őszi kijuttatás és a repce téli pusztulása esetén a következő év tavaszán tavaszi kalászos, kukorica, olajretek, mustár,
    tavaszi repce, cirok, köles, fénymag, hagymaféle, kender vethető.
  • Tavaszi kijuttatás és normál vetésváltás esetén a betakarítást követő ősszel kalászos gabona vagy az azt követő év tavaszán tavaszi kalászos, kukorica, napraforgó, olajretek, mustár, tavaszi repce, cirok, köles, fénymag, hagymaféle, kender, len, mák, facélia, cukorrépa vethető.
  • Tavaszi kijuttatás és a repce későbbi kiművelése esetén tavasszal tavaszi gabona, kukorica, olajretek, mustár, tavaszi repce, cirok, köles, hagymaféle vethető.

Extrém száraz időjárási viszonyok fokozzák az utóhatás kockázatát.

dow-ikarus-06

Keverhetőség

Az Ikarus ősszel egy készítménnyel (pl.: egyszikű irtóval (Perenal), kétszikű írtóval (etametszulfuron-metil), rovarölő készítménnyel (Nurelle D), regulátorral keverhető úgy, hogy a tankkeverék maximum 4-5 hatóanyagot tartalmazzon. Tavaszi alkalmazás esetén az Ikarus önálló kijuttatása javasolt, más készítménnyel nem keverhető!

dow-ikarus-07

dow-ikarus-08

Hatóanyag: 40 g/l aminopiralid; 80 g/l pikloram; 240 g/l klopiralid

Formuláció: folyékony, vízoldható koncentrátum (SL)

Forgalmazási kategória: II. (alapfokú növényvédelmi képesítéshez kötött)

Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: előírásszerű felhasználás esetén nem szükséges

Kiszerelés: 1 és 5 literes műanyag palack