MENÜ

AZ AGRA 2015 - A TÖBBLETEK VALAMINT A SZAKMAI ÉS AZ ÜZLETI SZÖVETSÉGEK VÁSÁRA!

2015.08.18.

Szlovénia valamint a négy szomszédos régió legnagyobb tradicionális mezőgazdasági és élelmiszeripari vására az AGRA 2015. augusztus 22.-től, augusztus 27-ig várja az érdeklődőket Gornja Radgonán.  A 30 országból érkező1785 kiállító segítségével 69. 500 négyzetméternyi kiállítási területen kiváló mezőgazdasági és élelmiszer-ipari technológiák, gépek és berendezések mellett, a legjobb minőségű helyi és regionális ételeket, a borokat és a biotermékeket mutatja be. A minta kertek és állatkiállítások úgy kerültek kialakításra, hogy ott az érdeklődők a gyakorlatban is elsajátíthassák a legújabb ismereteket, hogy mit és hogyan tudnak előállítani magukat. A vásár programnaptárja alapján a vendégeknek lehetőségük lesz szórakozni, élvezni a kiváló ételeket és borokat, és mindeközben új ismeretek elsajátítani.

AZ AGRA SZÁMOKBAN

  • 1785 kiállítók
  • 30 résztvevő ország
  • 23.200 m2 kiállítási terület csarnokokban
  • 28.000 m2 kültéri kiállítási tér
  • 3000 m2 állatkiállítás
  • 15.300 m2 minta ültetvények, manézs
  • összesen 69.500 kiállítótér

 

A rendezvénynek 2014-ben 128. 000 látogatója volt.

 

A TERMÉKENYSÉG ÜNNEPLÉSE A TALAJ NEMZETKÖZI ÉVÉBEN

AZ AGRA 2015 Vásár különös hangsúlyt helyez a Talajok nemzetközi évére, a a termékeny talaj alapjára a pillangósokra, a több ezer lehetőséget rejtő ipari kenderre, a fűszer és az aromás növényekre, a biogazdálkodásra és táplálkozásra, a helyi élelmiszer és élelmiszer-ellátásra, az erdőre a fára valamint a mezőgazdasági gépekre, mely a biztonságos és környezetbarát gazdálkodás feltételeit biztosítják.

A vásár nyitónapját sörfesztivál, valamint egy neves zenekar koncertje teszi színesebbé.

A Fejlesztés Európai éve keretében szombattól hétfőig bemutatkoznak majd a szarvasmarha-tenyésztők nemzetközi iskolájának növendékei, valamint megtekinthetjük a lipicai lovas iskola bemutatkozását a hallgatók attraktív előadásaival.

A csütörtökig tartó vásár alatt több mint 150 üzleti, szakmai, szakértői és társadalmi esemény megrendezésére is sor kerül.

 

A LEGJOBB ÜZLET HELYSZÍNEI

Az AGRA vásáron bemutatásra kerülnek: a legkiválóbb mezőgazdasági, állattenyésztési, borászati, gyümölcstermesztési és erdészeti gépek, eszközök és berendezések, ételek és borok, bioélelmiszerek, vetőmagok és palánták, a növényvédelem és az élelmiszeripar újításai, szőlészeti és borászati ​​termékek, az ökoházat alapanyagai, a megújuló energiát hasznosító ingatlanok, üzletek, oktatási intézmények és közlekedési eszközök, a művészeti és a kézműves termékek... Az AGRA piac a tipikusan szlovén gasztronómiai különlegességek mellett biodinamikus, organikus és integrált termelés termékeit is kínálja.

 

AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS KÖZPONTJA

Nemzetközi együttműködés lehetőségét kínálják különböző országok, régiók és szervezetek: Románia, Lengyelország, a Vajdasági Autonóm Tartomány, Szerbia, Magyarország, Kína, valamint ausztrál és horvát vállalatok.... A Szlovéniával való együttműködésre ösztönző konferenciát szervez legmagasabb szinten Szlovénia Földművelésügyi, Erdészeti és Élelmiszerügyi Minisztériuma, amely a vásárt megelőző napon kerül kivitelezésre Ptuj városában az Európai mezőgazdasági miniszterek részvételével "A Génmódosítás-mentes európai mezőgazdaság fenntarthatósága" címmel. A miniszterek a megnyitón is részt vesznek. Az agrár és élelmiszeripari iskolák a vásár keretében kóstolókkal mutatkoznak be. A Kereskedelmi Kamara, valamint a Mezőgazdasági- és Élelmiszeripari Vállalatok Kamarája több mint 50 kiváló szlovén márka élelmiszeripari termékét, sütőipari termékét és gyümölcseit mutatja be. A Mura Regionális Fejlesztési Ügynökség és a muravidéki Kereskedelmi Kamara, Muravidék élelmiszeripari vállalkozásainak kiváló ajánlataira hívja fel a látogatók figyelmét. Szlovénia Erdészeti Szolgálata egy attraktív rendezvény szervezője, már 17. alkalommal kerül megrendezésre az erdőtulajdonosok fa aprítás versenye. A Szlovén kereskedelmi egység a TUS naponta kínálja a szlovén feldolgozók termékeit, de fogyaszthatnak helyi szlovén ételeket a világ legnagyobb kondérjából, valamint a helyi kerámiákban sült szlovén édességeket. Az AGRA vásár ideje alatt Gornja Radgonában kerül megrendezésre egy világkongresszus a marihuánáról. 

Előadásokkal és eseményekkel készülnek még: a természeti parkok, Mezőgazdasági és Erdészeti Kamara Szlovénia, Szlovén Méhész Szövetsége Kézműves és Vállalkozói Kamara  Muravidéki Regionális Irodája, Szlovén Szövetkezetek Szövetsége, a Szlovén Turisztikai Gazdaságok Szövetkezete, a Szlovén Gazdálkodó Nők Egyesülete, a Vidéki Fiatalok Egyesülete és más elismert szervezetek.

 

AZ AGRA VÁSÁR ÉLŐ!

A sokrétű üzleti és szakmai előadások mellett a látogatókat nagyszabású állatkiállításra is várják, ahol láthatnak szarvasmarhát, lovakat, sertéseket, juhokat, kecskéket, szlovén őshonos háziállatokat, méheket, baromfikat, kistestű állatokat, halastavat, valamint egy egynapos kiállítás keretében karszti pásztorokkal is találkozhatnak. A kiállításokat különböző mutatványok és szakmai rendezvények kísérik az arénában.

A zöld környezetbe invitál bennünket a vásár központi kertje, ahol bemutatásra kerülnek a hagyományos, valamint a nagy lehetőségekkel kecsegtető növény kultúrák.

Az AGRA Permakulturás kertje  a biodinamika elve alapján készült. Mellette találjuk a szalmabálákból épített ökológiai házat. Újdonság az ültetvények területén a szlovén őshonos fajtákat felsorakoztató tábla, valamint a talaj természetes regenerációját biztosító zöldtrágya. A vásáron bemutatásra kerül egy olyan modell, amely az 1-5 hektár nagyságú gazdaságok számára fontos, hisz különböző növényi kultúrák termesztését mutatja be műtrágya és igényes mezőgazdasági gépek használata nélkül növényvédőszer-mentesen, hogyan lehet a talaj minőségén javítani úgy, hogy ezzel egyidejűleg növeljük a megtermelt növények mennyiségét és minőségét is. Bemutatásra kerül továbbá egy család önellátó organikus kertje, melyet egy ingyenes online alkalmazás segítségével alakítottak ki. A látogatók a friss telepítések mellett megcsodálhatják a már évek óta meglévő szlovén szőlő ültetvényeket, de láthatnak az ültetvényekben a régi szlovén alma fajtákat, a komlót és sétálhatnak a Szlovéniára jellemző parkerdei fák és cserjék között az erdei tanösvény.

A növénykultúrák között bemutatásra kerül az ipari kender, mely ezer lehetőséget nyújthat többek között egy esélyt új zöld munkahelyek teremtésére. Néhány közülük bemutatásra is kerül a D épületben, ahol a divatkiállításon innovatív ruhákat láthatunk kenderből, de bemutatásra kerül a kender felhasználása az építkezésben, valamint a kender feldolgozásához használt régi berendezések is.

 

ISMERETSZERZŐ PIHENÉS

A C3 csarnokban található az Agra konyhája, ahol hagyományos szlovén specialitásokat készítenek el élőben a jelen elvárásainak megfelelően az AGRA vásáron díjazott nyersanyagok felhasználásával.  Itt kerül sor az Országos Nyílt Borversenyre is, ahol a legjobb bor a "Szlovénia Bora Gornja Radgona" címet kapja. De a Borkirálynő kíséretében is ismerkedhetünk az ízekkel és itt találhatjuk majd Szlovénia bórházát a jellegzetes boraival.

A szlovén turisztikai gazdaságok révén a kulináris élvezetek kerülnek előtérbe. Az állatkiállítások kísérői a mutatványok az arénában. Szlovénia Erdészeti Szolgálata egy bemutatót készített a biztonságos munkavégzésről az erdőben. A látogatók lovagolhatnak a lipicai lovon valamint, kipróbálhatják a sétakocsikázást. Különböző találkozók várnak ránk, mint a sörfesztivál, egy vidám zenés est, az osztrák és a szlovén Stájerország 47. találkozóján a veterán Steyr traktorok találkozója, a legnehezebb sütőtök versenye, kötélhúzó verseny valamint a polka versenye…..

 

 

AGRA EGYET JELENT A GARANTÁLT MINŐSÉGGEL

Az AGRA égisze alatt sok fajta termék minőségének szakértői értékelése zajlott, és a vásár látogatója sok díjazott terméket meg is kóstolhat.

- a hús és húskészítmények 36. nemzetközi értékelése

A friss hús értékelésére 6 vállalat nevezett Szlovéniából és Horvátországból 24 mintával, a húskészítmények esetében pedig 21 húsüzem, 19 Szlovéniából, valamint 2 Horvátországból, összesen 120 mintával.

- a tej és tejtermékek 29 nemzetközi értékelése

Összesen 24 termelő vett részt a megmérettetésben, 20 Szlovéniából, 3 Horvátországból és 1 Ausztriából, összesen 148 mintát küldtek tej és a tejtermékekből. Ebből 107 termék Szlovéniából származik, 34 Horvátországban, 5 Ausztriából és 2 Németországból.

- A gyümölcslevek, üdítők és a palackozott víz 19. nemzetközi értékelése,

Összesen 21 vállalat 95 termékének az értékelésére került sor. A 20 szlovén vállalat 90 termékkel nevezett, és egy vállalat Ausztriából 5 termékkel.

- A 41. nyílt Országos Borverseny " Szlovénia Bora Gornja Radgona"

Összesen 137 termelő 418 mintával zsűriztette borát hat országból. 

A " Szlovénia Bora Gornja Radgona" nemzetközi megmérettetésén

125 termelők vett részt 6 országból (Ausztria, Csehország, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Szlovénia) és 393 mintával.

Az organikusan termesztett szőlőből készült borok értékelésében 12 termelők 25 fajta borát értékelték 3 országból (Ausztria, Magyarország, Szlovénia).

- a méz 13. nemzetközi értékelése

A vásár látogatói megtekinthetik és kipróbálhatják a mezőgazdasági gépek és berendezések 35. nemzetközi értékelésének legjobbjait.

 

KIÁLLÍTOK MAGYARORSZÁGRÓL

Creaton South-East Europe Kft, Cserepgyar Str. 1, H-8960 Lenti

Königin - Trade Kft., Szentesi u. 31., H-5900 Oroshaza

Mac-Line Hungary Kft., Felszabadulás u. 193, H-6758 Röszke

Max-Furniture BT., Körösi út. 226., H-8000 Szekesfehervar

Mga-Cronos Kft., Hunyadi u. 30, H-7666 Pogány

Ugrinpack-Erdősi Kft., Tömedék - Akna IPT. 2312/2 hrsz., H-2510 Dorog

 

TÁRSKIÁLLÍTOK

BioNat Ltd., Engels F., u. hrsz 59., H-2431 Perkáta

Intertex-Hungary Kft., Hadházi út 20, H-4028 Debrecen

Pannon Gép Ltd., Szabadkai út 83.,H-2220 Vecsés

Trust Hungary Plc., Dencsházai út 12,H-7900 Szigetvár

 

MAGYAR DÍJAZOTTAK A BOR VERSENYEN – SZLOVÉNIA BORA GORNJA RADGONA

"Taschner bor- és Pezsgőház" Kft., Balfi út. 164, H-9400 Sopron, Tel. 0036 99/506 605:

Zölt Oliver, 2014 évjárat, ezüst érem

Scheim kekfrankos,  2008 évjárat, ezüst érem

Pinot noir, 2012 évjárat, ezüst érem

Kekfrankos rose, 2014 évjárat, ezüst érem

Kekfrankos Weidengrund, 2008 évjárat, ezüst érem