MENÜ

Bábolnai Gazdanapok 2013 - A termékdíj-pályázat nyertesei

2013.06.10.

A Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok kiállítás alkalmával idén is sor került a termékdíj-pályázatok nyerteseinek nyilvánosságra hozatalára. A szakmai zsűri összesen három kategóriában értékelte a beérkeztetett pályázatokat. Az elbírálást követően az alábbi eredmények születtek.

 

A Mezőgazdasági gépek és berendezések, Erőgépek kategóriában az Axiál Kft. forgalmazásában álló Fendt 936 Vario érdemelte ki a kiállítás nagydíját.  A díjnyertes gép erőforrása SCR technológiával szerelt, amellyel a motor már teljesíti az Euro 3b füstgáz-kibocsátási normákat, mivel a kipufogógázban lévő káros anyagok nagy részét semlegesíti.

A Fendt 936-os a többi erőgéphez hasonlóan Vario hajtóművel látták el, melynek legnagyobb előnye, hogy a traktorok üzemanyag-takarékosabbak mivel a fokozatmentes váltó és a TMS rendszer együttes használatával a motor mindig annyi terhelést kap, amennyi a munkavégzéshez éppen szükséges.

A tervezők a munkanapjait a fülkében töltő kezelő kényelméről is gondoskodtak. A fokozatmentes váltó a felhasználó számára magas fokú kényelmet biztosít a mindennapi munkavégzésben, és mindig az optimális sebesség kiválasztását teszi lehetővé. A kartámaszba beépített Varioterminál képernyőjén pedig a vezető a traktor szinte összes funkcióját beállíthatja, és irányítása alatt tarthatja.

 

 BABOLNA axial-1110988

 

A kategória különdíját az Invest Kft. CASE IH Maxxum CVX130 traktora nyerte el. Az új traktor a dupla kuplungos CVX technológiát alkalmazza, mely maximális hatékonyságot kínál 0-50km/h sebességnél. Az APM technológia üzemanyagot takarít meg azzal, hogy automatikusan csökkenti a motor sebességét, amikor kisebb teljesítményre van szükség. Az új modellek mindegyikét 4 hengeres FPT motor hajtja, mely a Hatékony Teljesítmény SCR technológiát alkalmazza. A MAXXUM 130 CVX modell maximális teljesítménye 143LE, mely 163-ra növelhető szállításban köszönhetően a motor teljesítmény menedzsmentnek. A motor teljesítménye és technológiája megegyezik a mostani Maxxum 4 hengeres modellekével.

A Maxxum sorozat modelljeiben a kabin is megújult. A négy oszlopos kialakítás és a beépített tetőablak akadálymentes munkát és 105°-os látószöget kínál, mely ideális a homlokrakodós munkákhoz. Az új MAXXUM CVX modellek is rendelkeznek a nagy traktoroknál már jól bevált Multicontroller kartámasszal, így minden kapcsoló és gömb karnyújtásnyira, kényelmesen elérhető. A Multicontroller kartámasz helyet biztosít az AFS Pro 300 vagy AFS Pro 700 érintőképernyős monitornak, így a MAXXUM CVX ideális precíziós gazdálkodáshoz is.

 

 BABOLNA Maxxum

 

A Mezőgazdasági gépek, berendezések Hazai munkagépek kategória nagydíját a Linamar Hungary Zrt. Oros Cornado kukorica betakarító adaptere nyerte el. Az Cornado típusú kukorica csőtörő és szárzúzó adapter kialakításából adódóan bármely gabonakombájnhoz alkalmazható. A törőegység új meghajtási megoldása, az új alumínium öntvényház együttesen hozzájárult A törőegységek új meghajtási megoldása, az új alumínium öntvényház együttesen hozzájárult ahhoz, hogy az új adapter teljesítményigénye jelentős mértékben csökkent. A gazdaságos üzemeltetés érdekében könnyen, gyorsan átalakítható napraforgó betakarításhoz.

 

 BABOLNA oros_cornado

 

A nagytraktor mellett a Framest Reptill 3000 talajmunkagépért további elismerést vehetett át az Axiál Kft. A vontatott Reptill, a Mezőgazdasági gépek, berendezések Hazai munkagépek kategóriában kapta meg a különdíjat. A Framest Reptill 3000 a talaj kevesebb menettel történő megművelésére kifejlesztett eszköz a 110-160 kW teljesítményű traktorok számára.  Aalkalmas mind sekély, mind pedig mélyebb tarlóápolásra, lezárt tarló vetés előtti átdolgozására, szántás elmunkálására, tárcsázott talajok szabályozott művelésére.

A vontatott kivitel kifejlesztését az indokolta, hogy akár 95 kW teljesítménnyel is üzemeltethető legyen. Ez eddig a gép tömege miatt nem volt lehetséges, mert függesztett gépként használva nem tudott biztonságosan közlekedni. A gép teljesen egyedülálló a piacon abban a tekintetben, hogy a csökkentett menetszámú talajművelést már 140 lóerős traktorkategória számára is elérhetővé teszi.

 

 BABOLNA axial-1110986

 

A Mezőgazdasági gépek, berendezések Hazai munkagépek kategória másik különdíját a Bagodi Mezőgép Kft. kapta, a Bagodi Aprító BAG-1 termékéért. A sorfüggetlen betakarítógép alkalmas soros és szabálytalan hálózatban álló energetikai faültetvények, természetes eredetű fás állományok (ártéri erdő alsó fás szárú szintje, bozótosok) egy menetben történő betakarítására, nagy faji változatosság mellett, továbbá a vágástéri melléktermék talajról történő összegyűjtésére, sűrűn benőtt helyeken utak nyitására, árokpartok, villanyvezetékek alatti területek karbantartására, ültetvények sorai közötti biomassza betakarítására, 10 cm tőátmérőig.

A betakarítógép a reverzibilis, nagyteljesítményű univerzális traktorok szabványos három pont függesztő-berendezéséhez csatlakoztatható. Működtetése az erőgép teljesítmény-leadó tengelyéről 1000 ford/min fordulatszámon, és hidraulikus erőátviteli elemekkel történik. A betakarítógép működési elve az erdészeti vízszintes tengelyű szárzúzó és a dobos aprítógép összekapcsolásából ered. A gép munkaszélessége 2250 mm, munkasebessége a terület jellegétől és a betakarítandó anyag tulajdonságaitól, tömegétől függően 1-4 km/h. Teljesítmény- igénye 150-180 kW.   Az eddigi eredmények alapján a betakarítógép a konkurens szerkezeteknél kisebb energiaigénnyel készít egységes méretű, szennyeződésmentes, és akár közvetlen felhasználható aprítékot. Komoly versenytársa lehet a jelenleg kapható gépeknek, azokat hatékonyság és munkaminőség tekintetében is felülmúlhatja, beszerzési költsége viszont jelentősen alacsonyabb, így működtetése gazdaságosabb.    A fejlesztés eredményei és a betakarítógép piacra történő bevezetése iránt mind nagyobb érdeklődés jelentkezik bel- és külföldről egyaránt.

 

 PowerPoint bemutató

 

 

A Mezőgazdasági gépek, berendezések Külföldi munkagépek kategóriában nagydíjat kapott az IKR Zrt. által forgalmazott Kinze 3600 EV 12-soros szemenként vetőgép.

A KINZE iowai gyárában hosszú élettartamú, robosztus vetőgépek készülnek 4-től 36 soros kivitelig a szélsőséges körülmények leküzdésére, amikkel hazánkban is évről évre meg kell küzdeni. Szemenkénti vetőgépei 11 különböző sorozatban készülnek a 4 soros függesztett kiviteltől az akár 36 soros óriás vontatott változatig. Vetőgépeinek különlegessége a magadagolás megoldásában rejlik. A KINZE két különböző megoldást kínál a magadagolás megvalósítására. Az egyik a kifejezetten kukoricavetésre specializált mechanikus, úgynevezett megfogóujjas kivitel. A másik megoldás az Európában jól ismert pneumatikus, vákuumadagolós kivitel. A vetőgép hordozhat országunkban is jól ismert granulált műtrágya kijuttatására alkalmas száraz műtrágyaszórót, de elérhető az Amerikában közkedvelt folyékony műtrágya-kijuttató egység is. A vetőmag és a csíranövény védelmére a mikrogranulátumszóró is rendelkezésre áll. Ez minden egyes vetőkocsi magtartálya mögé szerelt tartályt és adagolót jelent. A különféle talajkörülmények és talajművelési technológiákhoz illesztés is könnyedén megvalósítható a rög-, és szármaradvány terelő kiegészítők különféle lehetőségeinek helyes megválasztása révén. Nyitó tárcsák segítenek 3 különböző kivitelben a vetőkocsi nyitótárcsái előtt a legkeményebb, legszárazabb talajok megnyitásában, hogy akár az USA-ban alkalmazott direktvetést is napi rutinná egyszerűsítse a vetőgép. Ami a magyarországi követelményeknek megfelelővé teszi ezt az Amerikában közkedvelt eszközt, az a szállítási pozícióba állítás és az ezzel együtt járó befoglaló méretek könnyen kezelhető volta. A 3500 és 3600 modellek nagy munkaszélessége termelékenységet, és egyszerű, oszloposan elforgatható gerendelye egy 3,4 méteres szállítási szélességet eredményez. Ezzel a munkába állás, majd a munka végeztével az összecsukás és szállítás is könnyedén, rövid idő alatt megoldható.

 

 BABOLNA pr ikr scr-1

 

A Mezőgazdasági gépek, berendezések Külföldi munkagépek kategóriában különdíjban részesítette a szakmai zsűri az Invest Gépkereskedelmi Kft. által forgalmazott Pöttinger Terrasem C4 mulcsvetőgépet. A Pöttinger legutóbbi mulcs-vetőgép fejlesztése: a TERRASEM műtrágyaszóró. A közvetlen műtrágyázás alkalmazásával a mikro es makro tápanyagok a mag vetésével egy időben juttathatók a talajba. Az optimális növekedési körülmények már a mag növekedésének korai szakaszában megteremthetők, a termőképesség megnövekszik. A műtrágyaszóró a Dual-Disc kettőstárcsás csoroszlyákkal rendelkező TERRASEM vetőgépekkel alkalmazható. Az eljárás folyamán a TERRASEM vetőgépbe épített, boronára szerelt csoroszlyák segítségével két magsor között a műtrágya is bekeveredik a talajba. A munkamélység beállítható. A talajfelszínt az egész területen visszatömöríti, még a mag vetése előtt. A Dual Disc kettőstárcsás csoroszlya megfelelő helyre juttatja a műtrágyát, hogy az tápanyaggal lássa el a magok gyökereit. Így nemcsak műtrágya takarítható meg és csökkenthető a kiszórási veszteség, hanem a gyökerek gyorsabb fejlődése és hosszantartó, optimális hozam érhető el.

 

 BABOLNA_terrasem_c6_fertilizer_1

 

A Műtrágyák kategória nagydíját az IKR Agrár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. MAGNISUL nevű, magnézium és kéntartalmú nitrogén műtrágyája érdemelte ki. Magas vízoldható kén tartalmú, vízoldható magnéziummal dúsított, barnás színű, granulált komplex műtrágya. A granulátumok minőségét felületkezeléssel javítják. A termék 21% nitrogén hatóanyag-tartalom mellett, 5% magnézium és 11% kén mezoelem kiegészítéssel készül. A műtrágya ammóniumnitrát, ammóniumszulfát és magnéziumszulfát tartalma azt jelenti, hogy valamennyi hatóanyagot vízben nagyon jól oldódó, a növények számára gyorsan felvehető formában tartalmazza. Hatóanyag összetétele és a granulátum kiváló minősége alapján alkalmas vetéssel egy menetben történő - starter célú - kijuttatásra, valamint kiegészítő- és fejtrágyázásra is, elsősorban magnéziumhiányos és/vagy kénhiányos területeken. Az applikációs kísérletek eredménye alapján gabonafélékben minőség javító hatású, olajnövényeknél olajtartalom és termés növelő, kukoricában növeli az ezerszem tömeget és fehérje tartalmat. Hiánypótló termék – Magyarországon jelentős területeken található meg a szerves anyagban szegény, homokos, illetve a kilúgozott barna erdőtalaj talajtípus, melyekre jellemző a Mg hiány. Ugyancsak jelentős nagyságú a heterogén, homok vagy agyagkibúvásos területek mérete, ahol ez szintén probléma. A MAGNISUL nitrogénműtrágya a piacon egyedülálló módon tartalmaz jelentős mennyiségű vízoldható magnéziumot és kenet is egy szabadalommal védett kettős só formájában, mely lehetővé teszi a fejtrágyázással egy menetben történő Mg és S pótlást is. A magnézium sókkal ellentétben a MAGNISUL nem kristályos anyag, hanem granulátum, ezért nem higroszkópos, nagyon jól tárolható akár ömlesztett formában is. Felhasználható kevert műtrágyák alapanyagaként is, így kiválóan adaptálható tábla szintre a szükséges hatóanyag-tartalom összeállításával. pl. megfelelő foszfor kiegészítéssel egy nagyon jó kevert starterhatású műtrágya készíthető vele.

 

 BABOLNA magnisul_zsak

 

Az Informatikai berendezések kategóriában a Deraland Kft. Gangl Docking Systems gyorskapcsoló rendszerét ismerte el a zsűri. A gyorskapcsoló rendszerrel a gépkezelő kiszállás nélkül, teljesen automatikusan cserélheti munkagépeit, csatlakoztathatja a hidraulika rendszert és a kardántengelyt. A GDS 3 két részből áll: a vontató kapcsolómoduljából és a munkagép eszközkeretéből. Az alapforma a gyorskapcsoló háromszög rendszerre épül – amely technika lehetővé teszi az egyenetlen talajon történő csatlakoztatást. A GDS 3 így egy stabil alapot kap a vontató és a munkagép közötti körülményes csatlakoztatási műveletek automatizálásához. A kapcsolómodul különböző kialakításban érhető el, és igény szerinti részelemekkel tovább bővíthető. Függesztett és vontatott eszközökhöz a vontató mellső és hátsó függesztésén egyaránt alkalmazható. Az eszközkeret a munkagépen helyezkedik el. Eszköz- és gépfüggetlen illeszthetőségének köszönhetően minden géptípusra felszerelhető.

 

 BABOLNA 01_titelbild