MENÜ

Az RS Bt. újdonsága a 2018-as AGROmashEXPO - AgrárgépShow-n

Szárítófelügyelet & Diagnosztika

2019.01.22.

Szárító diagnosztika, precíziós beüzemelés

Több mint 11000 felszerelt érzékelő, 85 millió rögzített adat adta az alapot az új fejlesztéshez, mely a szemestermény-szárítók optimális működését teszi lehetővé. Komplex egységként kezelve a folyamatot, a terményre fókuszáló megoldás született, a precíziós szárítás.

Jelentősnek mondható eltérésekre mutatott rá a Videokontroll, a szemestermény-szárítók felügyeleti rendszere a térinformatika eszközeivel értékelve, az elmúlt négy évben. A legjellemzőbb ezek közül az aszimmetrikus hőterhelés és a mag lokális túlhevülése. Az optimális vízelvonási folyamat megvalósítását nehezítette az igen heterogén szárítógéppark. Mára azonban 17 különböző típus optimalizálási csomagja készült el és vizsgázott sikeresen a gyakorlatban is.

A DryerDoctor szolgáltatás első fázisában a szárítót és a vízelvonás folyamatát diagnosztizálják, majd a műszaki megoldások tervezése következik. A befejező fázis a precíziós beüzemelés, melynek során pontról pontra műszakilag korrigálják a feltárt eltéréseket. Ennek nyomán már 36 db szárítót a szükséges műszaki beavatkozásokkal optimalizáltak, azaz tettek alkalmassá a precíziós szárításra.

A számos előny közül néhány: kisebb energiaköltség, kevesebb törtszem, jobb minőségű termény, kontrollált folyamat.

 

Precíziós beüzemelés, precíziós szárítás

A szemestermény-szárítás a növénytermesztés egyik legfontosabb művelete. Ha elmarad, a nedves termény rövid időn belül hasznavehetetlenné válik. Mivel a betakarítás és a felhasználás ideje eltér egymástól, a biztonságos tartós tárolás feltételeit meg kell teremteni. Nagy mennyiségű, kereskedelmi forgalomba kerülő szemesterményt nem tudunk szárítás nélkül raktározni. A biztonságos raktározáshoz nélkülözhetetlen a terményszárító. Hazánkban a keresztáramú aknás szárítóberendezések terjedtek el leginkább. Ezeknek számos típusa széles teljesítmény tartományban, igen változatos részmegoldásokkal üzemel. Ez a sokszínűség teszi nehézzé az üzemeltetők számára az eszközök kiismerését és optimális kihasználását. Ehhez nyújtanak támogatást a Videokontroll által rögzített adatok.

 

A precíziós beüzemelés

A tudást és az új információkat a gyakorlatban jól alkalmazható komplex rendszerré fejlesztették, amely alkalmas az egyes konstrukciók esetében szükséges korrekciók, műszaki beavatkozások megtervezésére, végrehajtására és az eredmény visszaigazolására. Alkalmas továbbá az egyes konstrukciók objektív összehasonlítására, az optimumtól való eltérés mértékének szemléltetésére.

A szárítási folyamat optimalizálása során a rendelkezésre álló információk birtokában és hatására, a szakszemélyzet szemlélete igazodik a modern elvekhez és elvárásokhoz, megvalósul a technológia és a tudás összhangja.

Speiser Ferenc

rs2

rs3