MENÜ

Az OLED technológia nem csak a szórakoztatóipar kiváltsága: a zöld növények a pirosat szeretik

2016.06.02.

Az OLED technológia pár éve robbant be a köztudatba, elsősorban a szórakoztatóiparban találkozhatunk vele. De mi történik, ha a mezőgazdaságban is alkalmazzuk? Varga Zsófia, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyertese kutatásával a fényt, mint környezeti elemet vizsgálja: a kertészeti termesztésben hogyan lehet a fény szabályozásával, programozásával energiát megtakarítani és termelékenységet növelni.

Az OLED (Organic Light-Emitting Diode, azaz szerves fénykibocsátó dióda) technológia alig pár éve robbant be a köztudatba. Egyre több területen találkozhatunk vele, többek között televíziókban, monitorokban vagy éppen mobiltelefonok kijelzőjeként használjuk. A modern technológia azonban nem csak a szórakoztatóipar kiváltsága, hiszen már a mezőgazdaságban is megjelent. Az OLED mint fényforrás, mai ismereteink szerint az egyetlen, amely spektrális, azaz színképpel kapcsolatos szabályozhatósággal rendelkezik. Mindezt számítógép által vezérelve lehet megvalósítani, állítva a fény intenzitását és hullámhossz szerinti eloszlását, vagy éppen e kettő kombinációját. Így teljesen szabályozható, a környezeti feltételekhez és a növény fejlődési stádiumához igazodó hullámhosszúságú fény állítható be.

Varga Zsófia, a Szent István Egyetem kutatója a fény kertészeti termesztésre gyakorolt hatását, spektrális összetevőjének hatékonyságát, ezen belül is a programozható OLED technológia lehetőségeit vizsgálta. A fiatal szakember – aki tudományos munkájával elnyerte a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat PhD kategóriájának első helyezését – kutatása során megbizonyosodott arról, hogy a színképek szabályozásával és a fény intenzitásának változtatásával a termesztő berendezések energiaköltségei csökkenthetőek, míg a termelékenység növelhető. Az eredmények azt mutatják, hogy a növény fejlődése szempontjából a piros szín a legkedvezőbb.

A kertészeti termesztés, ami elsősorban üvegházakban és fóliasátrakban történik, elkülönülve az időjárás viszontagságaitól, egyre nagyobb hangsúlyt kap hazánkban. “Folyamatosan nő az igény, hogy a környezeti tényezőktől minél függetlenebbül tudjunk termelni, minél nagyobb hatékonysággal, minél közelebb a felhasználókhoz. Az OLED technológia energiahatékony és hosszú élettartamú, emellett könnyen összekapcsolható megújuló energiaforrásokkal is, ezért ennek egyik megoldását, a LED farming technológiában látom. Ezeket a kertészeti technológiákat egyelőre csak Hollandiában és Japánban kezdték el alkalmazni, alig pár éve, így a technológia adaptálása és további vizsgálata nagyban növelheti a hazai kertészeti termesztés hatékonyságát is” – mondta el a fiatal szakember.

Varga Zsófia, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyertese