MENÜ

Az AGROTEC Magyarország Kft. újdonságai a 2018-as AGROmashEXPO - AgrárgépShow-n

2019.01.22.

Amazone Pantera 4502-H
Lindsay Pivot Control
NEW HOLLAND CR ’RELEVATION’ – MEGÚJULT ROTOROS KOMBÁJNOK 2018-BAN
NEW HOLLAND T9

 

Amazone Pantera 4502-H

A tetszetős forma és a kiváló teljesítmény összjátékának köszönhetően a „szállítási formaterv/speciális járművek” kategóriában induló Pantera 4502 igencsak meggyőzte és fellelkesítette az iF zsűri tagjait: a világ minden tájáról összegyűlt szakértőket és tervezőket. A zsűri értékelési szempontjai a tervezés minősége mellett a megmunkálás és az anyagválasztás, az innováció foka és a környezeti kompatibilitás, a funkcionalitás és az ergonómia, valamint a használati megjelenítés és a biztonság voltak.

A Pantera 4502 önjáró szántóföldi permetezőgép 4500 literes tartálytérfogattal rendelkezik és a 21–40 méteres Super-L2 szántóföldi permetezőgéppel együtt kapható. A különböző futómű típusoknak (Pantera, Pantera-W és Pantera-H) köszönhetően a nyomtáv és a szabadmagasság tekintetében a legkülönbözőbb felhasználói igények teljesítésére alkalmas. Ezeket az előnyöket első sorban a bérvállalkozók és a nagyüzemek tudják értékelni.

 • Kitűnő tandem járószerkezet – biztosítja a tökéletes vízszintes keretmozgást és stabilitást
 • Intelligens futóműkezelés kétkerék-, négykerék és kutyamenetes kormányzással a még jobb fordulékonyság érdekében
 • Pantera-W és Pantera-H futóműtípusok a nagyobb rugalmasságért a növénytermesztésben (nyomtáv/talajmagasság)
 • Pantera+ meghajtási koncepció alternatív kerékmeghajtásokkal minden futóműtípushoz és rendkívüli terepekhez
 • Fokozatmentes hidrosztatikus egyedi kerékhajtás a 0–50 km/h sebességhez
 • Intelligens hajtómű-kezelés nagy teljesítményű motorokkal, országspecifikus 3A vagy 4-es kibocsátási fokozattal
 • Intelligens motorvezérlés ECO és Power üzemmóddal a még nagyobb hatékonyság érdekében
 • Intelligens kabinirányítás a jobb áttekinthetőség és a nagyobb vezetési élmény érdekében
 • Intelligens kezelés-irányítás a legkorszerűbb kezelői terminállal és az ergonomikus AmaPilot+ többfunkciós kezelőkarral
 • Intelligens növényvédelem-kezelés teljesen automatizált DistanceControl szórókeret-vezetéssel az optimális magasságvezetés érdekékben
 • Opcionális AmaSwitch és AmaSelect egyedi fúvókakapcsolás az 50 cm-es szakaszolókapcsolásért

 

pantera_4502_d0_kw_4410_d1_151014

 

A fülke

 • Kiváló hangszigetelés
 • Kényelmes, széles fellépő, hidraulikus összecsukható létrával
 • Elektromosan állítható és fűthető külső tükrök
 • Kiegészítő tükör segíti kilátást az első kerékre
 • Kabinlevegő-szűrő
 • Automata klíma
 • Sokféleképpen állítható, légrugózású ülés
 • Tágas, lehajtható irányítóülés
 • Függőlegesen és vízszintesen állítható kartámasz, beépített kezelőelemekkel
 • Állítható magasságú és dönthető kormányoszlop
 • Nagy hűtőtáska az ülés alatt
 • Dokumentumtároló rekesz
 • CD-rádió, Bluetooth kihangosítóval
 • Napellenzők az első és hátsó ablakon
 • Opcionális: Aktívszén-szűrő vagy kabinlevegő-szűrés, 4. kategória

 

Munkalámpák:

A Pantera világítási koncepciója szürkületkor és éjszaka is a legjobb kilátást biztosítja a jármű vezetőnek az útra, a szántóföldre és a gépre.

1) LED munkavilágítás (opcionális)
2) A fúvókák egyedi LED-es világítása (opcionális)
3) Tartálydóm-fényszóró
4) A szórókeret fényszórói (2 db halogén fényszóró)
5) Side-View fényszórók (2 db halogén fényszóró)
6) Oldalsó fényszórók (4 db halogén fényszóró)
7) Első fényszórók (4 db halogén fényszóró)
Opcionális LED-es fényszórók a 4–7 világítóberendezésekhez

 

Kabinlevegő szűrés:

Ahhoz, hogy a levegő minősége minden körülmények között a lehető legjobb legyen, az AMAZONE most opcionálisan kínálja Önnek az EN 15695 szabvány szerinti 4. kategóriának megfelelő fülkelevegő-szűrést. A fülkében túlnyomás van, és minden szükséges szűrőbetét rendelkezésre áll a por és a gőzök behatolásának megakadályozásához. Ez a levegőszűrés garantálja a fülke tiszta légterét, így további biztonságot nyújt a vezető számára.

 

AMATRON 3 kezelő terminál

Az AMATRON 3 lefelé teljes értékűen kompatibilis az AMATRON+ készülékkel, felfelé pedig kompatibilis az ISOBUS szabvánnyal, és így hidat képez a NON-ISOBUS és ISOBUS kommunikációs rendszerű világ között. A gépkezelő az AMATRON 3 készülékkel biztonságosan és komfortosan kezelheti mind az AMATRON+ felszereltségű (AMABUS) AMAZONE gépeket, mind pedig az ISOBUS szabvány szerinti gépeket. Magától értetődően akkor is, ha ezek nem az AMAZONE cég gépei.

Az AMATRON 3 kezelőterminál lehetővé teszi az előre megadott kiszórási mennyiség (l/ha) teljesen automatikus szabályozását. A kiszórási mennyiség változtatása előre megadott %-os lépésekben lehetséges. Ez a terminál áttekinthető, egyszerű és logikus kezelésével, valamint megvilágított billentyűivel különösen felhasználóbarát. A rendszer ellenőrzéséhez kontrasztgazdag és tükröződésmentes kijelzőt építettünk be. A terminál rendkívül kompakt méretének köszönhetően kevés helyet igényel a traktor vezetőfülkéjében. A két átfolyásmérő használatával a kiszórt mennyiség pontossága különösen kis szórásmennyiségek esetén rendkívül nagy.

 

pantera_detail_d0_kw_7740_d1_161229

 

A szériafelszereltséghez tartozó funkciók:

 • Fő- és szakaszoló kapcsolás
 • Digitális nyomáskijelzés
 • Digitális feltöltöttségi-szint jelző
 • Szórókeret-pozíció és szórókeret-reteszelés kijelzése


Különleges funkciók:

 • Habjelző berendezés
 • Vég-, illetve szegélyfúvóka kapcsolás
 • Előzetesen kiválasztott összecsukás a keret egyoldali szélességcsökkentéséhez
 • Profi-kapcsolás a szórókeret egyoldali összecsukására, vagy – oldalszög-beállítás (csak 1 vezérlőkészülék szükséges)
 • DistanceControl – automatikus szórókeret-talajkopírozás
 • Komfortcsomag – távvezérelt permetlé-körfolyamat
 • GPS-Switch, GPS-Track és GPS-Maps

 

Pantera – az intelligens futómű
A Pantera speciális tandem-futóműve nem kiváló alkalmazkodást, hanem nagyfokú stabilitást is biztosít az egyenetlen talajon – természetesen a lejtőkön is. A szintszabályozott, hidropneumatikus felfüggesztésnek köszönhetően a járművezető optimális kényelemben vezetheti a Pantera gépet. Emellett az egyedülálló kialakítású alváz és a jól bevált AMAZONE szórókeret-felfüggesztés kombinációja még nehéz körülmények között is biztosítja a szórókeret optimális és nyugodt elhelyezkedését.

A kezelő terminál egyetlen gombjának megnyomásával a járművezető akár 1,70 m szabadmagasságig is felemelheti a gépet. Amikor a gép megemelt pozícióban van, a nyomtáv 2,10 és 2,60 m között állítható. A Pantera 4502-H a magasabb súlypont ellenére is nagyon stabil, és ugyanolyan rugalmasan használható a különböző kultúrákhoz és sorszélességekhez. Az AMAZONE megoldásának különlegessége abban rejlik, hogy rendkívül széles nyomtáv-spektrumot tesz lehetővé. Így a gép nyomtávja normális működés esetén, amikor csak 1,25 m szabad magasság szükséges, 1,80 m és 2,40 m között változtatható. Különösen a bérvállalkozóknak hasznos ez, akik rugalmasan szeretnék nyújtani növényvédelmi szolgáltatásaikat a különböző ügyfeleknek és kultúrák esetében; ily módon még normál alkalmazások esetén is csekély nyomtávval tudnak dolgozni a kisméretű régiókban. A Pantera 4502-H permetezőgép esetében ezért jelentősen bővül a növényvédelmi alkalmazások spektruma, aminek köszönhetően megnövekszik a gép kihasználtsága.

A gép mérete ellenére a fordulókör csak 4,50 m, négykerék kormányzás segítségével. Ezt a rövid tengelytáv és a nagy kormányzási szög teszi lehetővé. Ezzel a kiváló fordulékonysággal különösen kis táblákon lehet nagyon jól optimalizálni az adott területre kiszórt mennyiségeket. Az 4 kerekes és 2 kerekes kormányzás közötti átváltás a többfunkciós botkormány segítségével végezhető el. A „kutyamenet kormányzás” segítségével lejtőn is tökéletesen lehet haladni a nyomvonalban. A kormányzási korrekció ugyancsak a többfunkciós  botkormányon lévő gomb megnyomásával használható. A kutyamenetben végzett, eltolt nyomvonalú vezetés még nedves körülmények között és érzékeny talajokon is döntő előnyt jelent. A Pantera a sorvégi fordulóban okosan viselkedik: Ha be van kapcsolva a sorvégi forduláskezelő rendszer az AMADRIVE terminálon, akkor a permetező kikapcsolásakor a gép automatikusan átkapcsol összkerék-kormányzásra, és felemeli a szórókeretet. A fordulás utáni bekapcsolás esetén a kétkerekes kormányzás ismét biztosítja a szórókeret tökéletes
pozícióját.

A 4 kerekes kormányzás sebességfüggő szabályozása garantálja a szórókeret optimális vízszintes mozgatását. 8 km/h sebesség fölött a kormányzási szög automatikusan lecsökken,
megelőzve ezzel a szórókeret menetirányban történő szélsőséges felgyorsulását. Speciális felszerelésként az AMAZONE megoldásokat kínál a GPS rendszerrel támogatott automatikus kormányzáshoz is. Ily módon hogy néhány centiméteres léptékű csatlakozási pontosság érhető el.

 

A gép központi eleme a motor és a hidrosztatika egysége
6-hengeres Deutz dízelmotor, max. 160 kW (218 LE) teljesítménnyel
Turbófeltöltő, töltőlevegő-hűtővel
Közös nyomócsöves befecskendező technológia
6,06 literes hengerűrtatalom
3A vagy 4-es kibocsátási fokozatú országspecifikus motorok

Az új, 4-es kibocsátási fokozatú motorral az AMAZONE dízel oxidációs katalizátorral és dízelrészecske-szűrővel felszerelt, környezetkímélő kipufogógáz-visszavezetésre helyezi a hangsúlyt. A részecskeszűrő az üzemeltetés alatt folyamatosan regenerálódik. Az SCR katalizátor DEF adalék befecskendezés segítségével csökkenti a nitrogén-oxid kibocsájtást. A 20 literes DEF-tartály a 230 literes dízeltartály mellett található. A DEF fogyasztás az üzemanyag-fogyasztás kb. 2,5%-a. Ez azt jelenti, hogy a DEF.tartályt csak 3-4 üzemanyag-utántöltésenként kell feltölteni.

 

Vegyszerbekeverő tartály és Powerinjektor
A vegyszerbekeverő tartályban a kiegészítő fúvókával ellátott átfogó körvezetéknek köszönhetően gyorsan és biztonságosan feloldódnak a por alakú hatóanyagok vagy akár nagyobb mennyiségű karbamid is, a Power injektor pedig azonnal bekeveri őket. A speciális Ecofill csatlakozó jelentősen egyszerűsíti a felszívást és tisztítást nagy mennyiségeknél.

 

Nagy teljesítményű szivattyúk
Kér nagy teljesítményű dugattyús membránszivattyú (520 l/perc) gondoskodik arról, hogy nagy mennyiségű víz esetén és nagy haladási sebességen is lehessen permetezni, és hogy mindig elegendő keverési teljesítmény álljon rendelkezésre. A szivattyú fordulatszáma a 400-540 1/perc tartományban állítható. Ennek köszönhetően például kisebb kiszórt mennyiségek esetén kímélő fordulatszámon lehet haladni a járművel. A 3 colos szívótömlővel nagy betöltési teljesítmény érthető el már 800 1/perc alapjárati fordulatszámon is. A permetezőszivattyút a vezérlőpulton lehet be és kikapcsolni.

A Komfort csomagok
A Pantera permetezőgép már az alaptartozék Komfort 1 csomaggal is rendelkezik a folyadékkör automatizálásához szükséges professzionális funkciókkal. A permetlékör legfontosabb
funkcióinak vezérlése (töltés, tisztítás és a keverőmű intenzitása) távvezérléssel történik, a terminálon keresztül. Megadható a kívánt betöltési mennyiség, és annak elérésekor a töltési folyamat automatikusan befejeződik. A keverőautomatika biztosítja a keverési intenzitás folyamatos, szintfüggő illesztését. Az öblítővíz beszívásakor a keverőeszközök automatikusan záródnak. A fennmaradó felület kezeléséhez lehetőség van öblítővíz célzott bevezetésére. Az öblítési funkció segítségével a szórókeret az eredeti koncentráció megváltoztatása nélkül megtisztítható. Az automatikus tisztítás biztosítja a maradék mennyiségek megbízható hígítását és a tartály belső tisztítását. Az automatikus üzemmódok mellett az összes funkció manuálisan is működtethető a kezelőközpontból. Alternatív megoldásként a speciális felszerelésként kapható nyomásos töltőcsonk is használható.

Az AMAZONE DUS (nyomás alatti cirkulációs rendszer) nyomásszabályozása garantálja a folyadék megbízható cirkulációját a teljes rendszerben. A munkavégzés megkezdésekor a vezetékrendszer a permetlé-vezetéket is beleértve nyomás alá kerül, és a permetezési iránnyal ellentétesen permetlé áramlik benne. A szórókeret vezetékei így mindig fel vannak töltve, és a teljes munkaszélességben azonnal alkalmasak a permetezésre. Így a sorvégi fordulóban sincs szükség várakozási időre. Az egyes szakaszok lekapcsolásakor, a fordulókban vagy szállítás közben a permetlé folyamatosan kering a nyomásszabályozásnak köszönhetően. Így elkerülhetők a lerakódások, dugulások vagy az oldat szétválása a permetlé-vezetékekben.

A permetlé koncentrációja a fúvókákig mindig állandó marad, így pl. hatóanyagcsere után a permetezés problémamentesen kezdhető meg. Tisztításnál a vezetékeket a fúvókákig teljesen átmossa a tiszta víz, miközben nincs szükség a mosóvíz kieresztésére. A tisztítás közben a koncentrált permetlé a nyomásvezérelt cirkulációs rendszernek köszönhetően a permetlétartályba van visszavezetve.


Előnyei:

 • A fúvókatest közvetlen elektromos kapcsolása
 • Minden fúvókatest be van építve a nyomás alatti cirkulációs rendszerbe

 

Alternatívaként a DistanceControl automatikus szórókeret-vezetés is rendelhető, ez egy ésszerű speciális felszereltség. A DistanceControl használatakor a szórókeret követi a növényállomány felületét, a sorvégi fordulóban a rendszer automatikusan elvégzi a kiemelést, munka közben pedig szabályozza a magasságot és a dőlést.

A DistanceControl plus rendszer 4 érzékelővel szerelhető fel. A DistanceControl sok esetben optimális magasságban és dőlésszöggel vezeti a szórókeretet az állomány fölött, így mindig megtartja az optimális távolságot a fúvóka és a célfelület között. Bizonyos kedvezőtlen körülmények között azonban nem elegendő két érzékelő. Különösen erősen eltérő fejlettségű növényállományok esetén, illetve részleges megdőlt gabonát tartalmazó területeken előfordulhat, hogy a szórókeret lesüllyed a növényállományba. Ebben az esetben a négy érzékelővel felszerelt, opcionális DistanceControl plus rendszer nyújthat segítséget. A rendszer mindig azt az érzékelőt veszi figyelembe a párhuzamosan csatlakozó négy érzékelő közül, amelyik a legközelebb van a célfelülethez. Ez a megoldás még extrém körülmények között is garantálja a szórókeret optimális vezetését a növényállomány felülete mentén.

 

pantera_einsatz_001_d1_101103

 

Automatikus 50 cm-es szakaszolókapcsolás 
Sok, a piacon kapható növényvédelmi permetezőgép klasszikus keretszakasz-armatúrával rendelkezik. A klasszikus keretszakasz gyakran 3 és 5 méter között van. A traktor vezetője által elvégzett manuális keretszakasz-kezelés során a kapcsolási pontok pontossága miatt ennél kisebb keretszakasz alkalmazása gyakran nem volt ésszerű. A GPSSwitch-en keresztüli automatikus szakaszolókapcsolásnak köszönhetően precízebb kapcsolási pontok használhatóak még kisebb keretszakaszokkal, ezáltal értékes növényvédőszer takarítható meg. Az AmaSwitch révén az AMAZONE egyszerű és pontos megoldást kínál az automatikus szakaszolókapcsolásra az 50 cm-es keretszakasszal. Az AmaSwitch kedvező árú alternatívát jelent azoknak a felhasználóknak, akik számára nem fontos az elektromos fúvókakapcsolás, ugyanakkor szeretnének élni az ék alakú területeken és az átfedéseknél az 50 cm-es szakaszolókapcsolás rendkívüli pontossága által nyújtott előnyökkel. Szériakivitelben az AmaSwitch rendelkezik a DUS pro nagynyomású cirkulációs rendszerrel és ezen kívül felszerelhető egy LED-es fúvókamegvilágítással is. 

Az AmaSwitch technika elektromos fúvóka-be/kikapcsolóval ellátott hagyományos, manuális kezelésű 3-szoros fúvókatartón alapul. A nyitásról és a zárásról egy elektromos szelep gondoskodik, amely közvetlenül a fúvókatestre van felszerelve. Ezáltal a GPS-Switch-el együttműködve nagyon pontos, 50 cm-es keretszakasz kapcsolható az ékekben és fordulókban. Az 50 cm-es keretszakaszú automatikus kapcsolás mellett a keretszakaszok szabadon is konfigurálhatók.

 

 

Lindsay Pivot Control

 

lindsay_fieldnet_pivotcontrol_farm_wvri_art_web

 

A PivotCotrol egy olyan távvezéérlő egység, mely szinte minden típusú öntözőgépen alkalmazható.

Segítségével monitorozható több öntözőgép együttes működése, a kijuttatott mennyiség optimalizálása mellett.

A valós idejű kommunikációnak köszönhetően a gépen elhelyezett GPS antenna segítségével az aktuális pozíció is ellenőrizhető, valamint a végágyú működtetése is pontosítható.

A távvezérlő rendszer lehetőséget nyújt 360 elkülönült szektor alkalmazására, mely a konkurens gépek gyártóazonos kialakításához képest kétszeres mennyiség, hogy differenciált kijuttatást megvalósítva csökkentsük a felhasznált víz és energia mennyiségét.

 

lindsay_fieldnet_pivotcontrol_controlpanel_angled_web   lindsay_fieldnet_pivotcontrol_pivotpoint_closeup_art_web

 

A PivotCotrol segítségével távvezérelhetővé válnak már hosszú évek óta manuálisan üzemelő öntözőberendezések. A gazdasági hatása alapvetően több részre osztható:

 • Az egyre nagyobb méretet öltő munkaerőhiány a mezőgazdaságban is érezteti hatását, de a PivotControlnak köszönhetően a gazdaságban csökkenthető az előmunkaerő igény, mert az öntözőgépek működése a weben keresztül nyomon követhető és szabályozható.
 • Az öntözés során olyan új lehetőségek nyílnak, melyek a rendszer programozásával lehetőséget biztosítanak különböző zónák kialakítására, mellyel vizet és energiát tudunk megtakarítani, ezáltal csökkentve a költségeket.
 • A valós idejű kommunikáció segítséget nyújt a üzemeltetés optimalizálásában.
 • A listázható statisztika segítségével a szezonok kiértékelése és az adatszolgáltatás egyszerűbbé válik.

 

pivot_control_dialA PivotCotrol egy hiánypótló megoldás, mely sok gazdának jelent megoldást, hogy a "koros" öntözőgépeiket a XXI. századnak megfelelő technikai szintre emeljék.

Ezzel a megoldással mindemellett a gazdaságuk hatékonysága is növelhető, mivel a eddig normálisnak számító üzemeltetési költségek nagy mértékben csökkenthetők.

Ami viszont sokszor pénzben nem kifejezhető, az a minőségi javulás, mivel a PivotCotrol valós idejű kommunikációjának köszönhetően a felgyorsult világunkban elengedhetetlen az azonnali reakció.

 

A PivotCotrol alapvető elemei:

 • Vezérlőegység:Folyamatos kommunikációt tart fenn az öntözőgép vezérlőegységével, valamint tartalmaz egy 3G modemet, mely biztosítja az adatkommunkációt a FieldNet szerverrel. Minden működtetési funkció biztosított a segítségével, távvezérlés útján vagy manuálisan a gép központi tornyánál állva.
 • GPS antenna: Segítségével valós időben juthatunk információhoz a gép helyzetére vonatkozóan, és a végágyú vezérlésének is az alapja.

 

 

NEW HOLLAND CR ’RELEVATION’ – MEGÚJULT ROTOROS KOMBÁJNOK 2018-BAN

 

cr10_90_revelation_tier4b_17_397

 

Az iker rotoros New Holland CR kombájnok prototípusainak több, mint 40 évvel ezelőtti bemutatása jelentős mérföldkő volt a gabona betakarítógépek evolúciós fejlődésében. Napjaink legújabb generációs CR kombájnjaival a legjobb minőségű tisztamag és kiválóan felhasználható szalma egy időben állítható elő az dupla rotoros cséplőrendszer kedvező tulajdonságainak köszönhetően.

Ugyanakkor olyan legújabb kori mérnöki fejlesztéseknek köszönhetően mint az IntelliSteerTM DGPS alapú robotkormányzás, az IntelliCruiseTMmenetsebesség szabályzó automatika, az Opti-SpreadTM precíziós pelyvaszóró  vagy a hidraulikus csillapítású Smart-TraxTM gumihevederes járószerkezet tovább növelik a CR kombájnok termelékenységét. Mindezen fejlesztések is hozzájárultak ahhoz, hogy a New Holland CR kombájnok továbbra is úgy ismertek szerte a világon, mint a létező legnagyobb teljesítményű és leghatékonyabb betakarítógépek. Ráadásként pedig az eddig gyűjtött tapasztalatok több újítás bevezetését eredményezték a 2018-tól a profi szintű betakarítás kedvelőinek nagy örömére.

A 2018-as szezontól elérhető vadonatúj széria soha nem látott széles modellpalettával és számos nagyszabású, előremutató technológiai fejlesztéssel áll rendelkezésre.

Modell

Erőforrás

Rotorok átmérője

Névleges Telj. kW/hp

Max. Telj. kW/ hp

Magtartály térf. liter

CR7.90

FPT Cursor 9 – Tier 4B

17"

300 / 408

330 / 449

9500/11500

CR8.80

FPT Cursor 11 – Tier 4B

17"

345 / 469

380 / 517

12 500

CR8.90

FPT Cursor 11 – Tier 4B

22"

345 / 469

380 / 517

12 500

CR9.80

FPT Cursor 13 – Tier 4B

22"

390 / 530

420 / 571

12 500

CR9.90

FPT Cursor 13 – Tier 4B

22"

390 / 530

420 / 571

14 500

CR10.90

FPT Cursor 16 – Tier 4B

22"

470 / 639

515 / 700

14 500

 

EGYEDÜLÁLLÓ TISZTAMAG MINŐSÉG

A felülmúlhatatlan tisztamag minőség, amiről a piacvezető CR kombájnok eddig is híresek voltak továbbra is biztosított, köszönhetően a lágy és igen hatékony Twin RotorTM  iker rotoros technológiával elért egyvonalban áramló, a mag a magon cséplésnek és leválasztásnak (1. számú kép: CR Relevation cséplőrendszere). A törött szemeknek pedig búcsút inthetünk, hiszen piacvezető 0,01 %-os tört-tisztamag arány is elérhető ideális beállítások esetén. Az egymással szemben forgó nagy átmérőjű rotorokon létrejövő centrifugális erőt felhasználva csökken az agresszív terménykezelés szükségessége, a hatalmas rotor dobkosár felületek pedig biztosítják az elegendő felületet, időt a szemek hatékony kicsépléséhez. A ’Relevation’ fantázianévvel felvértezett 2018-as modellek egyik újdonsága a kabinból állítható termény terelő lemezekkel ellátott rotor borítások, melyek segítségével precízen szabályozható az, hogy a terményszőnyeg milyen hosszú időt töltsön a rotor kamrában, így közvetlenül szabályozva a cséplés és leválasztás erősségét igazodva az adott termény sajátosságaihoz vagy egyedi igényeinkhez. A rotoronként 8 db szárnyas befedő lemez egy-egy elektromos aktuátorhoz kapcsolt és automata tisztítórendszerrel felszerelt. A befedő lemezek leglassabb és leggyorsabb pozíció közötti állításával 30-55kW közötti ikerrotor energiafelhasználás nyerhető modelltől függően, miközben a törtszem-arány változása nulla. Ezen új rendszer a prototípusok tesztelése során nagyon jó eredményeket hozott: hatékonyabb cséplés eléréséhez nem szükséges a kosárhézag és rotor fordulatszám változtatása, így a nehezen csépelhető termények esetén is garantálja a CR  kombájn a piacon elérhető lehető legkisebb, elhanyagolható mértékű szemtörést, azaz a kíméletes cséplést. (2. kép: Távállítású rotor-befedő lemezek)

A hosszanti ikerdobok elé elhelyezett DFR (Dynamic Feed Roll) dob azt hivatott szolgálni, hogy biztosítsa a folyamatos egyenletes terményáramot váltakozó hozam és terménykondíciók esetében is. Annak érdekében, hogy a lehető legkíméletesebben tegye mindezt speciálisan csipkézett elemekkel látták el.

A DFR dobot kombinálva a speciális cséplő és leválasztó elemekkel ellátott Twin-PitchTM rotor konfigurációval nedves, nyirkos és nehéz búzában vagy árpában mintegy 10% kapacitás növekedés érhető el a hagyományos konfigurációjú rotorokhoz viszonyítva. 2018-tól a kombájn hatékonyságát tovább növeli a könnyített rotor és magasabb Twin-Pitch+TM cséplőelemek kombinációja, mely 20-30 kW közötti teljesítmény megtakarítást jelent modelltől függően.

 

PRECÍZIÓS GAZDÁLKODÁS ÉS AUTOMATIZMUS A LEGMAGASABB SZINTEN

Opciósan továbbra is rendelhető az IntellCruiseTM menetsebesség szabályzó rendszer, amely a piacon egyedülálló módón a lehető leghamarabb már az adapter hajtásláncon lévő nyomaték alapján következtet az aktuális terményhozamra, ezt kombinálva a szemveszteségi értékekkel precízen szabályozza az előrehaladási sebességet a lehető legideálisabb üzemanyag fogyasztást és legnagyobb területteljesítményt elérve. Kombinálva a DPGS technológián alapuló IntelliSteerTM robotkormányzással napjaink legnagyobb automatizáltsági fokát érhetjük el, miközben akár hozamtérképeket készíthetünk az adott tábláról, az adatokat elemezve pedig precíziós vetést, tápanyag visszapótlást vagy öntözést végezhetünk.

Szintén az elérhető opciók sorába tartozik az Opti-SpreadTM precíziós melléktermék terítő rendszer. Tulajdonképpen két hidraulikusan hajtott tárcsáról van szó, amelyek helyettesítik a szecskázó terelő lemezeit, percenkénti fordulatuk állítható a kabinból. A két középső terelő lemez pozíciója elektromotorral állítható a kabinból. Lényegesen egyenletesebb szóráskép és az oldalszél kompenzáció magasabb foka érhető el. A legszélesebb gabona adaptereknél és szántás nélküli technológiáknál lehet indokolt a használata. Az új modelleknél az Opti-SpreadTM  tárcsák forgási sebességét az eddigi 600 fordulat / percről 800 fordulat / percre növelték, a hidromotorok nyomatéka +25%-kal nőtt így a tárcsák állandó fordulatszámra képesek hirtelen fellépő nagy terhelés esetén is.

Az alapfelszereltség részét képezi a díjnyertes Opti-FanTM szelelő ventilátor rendszer, amelynek különlegessége, hogy automatikusan beállítja a szelelő aktuális percenkénti fordulatszámát, attól függően, hogy hosszirányú hegy vagy lejtmenetben végzünk betakarítást. A kifinomult Opti-FanTM az enyhe terepszögeket is képes érzékelni. Egy precíziós szelelő ventilátor, amely mindig olyan intenzitású levegőáramot juttat a rostákra amennyit éppen az adott domborzati viszonyok indokolnak. A gépkezelő sík terepen beállít egy általa ideálisnak ítélt fordulatszámot és a rendszer ezt alapul véve csökkenti vagy növeli az intenzitást, hiszen lejtmenetben az esetlegesen visszahulló pelyva és törek ellen nagyobb levegő áramot biztosít, hegymenetben pedig csökkenti a levegő áram mennyiségét az esetleges magveszteség elkerülése érdekében.

A New Holland kombájnokból már jól ismert színes kezelői monitorok legújabb tagja az IntelliView TM IV először a CR9000-es kombájnokban mutatkozott be. A minden eddiginél nagyobb 31 cm képátlójú érintőképernyős monitor igazán látványos, amellett nagyon hasznos segédeszköze a gépkezelőnek. A monitor 3 db kamera bemeneti csatlakozóval és direkt USB porttal rendelkezik és két monitor felszerelésére van lehetőség.

 

cr10_90_revelation_tier4b_17_294

 

CR KABIN – A LEGKELLEMESEBB HELY AHOVA CSAK EGY GÉPKEZELŐ KERÜLHET

Harve-SuiteTM fantázianévvel ellátott kabin az előd modellekhez viszonyítva még nagyobb üvegfelülettel (6,3 m2) és 7 %-al nagyobb térrel csalogatja a gépkezelőket. A felhasznált anyagok is teljesen újak, csak és kizárólag a legmagasabb szintet képviselő prémium anyagokat használják és az összeszerelés is világszínvonalon zajlik, így aki az új CR kabinba foglal helyet valóban úgy érezheti magát mintha egy csúcskategóriás luxus autó vezetőülésébe ülne.

A gépkezelő kényelmét szolgálja az új külön hűtő rendszerrel ellátott az utas ülés alá telepített nagy méretű kivehető hűtőrekesz, amelyben akár az egész napra elegendő folyadékot hűthetünk le akár 4 Celsius fokosra, így egy forró nyári munkanapon is - az automata légkondícionálóval szerelt – a kabinban fogyaszthatja el frissítőjét.

Az összesen 31 db extra intenzitású LED lámpacsomag és LED távolsági fényszórókkal nappali látási viszonyokat varázsolhatunk még éjszaka vagy kora reggeli órákban is.

Az új légrugós vezető és saját háttámlás teljes értékű utas ülés nagyobb ülő felülettel és soha nem látott kényelemmel várja az utasokat. Kérhető ülésfűtés- és szellőztetéssel ellátott Deluxe szövet vagy teljes bőr kárpitozással is.

A kényelmet tovább növeli kabin platform alatt elhelyezett 25 literes tiszta vizes tartály amelynek használatával a gépkezelő könnyedén kezet vagy arcot moshat a szántóföld közepén is.  A gépkezelők biztosan nagyra értékelik egy hosszúra nyúlt munkanap során.

A megújult jobb oldali kezelő kartámaszon mind egy helyen karnyújtásnyira van a gépkezelőtől, így akár egy újjal is könnyedén vezérelheti ezt a hatalmas betakarítógépet. A prémium minőségű anyagok és az első rangú összeszerelési minőség természetesen itt is visszaköszönnek jelezve, hogy egy csúcskategóriás gépben ülünk. 
Ha gépkezelő kedvenc zenéit szeretné hallgatni azt kiváló hangminőségben élvezheti a gyári telefonhoz csatlakoztatható Bluetooth kihangosítóval ellátott, USB bemeneti csatlakozós rádióval.

 

SMART-TRAX GUMIHEVEDERES MELLSŐ JÁRÓSZERKEZET – AKÁR HIDRAULIKUSAN CSILLAPÍTOTT VÁLTOZATBAN IS

Amellett, hogy igen széles választék van gumiabroncs kivitelű CR kombájnokból a tavalyi évtől elérhető a gumihevederes változat is.

Újdonságnak számít tehát a gyárilag rendelhető gumihevederes Smart-TraxTM mellső járószerkezet, amely a gumikerékhez képest töredéknyi talajtaposást okoz, valamint nedves ingoványos talajon biztosabb vonóerőt garantál. A járószerkezet három féle szélességben érhető el: 610, 762 és 863 mm.  Már a legkeskenyebb gumiheveder is dupla akkora felfekvő felületet, ezáltal nagyságrendekkel kisebb talajnyomást biztosít mint a legszélesebb 1050 mm futófelület szélességű gumiabroncsok. Az alacsony gördülési ellenállás, kerékcsúszás és az, hogy a maximális 40 km/h végsebességet már alacsony 1600 motorfordulat/perces értéken elérjük az üzemanyag fogyasztás jelentősen csökken. További előnyt jelent a keresztirányú stabilitás is, ami kimondottan a széles vágóasztalok üzemeltetésénél jelent előnyt.

Mindegyik szélességben rendelhető a Smart TraxTM modell TerraglideTM rugózású gumihevederrel is. Nagy előnye a rugózási rendszernek a még nagyobb stabilitás, a jobb talajfekvés, nagyobb komfort és még kisebb talajtömörítő és károsító hatás.

 

PIACVEZETŐ MAGTARTÁLY MÉRETEK ÉS ÜRITŐCSIGÁK

Az új ürítőcsiga megoldás miszerint az ürítőcsiga utolsó szekciója behajtható a gép mögé nagyban megnöveli a hosszú csigákkal történő közlekedés biztonságát. Az 7 méternél is hosszabb ürítőcsiga végének szögállása hidraulikus munkahengerek segítésével kabinból állatható, így az ürítés pontossága és a gépkezelő kényelme tovább növekszik. A magtartály kiürítési sebessége elképesztő, akár 142 liter / másodperc is lehet a legnagyobb modelleknél, de a kisebbeknél is 126 liter /perc.

A magtartály méretek is minden eddigieket felülmúlnak, hiszen az CR kombájnok modelltől függően 9500 és 14 500 liter közötti magtartályokkal szereltek.

 

FOGYASZTÁSI ADATOK JAVULÁSA – TIER4B EMISZIÓS ERŐFORRÁSOK

Amellett, hogy a legújabb Tier4B emissziós követelményeket is teljesítő erőforrások dolgoznak a legújabb CR kombájnokban a Tier3-as előd modellekhez viszonyítva 10 %-al alacsonyabb fogyasztás produkálnak a kombájnok. Miközben javítjuk hatékonyságunkat, csökkentjük költségeinket és védjük környezetünket.

 

CR10.90 -  A VILÁGPIAC LEGNAGYOBB TELJESÍTMÉNYŰ BETAKARÍTÓGÉPE!

Az új sorozat csúcsmodellje a CR10.90-es modell technikai adatai mind azt bizonyítják, hogy ennek a monstrumnak a megalkotásával a New Holland ismét a világ legnagyobb teljesítményű betakarítógépével büszkélkedhet. Íme a legbeszédesebb adatok a teljesség igénye nélkül:

 16 literes FPT Cursor 16 @ 700 LE maximális teljesítménnyel

Az erőforrás a Diesel of the Year 2014 díj tulajdonosa

 • 14 500 literes magtartály,
 • 142 liter/perc-es ürítési sebesség
 • Extra hosszú ürítő csigák, akár 15 méter munkaszélességű adapterekhez is
 • 1300 literes üzemanyagtartály

 

Jelenleg is ez a gép tartja a Guiness rekordot, bár akkor még 653 Le maximális teljesítményre volt képes. A rekord 2015.08.15-én az angliai Lincolnshire-ben került sor, ahol a gép 797,6 tonna búzát takarított be mindössze 8 óra leforgása alatt. (Egyéb mutatók: 99,7 t/óra teljesítmény, 9,95 t/ha hozam, 16,2% átlagos nedvességtartalom és 1,12 liter/betakarított tonna üzemanyag-fogyasztás)
 

cr10_90_revelation_tier4b_17_211

 

VARIFEED ULTRA GABONA ADAPTEREK ÉS KUKORICA ADAPTEREK

Az új Varifeed™ Ultra gabona adapterek ultra könnyű önsúllyal bírnak, köszönhetően annak, hogy alumíniumból készültek. Növelik a gépek teljesítményét – miközben a talajtömörítő hatás kisebb lesz. A Varifeed™ Ultra adapterek két változatban, 12 és 14 m munkaszélességben érhetőek el. A kialakításukkor arra törekedtek, hogy masszív felépítménynek köszönhetően ilyen munkaszélességben is tartósan működjenek illetve, hogy a betakarítást követően tökéletesen egyenletes tarlót hagyjunk magunk után.

A New Holland rendelkezik gyári kukorica csőtörő adapterekkel is akár 6, 8, 12 soros változat is elérhető fix és felcsukható kivitelben egyaránt.

 

ÖSSZEFOGLALÓ

A CR széria modelljei a piacon a legtágasabb kabinnal rendelkeznek melyekben a lehető legnagyobb kezelői komfort érdekében figyeltek az ergonómiára, kezelő szervek könnyű elérhetőségére. Teljes panorámakép tárul a gépkezelő elé a hatalmas üvegfelületeken keresztül, a vibráció és zaj mértéke pedig minimális. Az automata klímaberendezés a legmelegebb nyári napokon is kellemes hőmérsékletű hűs munkakörnyezetet szolgáltat.

Az új gépek az alapfelszereltség részét képező 6,4 méteres ürítő csiga mellett opcióként rendelhetőek akár 8,7 méteres hosszú csigával is, amelynek hossza tovább növelhető az úgy nevezett „lófej” formájú állítható csiga véggel vagy a kabinból precízen irányítható ürítőfejjel. A nagyméretű 9 500 - 14 500 literes magtartályok gyors kiürítése nem jelenthet problémát, hiszen annak sebessége 126 liter/perc vagy 142 liter/perc.

A legfejlettebb automatizált rendszerek, piacvezető terület teljesítmény és tisztamag minőség, precíz betakarítás és egyedülálló gépkezelői komfort, előremutató fejlesztések, a magyar gazdák legnagyobb örömére a CR Relevation kombájnok első darabjaival 2018-tól hazánkba is megérkeznek!

 

NEW HOLLAND T9

A 2018-as AGROmashEXPO-n az Agrotec Magyarország Kft standjának egyik leglátványosabb gépe a New Holland traktorkínálatának csúcsát jelentő a T9 törzsben csukló erőgép lesz.

 

t9_565_tier4b_14_104

 

Egy T9-es esetében modelltől függően 435-692 LE közötti maximális motor teljesítmény ötvöződik az akár 428 liter/perc áteresztőképességű hidraulikával, valamint a törzscsukló nyújtotta kitűnő manőverező képességgel. A törzscsukló a hossztengely körül 13 fokot képes elcsavarodni, ennek köszönhetően a gépek forduló köre 5,7 méter sugarúra adódik. Ugyanakkor a vázcsukló 42 fokos vízszintes elfordulási szöggel bír jobb és baloldali irányba egyaránt garantálva a legtökéletesebb talajfekvést. A tekintélyt parancsoló vonóerőt az erősített vonószerkezet feladata közvetíteni traktor és vontatmány között mely a vonóterhelést a traktor tömegközéppontjába közvetíti, így növelve a szerkezeti szilárdságot és javítva az erőátvitelt. Ideális pótsúlyozás esetében a tömegeloszlás kitűnő, a tengelytáv 3,91 m, így a motorerő átvitele a talajra ideális hatásfokú, amelyet a gyári első-hátsó ikresített kerék vagy a nagy szélességű szólókerék feladata a talajra közvetíteni.

 

t9_565_tier4b_14_118

 

Alapfelszereltségben elektrohidraulikus rendszere gyárilag elő van készítve az IntelliSteerTM GPS automata kormányzás beszerelésére, amellyel akár 2,5 cm-nyi pontosságot is el tudunk érni. Így ha nagy munkaszélességű vetőgéppel, permetezővel, tárcsával vagy bármilyen más talajművelő munkaeszközzel dolgozunk, és mindezt veszteségmentesen, illetve átfedések nélkül szeretnénk végezni, a T9 traktorok erre is készen állnak. A piac legnagyobb légkondicionált rugózott kabinját 6,3 m2-nyi üvegfelület védi az időjárás viszontagságaitól, így a kilátásra sem lehet panasz. Szeretettel várunk mindenki érdeklődőt kiállítási területünkön, aki a saját szemével is meg akar győződni a T9-es elképesztő méreteiről és megismerkedni annak csúcstechnológiás megoldásaival!