MENÜ

Az év magyar vállalata az AXIÁL Kft.

2018.10.16.

Október 11-én rendezték meg a Figyelő Top200 gálát a budapesti Várkert Bazárban. Az év egyik legjelentősebb hazai, üzleti eseményén nyolc kategóriában osztottak ki díjakat, köztük „Az év magyar vállalata” elismerést is, melyet az AXIÁL Kft. vehetett át.

Bártfai-Mager Andrea és Harsányi Zsolt

Olyan vállalatok jelentek meg a Figyelő Top200 gáláján, akik amellett, hogy jelentős szerepet töltenek be a hazai munkaerőpiacon, nagyságrendileg a hazai GDP felét termelik meg. Ezeket a cégeket számos szempont szerint lehet értékelni, mint például a beruházások száma vagy épp az árbevétel és nyereségesség változása alapján. Ezt a nehéz feladatot egy gazdasági szakemberekből álló zsűri tette meg, akik döntése alapján „Az év magyar vállalata” díjat az AXIÁL Kft. kapta.

Az AXIÁL 1991-ben, közvetlenül a rendszerváltás után alakult családi vállalkozás azóta jelentős sikereket ért el. Kezdetben alkatrészek forgalmazásával foglalkozott, majd folyamatosan szélesítette kínálatát új és használt mezőgazdasági-, építőipari-, anyagmozgató gépekkel, speciálisan az ügyfelek igényeire szabott szerviz- és műszaki háttérszolgáltatások nyújtásával. Kínálatában számos megbízható, magas minőséget képviselő világmárka megtalálható: többek között például CLAAS, Fendt, Horsch, Manitou. Néhány évvel ezelőtt saját alkatrészmárkát is bevezetett a piacra ISTER néven.

A vállalat ma már cégcsoportként működik, 2001-ben alakult a gépbérletre és bérmunka szolgáltatásokra szakosodott MANAX Kft. és 2007-ben pedig a csoportbon belül különálló szervezetté vált az Axiál Financial Services Kft. Utóbbi az üzletfeleket hitelek, lízingek, biztosítások közvetítésével és támogatások előfinanszírozásával segíti. Az AXIÁL Cégcsoportnak külföldi érdekeltségei vannak a szomszédos országokban, leányvállalata a szlovák HRIADEL' és a román MUNAX is.

A bajai székhellyel működő társaság jelenleg az egyik legdinamikusabban növekvő magyar vállalat, az országban 19 AXIÁL-pontot üzemeltet, amelyeken valamennyi terméke és szolgáltatása elérhető. Csak 2011 és 2017 között 5,3 milliárd forintot fordított telephelyfejlesztésre, a beruházások eredményeként fedett szervizműhely-kapacitása a szervizt kiszolgáló helyiségekkel együtt 2017 végére elérte a 15 ezer négyzetmétert. A cégnél a jövő szakembereinek a kinevelésére is nagy figyelmet fordítanak. A tavalyi évben például 65 mezőgépész és technikus tanuló, illetve 7 fő mezőgazdasági gépészmérnök szakra járó egyetemi hallgató szerzett gyakorlatot a vállalatnál.

Forgalmuk 2017-ben elérte a nettó 75,5 milliárd forintot: ennek 30 százalékát az Alkatrész-, 28 százalékát a Gép- 22 százalékát a CLAAS-, 8 százalékát a Használtgép-, 7 százalékát a Szerviz és 5 százalékát az Építő- és Anyagmozgatógép-üzletág tette ki.

„Az év magyar vállalata” díjat a gála keretében Harsányi Zsolt, a vállalat tulajdonos-ügyvezetője vette át Bártfai-Mager Andreától, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztertől a hazai gazdasági és politikai elit jelenlétében. A vezetőtől megtudtuk, hogy az elismerést másodszor kapta meg a cég, először 2006-ban. Az eltelt 12 évben nagy utat tett meg a vállalkozás, sok tekintetben fejlődött, mind telephelyeinek, munkavállalóinak számát, mind szervezetét, folyamatait tekintve.

www.axial.hu