MENÜ

A XXVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok tenyészállat-bírálatának díjazottjai

2021.10.08.

 

alfoldi-allattenyesztesi-es-mezogazda-napok-2021

 

HÚSHASZNÚ SZARVASMARHA DÍJAI

A XXVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállításán 37 tenyészet 93 állatával jelent meg. A charolais tenyészállatok bírálatát a francia Simon Perrot, a limousin tenyészállatok bírálatát a francia Gilles Lequeuex, a blonde d’ aquitaine tenyészállatok bírálatát a francia Jean Blanc, a magyartarka tenyészállatok bírálatát Vágó Barnabás, az angus, murray grey, szürkemarha, fehér-kék belga tenyészállatok bírálatát Dr. Stefler József végezte.

MAGYARTARKA

A Magyartarka fajtában két hasznosítási típusban történt bírálat. Kettőshasznú magyartarka vemhes üsző valamint húshasznú vemhes üsző és anyatehén borjával kategóriában vezettek fel tenyészállatokat.

A bírálat során 12 egyed került felvezetésre.

A bírálatot Vágó Barnabás a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének hivatalos küllemi bírálója végezte.

Kettőshasznú vemhes üsző kategória:

3. helyezett: 1103 kat. számú Rita
Tenyésztője és tulajdonosa: Hajdúböszörményi Béke Mg Kft, Hajdúböszörmény

2. helyezett: 1104 kat. számú Bubi
Tenyésztője és tulajdonosa: Húshasznú Bt , Nyőgér

1. helyezett : 1101 kat számú Szidi
Tenyésztője és tulajdonosa: Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft, Keszthely

Húshasznú vemhes üsző kategória :

2. helyezett: 1365 kat. számú Amália
Tenyésztője és tulajdonosa: Derecske Petőfi Mg Kft, Derecske

1. helyezett: 1366 kat számú Linda
Tenyésztője és tulajdonosa: Hegyhát Mg Szövetkezet, Nyőgér

Húshasznú anyatehén borjával kategória:

3. helyezett: 1370 kat számú Liliom
Tenyésztője és tulajdonosa: Derecske Petőfi Mg Kft, Derecske

2. helyezett : 1372 kat számú Jucus
Tenyésztője: Húshasznú Bt, Nyőgér
Tulajdonosa: Simon Kertészet Kft, Hantos

1. helyezett: 1369 kat számú Lulu
Tenyésztője és tulajdonosa: Derecske Petőfi Mg Kft, Derecske

Különdíjak:

1. A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete különdíjat ajánlott fel a Hajdúböszörményi Béke Mezőgazdasági Kft -nek a 2020 évi legmagasabb magyartarka zárt laktációs eredményéért.

2.A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete különdíjat ajánlott fel Dr. Antalffy György tenyésztő részére a kiállításon való színvonalas bemutatkozásáért.

3.A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete különdíjat ajánlott fel Vértes Gábor Istvánné részére a sokéves színvonalas tenyésztői munkáért.

A Génbank-Semex Mo. Kft. különdíjat ajánlott fel a legszebb magyartarka tenyészállat tenyésztője részére. A díj oklevél és herendi porcelán váza mellett 150.000 Ft értékű szaporítóanyag az aktuális magyartarka ajánlatból.
A díjat kapja: Derecske Petőfi Mg Kft a Magyartarka Tenyésztői nagy díjas és Húshasznú fajta győztes borjas tehenéért.
A díjat átadja: Veres Zoltán ügyvezető. A díjat átveszi Békési Imre, ügyvezető igazgató

5. Az Animal Hygiene Kft. különdíjat ajánlott fel 600.000 Ft értékben, ami egy hordó INCIMAXX-T borjúketrec -fertőtlenítő vegyszer.

A díjat kapja: Hegyhát Mg Szövetkezet, Nyőgér
A díjat átadja: Molnár Helén, Molnár Bettina és Kiss Attila az Ecolab képviselői
A díjat átveszi: Szocsics Vilmos Ágazatvezető

 

animal-hygiene-1

Foto: danitot

 

CHAROLAIS

Abaúji Papp Charolais Kft. homrogdi tenyészet harmadik helyezést ért el a 1303 kat. sz. charolais szűzüszőjével, második helyezést ért el a 1313 kat. sz. charolais szűzüszőjével.

Charolais Farm Kft. akasztói tenyészet első helyezést ért el a 1322 kat. sz. charolais borjas tehenével. második helyezést ért el a 1336 kat. sz. charolais felnőtt tenyészbikájával.

Csürhés Tamás István kaszaperi tenyésztő harmadik helyezést ért el a 1325 kat. sz. charolais borjas tehenével.

Hortobágy - Faluvéghalmi Kft. hortobágyi tenyészet harmadik helyezést ért el a 1329 kat. sz. charolais növendék bikájával.

Néma Kft. akasztói tenyészet első helyezést ért el a 1327 kat. sz. charolais növendék bikájával.

NAT-SER Kft. újkígyósi tenyészet második helyezést ért el a 1330 kat. sz. charolais növendék bikájával,

NPK Charolais Farm Kft. kecskeméti tenyészet második helyezést ért el a 1315 kat. sz. charolais vemhes üszőjével, harmadik helyezést ért el a 1333 kat. sz. charolais növendék bikájával, első helyezést ért el a 1332 kat. sz. charolais növendék bikájával,

Nyakas Dávid hajdúnánási tenyésztő első helyezést ért el a 1311 kat. sz. charolais szűzüszőjével.

LIMOUSIN 

Az összetett nőivarú kategória  harmadik helyezettje a 1347-es katalógusszámú anyatehén borjával. Tenyésztője és tulajdonosa Juhászné Major Tímea, Hajdúszoboszló

Második helyezést ért el ugyanebben a kategóriában a 1342-es katalógusszámú limousin tenyészüsző. Tenyésztője és tulajdonosa Mozsgai József, Sellye.

Első helyezést ért el limousin összetett, nőivarú kategóriában a 1348-as katalógusszámú anyatehén borjával. Tenyésztője és tulajdonosa az Imár Bt, Balatonalmádi.

A fiatal tenyészbika kategória második helyezettje a 1351-es katalógusszámú fiatal tenyészbika. Tenyésztője és tulajdonosa Mozsgai József, Sellye.

Fiatal tenyészbika kategóriában a 1352-es katalógusszámú limousin bika érte el az első helyezést, tenyésztője és tulajdonosa Ráczné Sándor Ildikó Kfc., Geszt

A felnőtt tenyészbika kategória harmadik helyezettje a 1355-ös katalógusszámú limousin bika. Tenyésztője és tulajdonosa az Imár Bt., Balatonalmádi.

Ugyanezen kategória második helyezettje a 1353-as katalógusszámú tenyészbika. Tenyésztője és tulajdonosa a J.M.K. Kft., Hajdúszoboszló.

Felnőtt tenyészbika kategóriában első helyezést ért el a 1354-es katalógusszámú tenyészbika. Tenyésztője és tulajdonosa az Imár Bt., Balatonalmádi.

BLONDE D’AQUITAINE

A fiatal Blonde d’Aquitaine üszők versenyében második helyezett a 1358-as katalógusszámú kis üsző, tenyésztője és tulajdonosa szintén Jakab Judit, Bakóca

A fiatal Blonde d’Aquitaine üszők versenyében első helyezést ért el a 1359-es katalógusszámú választási üszőborjú, tenyésztője és tulajdonosa Jakab Judit, Bakóca.

Harmadik helyezést ért el a Blonde d’Aquitaine fiatal tenyészbikák kategóriában a 1364-es katalógusszámú fiatal tenyészbika. Tenyésztője és tulajdonosa az Embriobos Kft.

Ugyanezen kategória második helyezettje a 1361-es katalógusszámú fiatal tenyészbika. Tenyésztője és tulajdonosa a Gábor-major Kft., Martonvásár.

Blonde d’Aquitaine fiatal tenyészbikák versenyében első helyezést ért el a a 1360-as katalógusszámú bika. Tenyésztője és tulajdonosa a Babócsai Biofarm Kft., Babócsa.

Második helyezést ért el a kategóriában a 1362-es katalógusszámú tenyészbika. Tenyésztője és tulajdonosa a Határőr Zrt., Babócsa.

A felnőtt blonde d’Aquitaine tenyészbika kategória első helyezettje a 1363-as katalógusszámú tenyészbika. Tenyésztője és tulajdonosa a Néma Kft., Akasztó.

EGYÉB HÚSMARHA 

A Marhamajor Kft., Méhkerék harmadik díjat kapott a 1379 kat.számú angus tenyészbika bemutatásáért.

Az Angus Kft., Adony második díjat kapott 1377 kat. számú angus anyatehén borjával bemutatásáért.

Gelencsér István., Dunavecse első díjat kapott 1381 kat. számú angus tenyészbika bemutatásáért.

Mezőfalvai Zrt.., Mezőfalva első díjat kapott a 1383 kat. számú hereford tenyészbika bemutatásáért.

Embriobos Kft., Martonvásár második díjat kapott Wagyu tenyészbika bemutatásáért.

Hortobágy-Faluvéghalmi Kft., Hortobágy első díjat kapott Wagyu tehén bemutatásáért.

Faller Gábor siklósi tenyésztő első díjat kapott a fehér-kék belga felnőtt tenyészbikája bemutatásáért.

A XXVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon bemutatott húshasznú fajtagyőztes tenyészállatok összevetése alapján a tenyésztési nagydíjat Derecske Petőfi Mg. Kft., Derecske kapta, az 1369-es kat. számú LULU ikerborjas magyartarka tehenéért..

KÜLÖNDÍJAK

Dr. Osvay György

Dr. Osvay György 1942-ben született. Sátoraljaújhelyen kertészeti és szőlészeti technikusként végzett, majd a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen 1966-ban agrármérnöki diplomát, 1981-ben mezőgazdasági vállalatgazdasági szakmérnöki oklevelet, majd a következő évben állattenyésztési témában agrártudományi doktori címet szerezett.

1966-tól a Szerencsi Állami Gazdaság, majd annak átalakulása után a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. volt a munkahelye, melynek 1985-től 2013. április 30-án bekövetkezett haláláig első számú vezetője volt. A hagyományos mezőgazdasági nagyüzemből a legkorszerűbb technikai eszközökkel fejlett élelmiszer előállító nagyüzemet hozott létre. Fáradhatatlan volt a vezetése alatt álló szervezet minden területét átfogó feladatainak sikeres megoldásában, de elválaszthatatlan volt számára az ágazat országos sorsának alakulásáért vállalt felelősség is, egész életét e hivatásának szentelte.

Nemcsak a régió mezőgazdaságának fejlődését szorgalmazta, hanem elismert szakmai munkája révén a Magyar Agrárkamara, a Húsiparosok Szövetsége, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Cukorrépa Szövetség, a Baromfi Terméktanács, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének vezetésében vett részt évtizedeken át. Alapító tagja és első elnöke, majd haláláig is elnökségi tagja volt a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének. Kulcsszerepe volt az Egyesület megerősödésében, fejlődésében, mindkét hazai Világkongresszus sikeres megrendezésében.

A gödöllői Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Tanácsadó Testületének tagja volt.

Munkáját egész életében hivatásának tekintette, halálával nagy veszteség érte nemcsak az általa irányított Szerencsi Zrt-t, de a hazai agrárágazatot is.

Olyan történelmi korra esett munkássága, amikor a nagy átalakulásokban kellett helyt állni és ő helyt akart, helyt tudott állni. Felismerte a jövő érdekében szükséges döntések súlyát, a lehetőségek fontosságát és ehhez kapott talentumával jól sáfárkodott. Rövid távú tervei nem voltak, minden területen az előre mutató fejlesztések híve volt, munkájának eredményessége visszaigazolódott.

Fegyelmezett volt a munkában, szigorú és következetes az elvárások teljesítésében, de türelmes a munkatársaival szemben. Önmagával szemben tartotta legmagasabban a mércét, így példát adott a követendő magatartásra, amit nem volt nehéz elfogadni. Sok kezdő szakember tanulta meg tőle a szakma szeretetét.

Vallotta, hogy a termőföld olyan kincs, amit szeretni kell és csak annak ad vissza kincseiből, aki le tud hozzá hajolni.

E hitvallását érdemes emlékével együtt őrizni, melynek igazságát aligha lehetne megkérdőjelezni.

Tevékenységét a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete elnöksége „A Charolais Húsmarha Fajtáért” emlékérem posztumusz odaítélésével jutalmazza.

 

A Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete fődíjat adományoz az egyesület pontversenyében legmagasabb pontszámot elért NPK Charolais Farm Kft-nek. 

A Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete különdíjat, valamint az egyesületi import szaporítóanyag-depóból szabadon választható 10 adag szaporítóanyagot adományoz a Charolais Farm Kft-nek a 1322-es katalógusszámú borjas tehenéért, mely elnyerte a legszebb nőivarú charolais tenyészállat, majd az összevetést követően a legszebb charolais tenyészállat címet. 

A Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete különdíjat adományoz az NPK Charolais Farm Kft-nek a 1332-es katalógusszámú növendék tenyészbikájáért, mely elnyerte a legszebb hímivarú charolais állat címet. 

A Francia Herdbook Limousin különdíjat ajánlott fel a fajtagyőztes limousin tenyészállatnak. A díjat kapja a 1348-as katalógusszámú borjas tehén tenyésztője és tulajdonosa, az Imárt Bt., Balatonalmádi.

A francia INTERLIM szövetség különdíjat ajánlott fel a legjobb limousin tenyészbika tenyésztőjének és tulajdonosának. A díjat kapja az Imár Bt., Balatonalmádi. 

Az INTERLIM felajánlott továbbá tenyésztőnként 2 adag limousin szaporítóanyagot a versenyen való részvételért és a tenyészállatok színvonalas felkészítéséért, A szaporítóanyagot a résztvevők a katalógusból szabadon választhatják ki. Az aktuális lehetőségekkel várjuk a tenyésztőket az egyesületi standon.

A francia Pay d’Oc blonde d’Aquitaine Egyesület különdíjat ajánlott fel a kiállításon állatot bemutató 5 tenyésztőnek.
A díjat kapják: A Néma Kft., Akasztó, Az Embriobos Kft, Martonvásár, a Gábor-Major Kft., Martonvásár, Jakab Judit, Bakóca és a Határőr Zrt., Babócsa. 

A H. Wilhelm Schaumann Kft. különdíjat ajánlott fel továbbá a kiállításon megjelenő, színvonalas tenyészállatok felkészítéséért.
A díjat kapja Tóth Csilla magántenyésztő, Csákvár; Halasközi Agrár Kft., Hortobágy, és Cziráki Gábor magántenyésztő, Zalaszentmihály 

A Magyarszürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete különdíjat ad át Fásy Konrád magyarszürke tenyésztő részére a MINDJÁRT nevű tenyészbika felvezetéséért.
A díjat átadja: Kaltenecker Endre, az egyesület elnöke


BAROMFITENYÉSZTÉS DÍJAI

Az ország minden tájáról 10 kiállító 35 kiállított csoporttal, illetve hibriddel vett részt. A bemutatott csoportokat Prof. Dr. Mihók Sándor, Bögréné Bodrogi Gabriella, Látits Miklós és Dr. Benk Ákos értékelte.

5 fajtacsoportban összesen 14 kategóriadíj, valamint 1 különdíj és 1 Nagydíj került kiosztásra.

Tojó típusú tyúk fajtacsoport

III. hely: TETRA SL LL 20 hetes – Talentis AG Zrt., Felcsút

II. hely: TETRA SL LL 30 hetes– Talentis AG Zrt., Felcsút

I. hely: HARCO– Bábolna Tetra Kft., Bábolna

Kettőshasznosítású tyúk fajtacsoport

II. hely: FARM szülőpár – Aviform Baromfikereskedelmi Iroda, Kiskunfélegyháza

I. hely: FARM fajtaváltozatok– Aviform Baromfikereskedelmi Iroda, Kiskunfélegyháza

Hús típusú baromfi fajtacsoport

III. hely: INTEGRÁL MB 09 lúd – Integrál Lúdtenyésztő Egyesület, Jászszentlászló

II. hely: S88xREDBRO M – Simcsik András, Vésztő

I. hely: GALOR hibrid gyöngytyúk– Simcsik András, Vésztő

Őshonos tyúk fajtacsoport

III. hely: FEKETE ERDÉLYI KOPASZNYAKÚ TYÚK – Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ, Tápiószele

II. hely: KENDERMAGOS ERDÉLYI KOPASZNYAKÚ TYÚK – SZTE Tangazdaság Kft., Hódmezővásárhely

I. hely: KENDERMAGOS MAGYAR TYÚK– SZTE Tangazdaság Kft., Hódmezővásárhely

Egyéb őshonos és régen honosult baromfifajták

III. hely: RÉZPULYKA – Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ, Tápiószele

II. hely: FODROSTOLLÚ MAGYAR LÚD– Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ, Tápiószele

I. hely: BRONZPULYKA– Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ, Tápiószele

NAGYDÍJ

Bábolna Tetra Kft., Bábolna – annak elismeréseként, hogy a kiállításon a hazai tenyésztést, a genetikai fejlesztőmunka eredményét kiváló genotípusok sorával mutatta be. 

BAROMFI KÜLÖNDÍJ

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar 2014-ben a baromfitenyésztés területén végzett kiemelkedő oktatási, kutatási, továbbá fajta nemesítési és fajta fenntartási tevékenység elismerésére Sófalvy Ferenc Vándordíjat alapított.

A vándordíj egy gránit kocka talapzaton álló bronz körplasztika, mely egy kendermagos kakast ábrázol. A vándordíj mellett minden kitüntetett egy 10 cm átmérőjű bronz plakettet is kap, mely néhai Sófalvy Ferenc arcképét ábrázolja.

A díj alapító okirat szerinti odaítéléséről három tagú kuratórium dönt.

A díjat Dr. Sófalvy Ferencné és dr. Mikó Edit a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának dékánja adják át.

Kitüntetett: Dr. Szabolcs István,

Középfokú tanulmányait a Keszthelyi Mezőgazdasági Technikumban kezdte meg, ahol életre szóló barátságot kötött a baromfikkal. Országos tanulmányi verseny döntőseként nyert felvételt a Gödöllői Agrártudományi Egyetemre, ahol már hivatásaként tekintett a baromfitenyésztésre. Később munkája mellett baromfiipari-és tenyésztési szakmérnök végzettséget, Keszthelyen pedig baromfi-ökonómiai területen doktori fokozatot szerzett.

Az egyetem után munkáját a Bábolnai Állami Gazdaság ösztöndíjasaként kezdte, ahol telepvezetőként, szaktanácsadóként és tojóhibrid-ágazatvezetőként dolgozott, majd több évtizeden keresztül a Pest Megyei Gombai Termelőszövetkezetben telepvezetőként, főállattenyésztőként, majd elnökhelyettesként irányította a baromfitenyésztési munkát.

Több mint három évtizede, az országban elsőként kapcsolódott be a tyúktartásba, amikor az országos baromfi génbanki állomány megszüntetésre került. Indulásként magyar sárga, magyar fehér, magyar kendermagos, valamint erdélyi fekete-fehér kopasznyakú tyúkállománnyal dolgozott, amely később Hódmezővásárhelyről, a Dr. Sófalvy Ferenc vezette tenyészetből egészült ki a kendermagos kopasz nyakú fajtával. Az őshonos magyar fajták tenyésztése és fenntartása, továbbá ritka, sőt eltűnt fajták rehabilitálása, továbbá a tenyésztés során a genetikai sokféleség fenntartása révén hazánkban egyedülálló munkássága méltán megalapozta számára a Sófalvy Ferenc-díj odaítélését.

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar különdíját Simcsik András, vésztői tenyésztő kapja – annak a törekvésnek elismeréséül, hogy számos genotípust jól előkészített és sok információval közzétéve állított ki


JUHTENYÉSZTÉS

A tenyészállat kiállítás díjainak átadása előtt adjuk át a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség 10 éves jubileuma alkalmából alapított „id. Tóth Imre” vándordíjat.

A vándordíj egy márványlapra helyezett ezüst gyümölcsöstál, amelyet néhai Tóth Imre miniszteri különdíjként kapott az 1941. évi Országos Mezőgazdasági Kiállításon a juhtenyésztésben elért eredményeiért és a bemutatott tenyészállatokért.

A díj egy évig ahhoz a juhtenyésztő szakemberhez kerül, aki a juhtörzskönyvezés területén hosszú időn át kiemelkedő tevékenységet végzett. A díjjal 1000 €-nak megfelelő pénzjutalom jár.

A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség elnöksége a díjat idén Kiss Gyulának ítélte oda a juh törzskönyvezés és tenyésztés területén végzett több évtizedes tevékenységének elismeréseként, aki a magyar juhtenyésztés meghatározó egyénisége és az egyetlen magántenyésztő, aki 30 éve, az alapítástól tagja a Szövetségünknek.

Aranykampó díjat adományoz a Szövetség Nagy István Zsolt mezőcsáti juhtenyésztő részére a tenyésztői és kiállítási szerepléseinek elismeréseként.

A kiállításon a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség 21 tenyésztője 56 juh tenyészállat csoportban mutatja be a Szövetség tenyésztési programjában szereplő 12 juhfajtát.

A bíráló bizottság a díjakat a következő tenyésztőknek ítélte oda fajtánként és korcsoportonként. 

Harmadik díjat kapott:

Harangi Sándor dr., Hajdúszoboszló ile de france anya csoportjáért

Holló Mátyás, Uszód ile de france jerke növendékkossal csoportjáért

Molnár Béla, Soltvadkert magyar merinó jerke csoportjáért

Sebők Mihály, Törtel magyar merinó jerke csoportjáért

Vad Andrea, Hódmezővásárhely magyar merinó jerke, ile de france anya és berrichon du cher növendékkos csoportjaiért (3 db III. díj)

Második díjat kapott:

Golf-Szelid Bt. lacaune jerke csoportjáért

Kiss Gyula, Szabadhidvég német húsmerinó jerke csoportjáért

Lajkó Levente, Üllés fehér suffolk anya növendékkossal csoportjáért

Minárovics Máté, Törtel német húsmerinó jerke csoportjáért

Vad Andrea, Hódmezővásárhely magyar merinó anya tenyészkossal, berrichon du cher anya és ile de france tenyészkos csoportjaiért (3 db II. díj)

Első díjat kapott:

Farkas Zoltán, Mindszent német húsmerinó növendékkos csoportjáért

Győri-Tanya Kft. ile de france jerke csoportjáért

Harangi Sándor dr., Hajdúszoboszló ile de france növendékkos csoportjáért

Holló Mátyás, Uszód berrichon du cher jerke tenyészkossal és berrichon du cher anya csoportjáért (2 db I. dij)

Szirovicza-Dani Gyöngyi Julianna, Makó suffolk jerke csoportjáért

Vad Andrea, Hódmezővásárhely ile de france jerke csoportjáért.

A kiállítás nagydíját

Holló Mátyás uszódi tenyésztő érdemelte ki ile de france, berrichon du cher és magyar merinó tenyészállataiért.

Különdíjat kapnak:

A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség juhtenyésztési különdíját Vad Andrea, Hódmezővásárhely kapja a kiállításon bemutatott berrichon du cher, ile de france és magyar merinó tenyészállataiért.

A Merinó Fajtacsoport különdíját Farkas Zoltán mindszenti magántenyésztő kapja német húsmerinó és landschaf merinó csoportjaiért.

A Húsjuh Fajtacsoport különdíját a Győri Tanya Kft. kapja a kiállításon bemutatott ile de france tenyészállataiért.

Az Őshonos Fajtacsoport különdíját Barna Ferenc, Hódmezővásárhely kapta a kiállított alföldi suta racka csoportjáért.

Tóth Árpád iparművész, Sárbogárd különdíját – egy gravírozott „RÉVÉSZ” bicskátAngyal Balázs, kunhegyesi tenyésztőnek ítélte a bírálóbizottság.

Az Animal Hygiene Kft. különdíjat ajánlott fel 600.000 Ft értékben, ami egy hordó INCIMAXX-T fertőtlenítő vegyszer. A díjat kapja: Vad Andrea, hódmezővásárhelyi tenyésztő.

 

animal-hygiene-2

Foto: danitot

 

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. 200.000 Ft értékű különdíjat ajánl fel a legszínvonalasabb hústípusú növendék csoportokat bemutató kiállítónak. A különdíj levásárolható a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. Lambex termékeire.
A díjat kapja: Kiss Gyula, Szabadhídvégi tenyésztő.

 

img_4095_kiss gyula-bonafarm

 

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar különdíját Szirovicza-Dani Gyöngyi Julianna, makói tenyésztő kapja. A díjat átadja: dr. Mikó Edit a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának dékánja.

A képen az első díjat kapott suffolk jerkék mellett a díjazott makói tenyésztő (Szirovicza-Dani Gyöngyi Julianna) édesapja, Dani István Sándor látható, a díjakkal, jobbra a képen a tenyésztő édesanyja, Dani István Sándorné, unokájával, Gulyás Botonddal, mellette veje, Gulyás Tamás, kisfiával, Gulyás Benedekkel.

 

díjazott_1-k


SZARVASMARHATENYÉSZTÉS DÍJAI

CSUKÁS ZOLTÁN DÍJ

A Magyar Szarvasmarha Tenyésztők Szövetsége 1999-ben Csukás Zoltán professzor emlékére díjat alapított, melyet minden évben az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok díjkiosztó ünnepségén adnak át. A díj – amely bronz emlékplakett, díszoklevél és 500 eurónak megfelelő pénzösszeg – odaítéléséről kuratórium dönt. A díjat ez évben szakmai tevékenységének elismeréseként Prof. Dr. PhD Stefler József érdemelte ki.

1944. február 12.-én született Kaposváron pedagógus családból. Itt végezte általános- és középiskoláit. 1962-ben érettségizett, majd felvételt nyert a Gödöllői Agrártudományi Egyetemre, ahol 1966-ban agrármérnöki diplomát szerezett.

Szakmai pályafutásának első állomása egy Somogy-megyei szövetkezet volt, de tudományos ambíciói folytán a termelésben eltöltött 3 év után az agrárfelsőoktatásba került. Ennek színtere a Kaposvári Egyetem ill. ennek jogelődjei. Végigjárta az egyetemi ranglétrát, ennek folyományaként 1980-ban egyetemi tanárrá nevezték ki. Számos vezetői beosztást töltött be, 25 éven keresztül tanszékvezetőként, 12 éven át tudományos dékán helyettesként dolgozott. Jelenleg Professzor Emeritusként a Kaposvári Egyetem doktori iskolájában tevékenykedik. Eddig 6 magyar és egy német hallgató szerzett irányítása mellett PhD fokozatot.

Szakterülete a szarvasmarha tenyésztés, ill. tágabban értelmezve a legeltetésre alapozott állattartás.  Kutatási eredményeit kétszáznál több tudományos és szakközleményben publikálta. 16 egyetemi tankönyv, ill. szakkönyv szerzőtársa, közülük ötnek egyben szerkesztője.  Nevéhez kötődik többek között a szarvasmarha ivari koraérésére alapozott tenyésztési eljárások kidolgozása, a legeltetéses húslótartás és a ló fejés termelés technológiájának kifejlesztése, továbbá a red angus húsmarha hazai kipróbálása és terjesztése. Munkássága nagyban hozzájárult a magyartarka fajta korszerűsítéséhez és a tenyésztőszervezet nemzetközi integrációjához. 12 éven át az Európai Hegyitarka Tenyésztők Szövetségének titkára.

A Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesülete elnöke, a Magyar Szarvasmarhatenyésztők Szövetsége társelnöke.

Szakmai elismerései közül a Wellmann Oszkár Emlékérem, a Szent-Györgyi Albert díj, az Ujhelyi Imre díj, a Horn Artúr díj és a Magyartarka Fajtáért Emlékérem a legjelentősebbek.

KONCENTRÁLT TEJŰ FAJTÁK KÜLÖNDÍJ

A Koncentrált Tejű Fajták Tenyésztő Egyesülete különdíjat ajánlott fel a jersey fajta tenyésztésében elért eredményéért a Tiszadobi Nagyközség Önkormányzata, Tiszadob részére.

HOLSTEIN-FRÍZ FAJTA DÍJAI

Holstein-fríz szűz üsző I. kategória

Harmadik helyezettje 110 Nyalka
Tenyésztő és tulajdonos: Kinizsi 2000 Mg. Zrt., Fábiánsebestyén 

Második helyezettje 107 Tura PJ Bestman Rocky
Tenyésztő és tulajdonos: Galgamenti Mg. Kft., Tura 

Első helyezettje 105 Tarka
Tenyésztő és tulajdonos: Hajdúböszörményi Béke Mg. Kft. 

Holstein-fríz szűz üsző II. kategória

Harmadik helyezettje 210 Mimi
Tenyésztő és tulajdonos: Biharnagybajomi Dózsa Agrár Zrt. 

Második helyezettje 208 Cifra
Tenyésztő és tulajdonos: Kasz-Farm Kft., Derecske 

Első helyezettje: 209 Borjádi Manó Dragon
Tenyésztő és tulajdonos: Borjádi Mg. Zrt. 

Holstein-fríz vemhes üsző III. kategória

Harmadik helyezettje 302 Manyi
Tenyésztő és tulajdonos: For-Milk Kft., Telekgerendás 

Második helyezettje 301 Csonka
Tenyésztő és tulajdonos: Geo-Milk Kft., Sárospatak 

Első helyezettje 304 Vali
Tenyésztő és tulajdonos: Biharnagybajomi Dózsa Agrár Zrt., Biharnagybajom 

Holstein-fríz tehén IV. kategória

Harmadik helyezettje 405 Ficak
Tenyésztő, tulajdonos: Solum Zrt., Komárom 

Második helyezettje 403 Tülök
Tenyésztő és tulajdonos: Hód-Mezőgazda Zrt., Hódmezővásárhely 

Első helyezettje 401 Veronika
Tenyésztő és tulajdonos: Biharnagybajomi Dózsa Agrár Zrt., Biharnagybajom 

Holstein-fríz tehén V. kategória

Harmadik helyezettje 507 Lili
Tenyésztő és tulajdonos: For-Milk Kft., Telekgerendás 

Második helyezettje 502 Aaltje
Tenyésztő és tulajdonos: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes 

Első helyezettje 501 Jutka
Tenyésztő és tulajdonos: Biharnagybajomi Dózsa Agrár Zrt., Biharnagybajom 

Holstein-fríz tehén VI. kategória

Harmadik helyezettje 605 Mimi
Tenyésztő és tulajdonos: Biharnagybajomi Dózsa Agrár Zrt., Biharnagybajom 

Második helyezettje 601 Hegyes
Tenyésztő és tulajdonos: For-Milk Kft., Telekgerendás                                                            

Első helyezettje 608 Flóra
Tenyésztő és tulajdonos: Kasz-Farm Kft., Derecske 

Holstein-fríz tehén VII. kategória

Harmadik helyezettje 702 Amúr
Tenyésztő és tulajdonos: Nyakas Farm Kft., Hajdúnánás 

Második helyezettje 706 Fonzi
Tenyésztő és tulajdonos: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes 

Első helyezettje 705 Baba
Tenyésztő és tulajdonos: Agronómia Kft., Deszk 

Holstein-fríz tehén VIII. kategória

Harmadik helyezettje 802 Démon
Tenyésztő és tulajdonos: Hód-Mezőgazda Zrt., Hódmezővásárhely 

Második helyezettje 803 Zord
Tenyésztő és tulajdonos: For-Milk Kft., Telekgerendás 

Első helyezettje: 801 Banán 
Tenyésztő és tulajdonos: Agronómia Kft., Deszk 

Holstein-fríz tehén IX. és X. kategória

Harmadik helyezettje 1002 Göndör
Tenyésztő és tulajdonos: Biharnagybajomi Dózsa Agrár Zrt., Biharnagybajom 

Második helyezettje 1003 Bütyök
Tenyésztő és tulajdonos: Pusztavámi Tejszövetkezet Zrt., Pusztavám 

Első helyezettje: 901 Piros
Tenyésztő és tulajdonos: Agronómia Kft., Deszk 

A csapatverseny

harmadik helyezettje a Biharnagybajomi Dózsa Agrár Zrt.

második helyezettje a Kasz-Farm Kft., Derecske

első helyezettje az Agronómia Kft., Deszk.

A legszebb holstein-fríz nőivarú egyedek összevetése alapján a kiállítás nagydíját 705 Baba nyerte, tenyésztője és tulajdonosa: Agronómia Kft., Deszk

A kimagasló termelési és tenyésztési eredményeket felmutató gazdaságok tenyésztést irányító szakemberei közül évente egy alkalommal, egy személy részére – az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon – AZ ÉV TENYÉSZTŐJE címet adja át a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója

Komlósi Balázs

Komáromban született 1981-ben. Gyerekkorától kezdve érdeklődéssel fordult a mezőgazdasághoz és az állattartáshoz.

1995-ben kezdte tanulmányait Győrben a Veres Péter Mezőgazdasági Szakközépiskolában. 2000-ben az Országos szakmai-tanulmányi versenyen elért országos negyedik hellyel felvétel nélkül kerülhetett be a Szent István Egyetemre Gödöllőre, ahol 2005-ben törzsállattenyésztő és állati termék minőség biztosítási szakirányon szerezett diplomát.

2005 júliusától a Mocsai Búzakalász Szövetkezet szarvasmarha telepén dolgozott, mint műszakvezető, majd 2009-től ágazatvezető. Nagy szerepe van a telepen végbement beruházásoknál a gyakorlati döntések meghozatalában, majd a technológia beüzemelésében. Itt tapasztalta meg, hogy eredményes állattenyésztés nem létezhet ezt támogató és kiszolgálni akaró növénytermesztés nélkül. Ennek is köszönhetően 2013-ban a telep laktációs termelése elérte a 11.721 kg-ot.

2013 őszétől a komáromi Solum Zrt állattenyésztési igazgatója.

A fejlesztéseknek, a magas színvonalú tenyésztői munkának köszönhetően a 2013. évi 9.820 kilogrammos laktációs termelést 2020-ra 13.216 kg-ra emelték, amellyel az országos ranglista negyedik helyén szerepelnek.

A tavalyi évben avatott 3 új tehénnel 15-re nőtt az Aranytörzskönyves egyedeik száma, amelyek közül az egyik elérte a Platina fokozatot is., valamint két új Excellent minősítésű tehén is a tavalyi év sikereinek a része. A tenyészet oszlopos tagja a genomikus tenyészérték becslést, a HUNGENOM Projekt előnyeit aktívan használó telepeknek.

A Nemzeti kiállítások rendszeres, sikeres résztvevői.

Kiváló tenyésztői munkáját a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete az „Év tenyésztője” díjjal ismeri el. 

A Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének különdíjai

A kiállítás legszebb tőgyű tehenének tenyésztője részére.
A díjat kapja az Agronómia Kft., Deszk a 705 Baba nevű tehén bemutatásáért. 

Az összetett pontverseny kiírásának eleget tevő, legeredményesebben szereplő tenyészet részére.
A díjat kapja a Biharnagybajomi Dózsa Agrár Zrt. aki a kiírás alapján 66 pontot szerzett. 

3.A kiállítás Junior Champion tenyészállata részére.
A díjat kapja a Borjádi Mg. Zrt. a 209 Borjádi Manó Dragon nevű szűz üsző bemutatásáért. 

4.A kiállítás Junior Reserve Champion tenyészállata részére.
A díjat kapja a Biharnagybajomi Dózsa Agrár Zrt. a 304 Vali nevű szűz üsző bemutatásáért. 

5. A kiállítás Intermediate Champion tenyészállata részére.
A díjat kapja a Agronómia Kft., Deszk a 705 Baba nevű tehén bemutatásáért. 

6.A kiállítás Intermediate Reserve Champion tenyészállata részére.
A díjat kapja a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes a 706 Fonzi nevű tehén bemutatásáért. 

7.A kiállítás Senior Champion tenyészállata részére.
A díjat kapja az Agronómia Kft., Deszk a 901 Piros nevű tehén bemutatásáért. 

8.A kiállítás Senior Reserve Champion tenyészállata részére.
A díjat kapja az Agronómia Kft., Deszk., a 801 Banán nevű tehén bemutatásáért. 

9.A csapatverseny győztes tenyészete részére a tenyésztőszervezet 2017-ben Andrássy István díjat alapított.
A díjat kapja az Agronómia Kft., Deszk

10. A kiállítás Reserve Champion tenyészállata részére.
A díjat kapja Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes 706 Fonzi nevű tehén bemutatásáért.
Pénzjutalom: 500.000 Ft

 

dsc_0446

 

11. A kiállítás Grand Champion tenyészállata részére.
A díjat kapja az Agronómia Kft., Deszk a 705 Baba nevű tehén bemutatásáért.
Pénzjutalom: 750.000 Ft 

 

dsc_0452

 

12. A évi tenyészértékbecslés eredményei alapján a legeredményesebb tenyészbika tulajdonosának vándorserleget ajánl fel az egyesület.
28969 Ever-Green-View Astral-ET, tulajdonosa: Génbank-Semex Magyarország  Kft., Mezőhegyes

13. Az Interbos, különdíjat ad át Reserve Champion tenyészállat tenyésztője részére. A díj a plakett mellett 15 adag sperma az ALLEGANY nevű bikától 140.000 Ft értékben.
A díjat kapja: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes 706 Fonzi nevű tehén bemutatásáért. 

14. A HOLSTEIN-GENETIKA Kft., különdíjat ajánlott fel az Intermediate Champion tenyészállat tenyésztője részére. A díj 25 adag szexált SOLUTION sperma 300.000 Ft értékben.
A díjat kapja: Agronómia Kft., Deszk a 705 Baba nevű tehén bemutatásáért

15. A HOLSTEIN-GENETIKA Kft., különdíjat ajánlott fel a Show legszebb tőgyű tehén tenyésztője részére. A díj 25 adag szexált LUSTER-P sperma 300.000 Ft értékben.
A díjat kapja az Agronómia Kft., Deszk a 705 Baba nevű tehén bemutatásáért. 

16. A HOLSTEIN-GENETIKA Kft., különdíjat ajánlott fel a Show legnagyobb életteljesítményű tehén tenyésztője részére. A díj 25 adag szexált GODDARD sperma 300.000 Ft értékben.
A díjat kapja a Pusztavámi Tejtermelő Zrt., az 1003 Bütyök nevű tehén bemutatásáért.

17. Az Alta Genetics Hungary Kft. 150.000 Ft összegű szaporítóanyaggal díjazza a Senior Champion állat tenyésztőjét.
A díjat kapja az Agronómia Kft., Deszk a 901 Piros nevű tehén bemutatásáért

A díjat átadta: Babai Zoltán, ügyvezető igazgató (a képen balról a harmadik)

 

243381199_512318516742505_4760625071491383776_n

 

18. A Génbank-Semex Magyarország különdíja a nemzeti holstein nagydíjas (Grand Champion) tenyészállat tenyésztője részére. A díj oklevél és herendi porcelán váza mellett 300.000 Ft értékű holstein-fríz szaporítóanyag.
A díjat kapja: Agronómia Kft., Deszk a 705 Baba nevű tehén bemutatásáért 

19. Az Animal Hygiene Kft. 3 db különdíjat ajánlott fel egyenként 600.000 Ft értékben, ami egy hordó INCIMAXX-T borjúketrec -fertőtlenítő vegyszer.
Az első díjat a 2. kategória győztese a 209 Borjádi Manó Dragon tenyésztője, a Borjádi Mg. Zrt. kapja.

 

animal-hygiene-3

Foto: danitot


A második díjat az 5. kategória győztese, Biharnagybajomi Dózsa Agrár Zrt. kapja, az 501 Jutka bemutatásáért.

 

animal-hygiene-4

Foto: danitot


A harmadik díjat a a 6. kategória győztese, a Kasz-Farm Kft., Derecske kapja, a 608 Flóra bemutatásáért kapja.

 

animal-hygiene-5_derecske

Foto: danitot

 

20. Az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. különdíjat ajánlott fel 4. kategória győztes tehén tenyésztőjének.
A díj 100.000 Ft értékű szaporítóanyag az ÁT. Kft. hazai kínálatából.
A díjat kapja: a Biharnagybajomi Dózsa Agrár Zrt., a 401 Veronika bemutatásáért. 

21. Az Inter-Mix Kft., Budapest különdíjat ajánlott fel a Junior Champion címet elnyert tenyészállat tulajdonosa részére.
A díj: szarvasmarha szaporítóanyag 200.000 Ft értékben.
A díjat kapja: Borjádi Mg. Zrt. a 209 Borjádi Manó Dragon nevű szűz üsző bemutatásáért.

22. A Breed Invest Kft., Etyek a Grand Champion tenyészállat tenyésztőjét díjazza az olasz Nemzeti Holstein Show megtekintésével, valamint egy látogatás lehetőségével a Ferrari Múzeumba, egybekötve egy Ferrari tesztvezetéssel. A díj értéke 500.000 Ft.
A díjat kapja: az Agronómia Kft., Deszk a 705 Baba nevű tehén bemutatásáért 

23. A Masterrind Magyarország Kft., Budapest különdíjat ajánlott fel a Grand Champion tenyészállat tulajdonosa részére.
A díj. 250.000 Ft értékű szaporítóanyag utalvány és a Masterrind Mesterséges Termékenyítő Állomás szervezésében történő „Schau der Besten” holstein showra történő németországi szakmai utazás.
A díjat kapja: az Agronómia Kft., Deszk a 705 Baba nevű tehén bemutatásáért.

 

dsc_0458b-k

 

24. A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. 500.000 Ft értékű különdíjat ajánl fel a csapatverseny győztese számára.
A díjat kapja: az Agronómia Kft., Deszk.
A különdíj levásárolható a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. Soyzin termékére (full fat szója alapú bendővédett fehérje- és zsírforrás).

 

img_4241_biharnagybajomi dozsa agrar zrt.

 

25. A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. 500.000 Ft értékű különdíjat ajánl fel a legszebb tőgyű tejelő tehén tenyésztője részére.
A díjat kapja: az Agronómia Kft., Deszk a 705 Baba nevű tehén bemutatásáért
A különdíj levásárolható a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. Soyzin termékére (full fat szója alapú bendővédett fehérje- és zsírforrás) 

 

img_4145_agronomia

 

26. Az Axiál Kft. különdíjat ajánlott fel a a Solum Zrt., Komárom tenyészet részére a színvonalasan bemutatott tenyészállataiért.
A díj 1 db magas nyomású mosóberendezés 

 

dsc_0267

 

27. A Pannaditív Kft. különdíjat ajánlott fel 100.000 Ft értékben kiemelkedő tenyésztői munkájáért a Hajdúböszörményi Béke Mezőgazdasági Kft., Hajdúböszörmény részére. 

28. A Génpont Kft., Szombathely különdíjat ajánlott fel a szűz üsző 1. kategóriában bemutatott AITOTAL apaságú állat színvonalas felkészítésért és bemutatásáért.
A díj: 30 adag Stardancer szarvasmarha szaporítóanyag.
A díjat kapja: a For Milk Kft., Telekgerendás, a 102 Ugar nevű szűz üsző bemutatásáért.

SERTÉSTENYÉSZTÉS DÍJAI

A kiállításon a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete 16 kocasüldő csoporttal, 9 kansüldővel, 4 hízó csoporttal, 1 koca 15 malacával és 1 óriássertéssel vett részt.

Összesen 57 tenyészsertés és 12 hízóállat került bemutatásra és bírálatra.

A tenyészállatok bírálatát a bíráló bizottság elnöke Szenteczki Gábor az MSTSZ régióvezetője, Csóka Lajos az ISV tenyésztési igazgatója, valamint Nagy József az FSE törzstenyésztője végezték.

A bírálat eredményei alapján következő díjak kerülnek kiosztásra:

Ozorai Táp Kft., ozorai tenyészete harmadik díjat nyert Magyar Nagyfehér kocasüldő csoportjával.

Hevesi István, mindszenti tenyésztő harmadik díjat nyert Magyar Nagyfehér X Magyar Lapály kocasüldő csoportjával, harmadik díjat nyert Magyar Nagyfehér kocasüldő csoportjával és harmadik díjat a Magyar Nagyfehér kansüldőjével.

Tejgazdaság Kft., tiszacsegei tenyészete harmadik díjat nyert Magyar Nagyfehér X Magyar Lapály kocasüldő csoportjával.

Kéleshús Kft., janoshalmai tenyészete második díjat nyert Magyar Nagyfehér X Magyar Lapály kocasüldő csoportjával és második díjat nyert Magyar Nagyfehér kocasüldő csoportjával.

Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft., keszthelyi tenyészete második díjat nyert Magyar Nagyfehér kocasüldő csoportjával.

Sári György, algyői telepe első díjat nyert F1 x Duroc hízócsoportjával.

Pigmix 2006 Kft., tamási tenyészete első díjat nyert Magyar Nagyfehér kocasüldő csoportjával és első díjat nyert magyar nagyfehér kansüldőjével.

Goldfood Kft., szarvasi tenyészete első díjat nyert Magyar Nagyfehér X Magyar Lapály kocasüldő csoportjával és második díjat nyert Magyar Nagyfehér kocasüldő csoportjával.

Borotai Sertéshús Zrt., borotai tenyészete első díjat nyert Magyar Nagyfehér kocasüldő csoportjával és második díjat nyert a Magyar Nagyfehér kansüldőjével.

Fekete József, gyanógeregyei tenyésztő első díjat nyert Magyar Lapály kocasüldő csoportjával, első díjat nyert a Pietrain x Duroc kansüldőjével, második díjat nyert 89-es katalógusszámú Pietrain X Hampshire kansüldőjével és harmadik díjat nyert a 90-es katalógusszámú Pietrain X Hampshire kansüldőjével.

A kiállítás Sertéstenyésztési Nagydíját Fekete József, gyanógeregyei tenyésztő nyerte 49-es katalógusszámú Magyar Lapály kansüldőjével.

KÜLÖNDÍJAK

1. A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének Legszebb kocasüldő díját a küllemi bírálat eredménye alapján Fekete József, gyanógeregyei tenyésztő nyerte el a 45-ös katalógusszámú Magyar Lapály kocasüldőjével. 

2. A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének Legszebb kansüldő díját a küllemi bírálat eredménye alapján Fekete József, gyanógeregyei tenyésztő nyerte el 87-es katalógusszámú Pietrain x Duroc kansüldőjével.

3. A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete a Legeredményesebb Kiállító különdíját Fekete József, gyanógeregyei tenyésztő kapja.

4. A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete az „ÉV TENYÉSZTŐJE” díjat kiemelkedő tenyésztői munkájának elismeréseként Jankovich János úrnak ítélte oda.

Jankovich János tenyésztési szakember

Jankovich Jánost családi gyökerei, középiskolai és felsőfokú tanulmányai is a mezőgazdasághoz, azon belül is az állattenyésztéshez kötik.

A kaposvári általános állattenyésztő üzemmérnöki diploma megszerzése után a Zselici Táj Mg. Tsz. -nél helyezkedett el törzsállat tenyésztőként.

1988 -tól a Kahyb Rt- nél tenyésztési előadóként a sertés mellett tanulta meg a sertés tenyésztés alapjait és fortélyait, melyekből a mai napig is sok mindent tud hasznosítani.

2005-től a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete tenyésztési menedzsere, a dél-dunántúli régió törzskönyvezéséért felelős szakembere.

Feladatai közé tartozik a párosítási tervek összeállítása, a tenyészállat jelöltek kiválogatása, tenyésztésbe állítása, a szaporasági és hízékonysági teljesítmény vizsgálatok végzése, adatok rögzítése és azok kiértékelése.

Részt vesz a szakmai célok kitűzésében, a fajták mai kor követelményeinek való formálásában, a tenyészértékbecslés fejlesztésében és a fajták FSE által kitűzött tenyésztési céljainak elérésében.

A törzskönyvezési program tudora, ezért a tenyészetek és a kollegák is gyakran igényt tartanak segítségére a számítógépes adatbázis üzemeltetésben, a hibaelhárításban és a nyilvántartásban.

Az országos állattenyésztési kiállítások szervezésének és lebonyolításának résztvevője, istállómestere.

Szívügye az FSE és a magyar sertéstenyésztés. Munkáját a megfontolt következetesség és igényesség jellemzi. Széleskörű gyakorlati és elméleti ismerete miatt komoly feladatok ellátására képes.

Szerény, szeretni való, őszinte, szakmáért gondolkodó ember, ezért segítő, építő véleményét sok helyen meghallgatják és megfontolják, mely segíti és előre viszi az állattenyésztést.

5. A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete különdíjat ad át a Pálhalmai Agrospeciál Kft., pálhalmai tenyészetének, a bemutatott Magyar Nagyfehér X Magyar Lapály kocasüldő csoportjáért.

6. A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete különdíjat ad át a Sárvári Mg. Zrt., csöngei tenyészetének a bemutatott Magyar Nagyfehér X Magyar Lapály kocasüldő csoportjáért.

7. A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete különdíjat ad át Rau Sándor, hódmezővásárhelyi tenyésztő számára a bemutatott állataiért.

8. A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete különdíjat ad át a Hód-Mezőgazda Zrt., hódmezővásárhelyi tenyészetének a bemutatott szoptató kocáért és malacaiért.

9. A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete különdíjat ad át a Borotai Sertéshús Zrt., borotai tenyészetének a bemutatott óriássertéséért.

10. A Pannaditív Kft. különdíjat ajánlott fel 100.000 Ft értékben kiemelkedő tenyésztői munkájáért a Sárvári Mg. Zrt., csöngei tenyészete részére.

11. Az Agrofeed Kft. különdíjat ajánlott a sertés kiállítás nagydíjas tenyészállatainak tenyésztője részére. A díjat kapja: Fekete József, gyanógeregyei tenyésztő. A díj 400.000 Ft értékű takarmány vásárlási utalvány.

 

agrofeed-kulondij

 

12. A Budapest Bank Zrt. különdíjat ajánlott Hevesi István, mindszenti tenyésztő részére a kiállításon színvonalasan bemutatott tenyészállataiért. A díj 400.000 Ft értékű takarmány vásárlási utalvány.

 


LÓTENYÉSZTÉS DÍJAI

A XXVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok lótenyésztési bemutatója az utóbbi években a Mezőhegyesen kitenyésztett fajtákra, azaz a Furioso-North Star – ra, a Gidránra, és a Nóniuszra terjed ki, kiegészülve a dunai ló, a lipicai és a magyar hidegvérű fajtákkal. Ebben az évben a kiállítás kiemelt fajtája a Gidrán.

A Gidran fajtájú mének I. osztály díjai:

Harmadik helyezett a Gidran-40 „Apor” sárga színű gidran fajtájú tenyészmén.
Tenyésztő, tulajdonos és kiállító: Vörös József, Gyűrűs.

Második helyezett a Gidran XXIX-21 „Kelevész” sárga színű gidran fajtájú tenyészmén. Tenyésztő: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad
Tulajdonos és Kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság, Mezőhegyes

A kategória első helyezettje a Gidran XLVIII-5 sárga színű gidran fajtájú tenyészmén. Tenyésztő, tulajdonos és kiállító: Cislo Nemzeti Gidrán Ménes, Románia

A Gidran fajtájú mének II. osztály díjai:

Harmadik helyezett a 6028 Gidran XXVII-42 „Nótás” sötét sárga színű gidran fajtájú tenyészmén.
Tenyésztő: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad,
Tulajdonos és kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság, Mezőhegyes

Második helyezett a 5932 Gidran-15 „Sebes” sárga színű gidran fajtájú tenyészmén. Tenyésztő, tulajdonos és kiállító: Mátyás István Kálmán, Tata

A kategória első helyezettje a 6029 Gidran XXVII-43 „Kartel” sárga színű gidran fajtájú tenyészmén.
Tenyésztő: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad
Tulajdonos és Kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság, Mezőhegyes

A Gidran fajtájú kancák I. osztály díjai:

Harmadik díjat kapott: a Déva Gidran I-28 „Nádszál” nevű, sárga színű gidrán kanca. Tenyésztő, tulajdonos és kiállító: Debreceni Egyetem AKIT DTTI, Debrecen

Második helyezett a Gidran XXX-38 „Orsó” nevű, tűzött sárga színű gidrán kanca.
Tenyésztő, tulajdonos és kiállító: Debreceni Egyetem AKIT DTTI, Debrecen

A kategória első helyezettje az Deva Gidran I-25 „Kövirózsa”sárga színű gidran fajtájú kanca
Tenyésztő: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad
Tulajdonos és Kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság, Mezőhegyes

A Gidran fajtájú kancák II. osztály díjai:

Harmadik díjat kapott: a Gidran XXX-8 „Dóra” nevű, sárga színű gidrán kanca.
Tenyésztő: tulajdonos és kiállító: Vörös József, Gyűrűs.

Második helyezett a 19 Gidran I-7 „Alka”nevű, sárga színű gidrán kanca.
Tenyésztő: Ivan Kampic, Horvátország, Tulajdonos és kiállító: Drazen Kampic, Horvátország.

A kategória első helyezettje a Déva Razberg - 48 „Izolda” nevű, sárga színű gidrán kanca. Tenyésztő, tulajdonos és kiállító: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad

A Gidran fajtájú kancák III. osztály díjai:

Harmadik díjat kapott: a Gidran Cselszövő-23 „Boróka” nevű, sárga színű gidrán kanca.
Tenyésztő Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad,
Tulajdonos és kiállító: Debreceni Egyetem, DTTI, Debrecen

Második helyezett a 257 Siglavy B. Gidran-17 „Hébér” sárga színű gidran fajtájú kanca. Tenyésztő: Állami Ménesgazdaság, Köröshegy
Tulajdonos és Kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság, Mezőhegyes. 

A kategória első helyezettje a Gidran Cselszövő I-54 „Serény”sárga színű gidran fajtájú kanca.
Tenyésztő: Állami Ménesgazdaság, Szilvásvárad
Tulajdonos és Kiállító: Debreceni Egyetem AKIT DTTI, Debrecen 

A Furioso-North Star fajtájú mének díjai:

Harmadik díjat kapott: North Star-88 „Dallam” nevű, pej színű furioso-north star fajtájú tenyészmén.
Tenyésztő, Tulajdonos és Kiállító: Horváth Sándor, Kecskemét 

Második helyezett az 6002 Przedswit-32 „Ármány” nevű, pej színű furioso-north star fajtájú tenyészmén.
Tenyésztő: Kucsora István, Hódmezővásárhely, Tulajdonos: Kéktó Kft., Hódmezővásárhely és Kiállító: Kéktói Ménes, Hódmezővásárhely

A kategória első helyezettje a 6003 North Star XIII-39 „Pandúr” nevű pej színű furioso-north star tenyészmén.
Tenyésztő: Essen Kft., Karcag, Tulajdonos és Kiállító: Simon György, Rákóczifalva.

A Furioso-North Star fajtájú kancák első osztályának díjai:

Harmadik díjat kapott: Furioso L-26 „Táncos” nevű, pej színű furioso-north star kanca.
Tenyésztő, Tulajdonos és Kiállító: Egyed Béla, Hódmezővásárhely 

Második helyezett a Furioso XLII-43 „Berkenye” nevű, pej színű furioso-north star kanca.
Tenyésztő: Kucsora István, Hódmezővásárhely, Tulajdonos: Kucsora Zsófia, Hódmezővásárhely és Kiállító: Kéktói Ménes, Hódmezővásárhely 

A kategória első helyezettje a North Star XV-62 „Ledér”nevű, pej színű furioso-north star kanca.
Tenyésztő, Tulajdonos és Kiállító: Ecser-Cserebökényi Kft., Szentes

A Furioso-North Star fajtájú kancák második osztályának díjai:

Harmadik díjat kapott: a Furioso-58 „Emlék” nevű, sárga színű furioso-north star kanca.
Tenyésztő, tulajdonos és Kiállító: Perényi János, Hódmezővásárhely 

Második helyezett a Furioso-106 „Jázmin” nevű, szürke színű furioso-north star kanca.
Tenyésztő: Kucsora István, Hódmezővásárhely, Tulajdonos és Kiállító: Benedek Flóra, Orosháza

A kategória első helyezettje a Furioso XXXIV-60 „Tréfás”nevű, pej színű furioso-north star kanca.
Tenyésztő, Tulajdonos és Kiállító: Fekete Balázs, Hódmezővásárhely 

A Nonius fajtájú kancák díjai:

Harmadik díjat kapott: Nonius X-56 „Vérmes” nevű, pej színű noniusz kanca.
Tenyésztő, tulajdonos és Kiállító: Hortobágyi Nonprofit Kft., Hortobágy 

Második helyezett a Nonius-155 „Árvácska” nevű, fekete színű nóniusz kanca.
Tenyésztő: Fábiánné Donáth Erzsébet, Battonya
Tulajdonos és Kiállító: Lengyel Ferenc, Pusztaszer.

A kategória első helyezettje a Nonius XIV-2„Cérna”nevű, nyári fekete színű nóniusz kanca.

Tenyésztő: Mezőhegyesi Állami Ménes Lóteny. és Ért. Kft., Mezőhegyes,
Tulajdonos és Kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes.

A lipicai fajta kancadíjai:

Harmadik díjat kapott: a Favory Fáma nevű szürke színű lipicai kanca.
Tenyésztő: Tabajdi Ferenc, Kiskunmajsa
Tulajdonos és Kiállító: Molnár Zoltán, Kerekegyháza 

Második helyezett a Maestoso Madonna nevű szürke színű lipicai kanca.
Tenyésztő: Forgács István Zoltán, Zalacsány
Tulajdonos és Kiállító: Molnár Zoltán,