MENÜ

Alapozza meg a jó búzatermést már most ősszel!

2020.09.29.

Ha ősz, akkor búzavetés, és ezzel együtt őszi alaptrágyázás. Legfontosabb kultúrnövényünk termésmennyiségét számos tényező befolyásolja. Ezek között is a tápanyag-ellátottság szerepe a legnagyobb, mintegy 30%-ban ezen múlik, milyen termést aratunk a következő nyáron.

 

A jó tápanyagellátási terv készítéséhez feltétlenül ismerni kell a növény igényét. A táblázat a búza fajlagos tápanyagigényét, és a terméssel kivont tápanyagok mennyiségét mutatja. A búza főleg a nitrogén, a foszfor és a kén hiányára érzékeny. Egy példa a nitrogénadag kiszámítására: Ha a búza elvárt hozama 8 t/ha (14% fehérjetartalom mellett), akkor 8*30=240 kg nitrogénre van szüksége hektáronként. Feltételezve, hogy a talaj tápanyag-szolgáltató képessége átlagos (például 50 kg N/ha) és egy további, 30 kg N/ha nitrogénmennyiséget biztosít egy pillangós elővetemény, hektáronként 160 kg nitrogén hatóanyagot kell műtrágya formájában kijuttatni. A betakarított terméssel 8*22=176 kg nitrogént veszünk ki a talajból hektáronként, ezért is fontos ennek a nagy részét műtrágyákkal visszapótolni. Nem szabad elfeledkezni a mikroelemekről sem: a búza réz-, mangán- és cinkigénye is jelentős.

 

borelis-buza-tapanyagmennyiseg-oszi-buza

 

Az NP-, illetve NPK-műtrágyával történő alaptrágyázás fontosságát jól szemléltetik az idei búza szántóföldi kísérleti eredményeink is. A kontrollhoz képest a csak nitrogénnel (165N hatóanyag) történő trágyázás 1,18 t/ha terméstöbbletet eredményezett. Amennyiben a nitrogént kiegészítettük foszforral is (3. parcella, plusz 30 kg/ha P2O5) további 940 kilogrammal nőtt a termés hektáronként. A teljes NPK-alaptrágyázás esetén pedig (4. parcella) – továbbra is azonos nitrogénszint mellett – a kálium hozzáadása még plusz 220 kg/ha terméstöbbletet adott hozzá az eredményhez. Így elmondhatjuk, hogy az NPK-alaptrágyázás a csak nitrogénnel történő trágyázáshoz képest jelentős, 1 t/ha feletti terméstöbbletet jelenthet. (A szántóföldi kísérletben használt termékek: NAC 27 N, COMPLEX 20/20 +7SO3+Zn, COMPLEX 15/15/15+7SO3+Zn.)

 

borelis-oszi-buza-eredmeny-2020

 

Összefoglalva: Az őszi búza alaptrágyázására feltétlenül komplex NPK-műtrágya javasolt, annak érdekében, hogy biztosítsuk azt a nitrogén,- foszfor,- és kálium- mennyiséget, ami a növények kezdeti fejlődéséhez és a biztonságos átteleléshez feltétlenül szükséges.  

A Borealis L.A.T a következő költséghatékony, kiemelkedő minőségű és kiváló szórásképpel rendelkező termékeit javasolja: 

Műtrágyáink foszfortartalmának 80%-a és káliumtartalmának egésze vízben oldódó, így azonnal a növények rendelkezésére áll, biztosítva ezzel a gyors és erőteljes kezdeti fejlődést. Keresse értékesítőinket!

 

Borealis L.A.T

lat logo verbend horizontal