MENÜ

Amazone világrekord növényvédelemben: 1.032 hektár 24 óra alatt

2014.10.17.

El lehet végezni 1000 hektár növényvédelmi munkát 24 óra alatt? Ezt a kérdést most már igennel lehet megválaszolni: 1032 megművelt hektárterülettel az Amazone UX 11200 típusú növényvédő permetezőgépe új világrekordot állított fel – mindezt 24 óra alatt.

Átszámítva az átlagos területteljesítményre az UX 11200 típus óránként 43 hektárteljesítménnyel új rekordszintet érte el a mai modern növényvédő-technika teljesítőképességét tekintve. A 12000 literes tartálytérfogattal és a tandem futóművel ez a típus jelenleg a legnagyobb vontatott permetezőgép az Amazone-programban. Felszereléséhez tartozik a 40 m széles Super-L-szórókeret, melyet egy 330 LE Fendt traktor vontatott  – a világrekord elérése során az időjárási- és szántóföldi viszonyoktól függően napközben 13 – 15 km/h sebességgel, éjszaka – a szélcsendnek és a növényeken képződött harmatnak köszönhetően – 17 km/h sebességgel lehetett haladni. A permetező feltöltése a szántóföldön zajlott a 21 m3, Annaburger cég vízszállító kocsijával valamint a vontatójárművön – Mercedes Unimog típus – elhelyezett 1000 literes, növényvédőszerrel feltöltött tartályával.

 

Az UX 11200 típus óránként 43 hektárteljesítménnyel  új rekordszintet érte el a mai modern növényvédő-technika teljesítőképességét tekintve.
Az UX 11200 típus óránként 43 hektárteljesítménnyel új rekordszintet érte el a mai modern növényvédő-technika teljesítőképességét tekintve.

 

Az indulás a pontosan 24 órára tervezett világrekord felé 2014.09.03-án 12.12 órakor volt a brandenburgi Golzowban található Golzow mezőgazdasági üzemben. Az üzem összesen 6490 hektáron gazdálkodik, ezzel olyan európai gyakorlati feltételeket biztosít, ahol az UX 11200 a teljesítményét teljes mértékben ki tudja használni.

A konkrét feladat így hangzott: a repce betakarítást követően 15 különböző területen az újból kikelt repcét glyphosattal és 100 liter/ha vízmennyiséggel kell lekezelni. Valamennyi intézkedés folyamatos megbeszélés mellett zajlott az üzem növénytermesztési vezetőjével. Fúvókaként az Agrotop TurboDrop High Speed fúvókáit használtuk különböző méretekben (025, 03, 04). A teljes időtartam alatt a 03 típusú fúvókával lehetett haladni.

A különbözően kaszált tarlók és az újra – különböző méretekben – kikelt repcemaradványok következtében a területek nem voltak homogének, ez különös igénybevételt jelentett a permetezőgép szórókeret megvezetésének. Ezen kívül a munkát jelentősen nehezítették a villanyoszlopok és az öntöző-csatlakozók. Valamennyi akadályt és kizárt zónát ezért a rekordkísérlet előtt a traktor-terminálban rögzítették annak érdekében, hogy a helyet nem ismerő traktorvezetőket figyelmeztetni lehessen. A traktort ezen kívül automata kormányzórendszerrel szerelték fel, melyet a mobil állomáson keresztül az RTK-korrekciós jelzéssel láttak el. A permetezési technika kezelése az Amazone Amatron 3 fedélzeti számítógépével történt, az automatikus forduló- és szakaszoló-kapcsolás a vontató-terminál Section Control-Technik egységén keresztül.

 

Majdnem 30% állásidő

A világrekord alatti időmennyiség egyértelműen bemutatja, hogy milyen erős a hatása a szántóföld méretének -és alakjának a tényleges területteljesítményre:  a 40-124 ha közötti táblaméretek és kb. 0,5-1,5 km táblahossz esetén ez az érték 38 ha/h a nem megfelelő területen, és 45 ha/h a legjobb földterületen között mozgott. Ez 18 % területteljesítmény-különbséget jelent.

  

Az időjárási- és szántóföldi viszonyoktól függően napközben 13 – 15 km/h se-bességgel…
Az időjárási- és szántóföldi viszonyoktól függően napközben 13 – 15 km/h se-bességgel…

 

Még nagyobb volt a jelentőségük az elkerülhetetlen állásidőknek. Erre vonatkozóan az elméleti 60 ha/óra területteljesítmény összehasonlítva 28% állásidő-arány jött ki. Emellett az UX 11200 nagy tartálytérfogatának köszönhetően csak 8% állásidő jutott a permetezőgép feltöltésére. Így az összesen 103200 liter kijuttatandó permetlé ellenére a permetezőgépet a világcsúcs-kísérlet ideje alatt csak tízszer kellett feltölteni. Az időráfordítás a tartályban található maradék-mennyiségtől 10:55 perc és 13:45 perc volt feltöltésenként, így összesen két órára jött ki az érték.

 

És éjszaka – a szélcsendnek és a a növényeken képződött harmatnak kö-szönhetően – 17 km/h sebességgel lehetett haladni
És éjszaka – a szélcsendnek és a a növényeken képződött harmatnak kö-szönhetően – 17 km/h sebességgel lehetett haladni

 

A kereken 1,5 órát, és ezzel kb. 6% állásidőt vett igénybe a permetező áthelyezése a különböző területek között. Ehhez a „fogatnak” összesen közel 20 km kellett megtennie. A legtöbb állásidő a villanyoszlopok és az öntözőcsatlakozások megkerülésére, valamint a 40 m széles fordulóban történő fordulási folyamatra jutott. A kedvező területi szerkezet ellenére ez összesen 3,5 órát, ezzel majdnem 15% állásidőt vett igénybe.

 

Részletes dokumentáció

A világrekord szervezéséért és végrehajtásáért az Amazone értékesítő munkatársai voltak a felelősek. Így a 24 órás világrekordot három műszakban három különböző permetezőgép-vezetőre osztották fel egy Fendt 933 vezetőülésében. A felkapcsolt Annaburger-víztartályokkal szerelt Unimog vízellátásért és feltöltésért felelős traktorvezetői is műszakonként dolgoztak.

 

Az összesen 103200 liter kijuttatandó permetlé ellenére a permetezőgépet a világcsúcs-kísérlet ideje alatt csak tízszer kellett feltölteni.
Az összesen 103200 liter kijuttatandó permetlé ellenére a permetezőgépet a világcsúcs-kísérlet ideje alatt csak tízszer kellett feltölteni

 

A világrekord-kísérlet alatt az egykor a golzowi üzemben felállított időjárás állomáson történt számos adat, mint például a szélsebesség, hőmérséklet, légnedvesség stb. került feljegyzése. Emellett közvetlenül a szántóföld mellett is rendelkezésre állt egy mobil mérőműszer a szélsebesség, hőmérséklet és a légnedvesség szántóföldi mérésére annak érdekében, hogy a megváltozott időjárási helyzetre – adott esetben a kijuttatandó mennyiség megváltoztatásával vagy permetezési szünet elrendelésével – reagálni lehessen. De a feltételek szinte végig azonosak maradtak. A szélsebesség napközben 2-3 m/sec, éjjel 0 m/sec értéket mutatott.

 

Valamennyi intézkedés folyamatos megbeszélés mellett zajlott az üzem nö-vénytermesztési vezetőjével
Valamennyi intézkedés folyamatos megbeszélés mellett zajlott az üzem nö-vénytermesztési vezetőjével

 

A világrekord-kísérlet semleges megfigyelőjeként végig a helyszínen tartózkodott a traction című szaklap szerkesztője is. Ezen kívül a tudományos megfigyelést két, a soesti főiskola hallgatója is követte. A golzowi üzem növényvédős vezetőjével együtt ők is pontos dokumentációt vezettek valamennyi intézkedésről a különböző szántóföldeken. Így valamennyi állományt bonitálták a kezelés előtt és után, valamint meghatározták a legkülönbözőbb paramétereket, mint például permetlé-felhasználás, feltöltés és kijuttatási időket.

 

1032 hektár 24 óra alatt teljesítve – az Amazone csapata a világrekord után
1032 hektár 24 óra alatt teljesítve – az Amazone csapata a világrekord után

 

Ezzel egy időben a Gläser filmes csapata mozgó képekben is rögzítette a világrekord-kísérletet. A film letölthető a www.amazone.tv oldalról.