Bambuszrost alkalmazása édes mogyoróskrém energiatartalmának csökkentésére (x)

Agro Napló
A VINO GUSTO MOGYORÓKRÉM Nagykereskedelmi Kft. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása (VÁLLALATI KFI_16) című pályázati felhívás keretében a 2017 évi 1. fordulóban támogatást nyert “Táplálkozás-élettanilag kedvező hatású mogyorókrém kifejlesztése, különös tekintettel a zsiradékokra és szénhidrátokra” munkacímmel a korábban is előállított Miss Nuss mogyoróskrém további fejlesztésére.

A projekt 136 761 200 Ft támogatásban részesült, a projektmegvalósítás időszaka 2017.07.01-től 2019.06.30-ig tartott. A felhívás a tudásintenzív, innovatív vállalkozásokat ösztönözte, jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák házon belüli kifejlesztésére.

A piacon már most is sikeres termék (Miss Nuss mogyoróskrém) fejlesztését három fejlesztési aspektus szerint végeztük:

1.) csökkenteni kívántuk az energiatartalmat (a mogyoróskrém viszonylag magas arányban tartalmaz répacukrot és zsiradékokat);

2.) A magas hányadban jelenlévő élelmi zsírok összetétele kapcsán célul tűztük ki az omega-3 típusú, részben esszenciális zsírsavak jelentős aránynövelését, ezáltal a zsírsavprofil dietetikai szempontból történő optimalizálását;

3.) A rostokban kifejezetten szegény mogyoróskrém esetében rostforrás biztosításával tovább kívántuk mérsékelni az energiatartalmat és javítani kívántuk az emésztésélettani tulajdonságokat.

Az 1. és 3. szakmai célkitűzés megvalósításáról a korábbiakban publikációt készítettünk, mely ITT érhető el.

A 3. pont megvalósítása érdekében olyan élelmi rostforrást kívántunk alkalmazni, melynek emészthetősége minimális. A lehetséges termékek közül a következő követelmények alapján választottunk:

  • Aroma, illat- és ízmentes,
  • Jól bekeverhető, kellően apró szemcseméretű,
  • Jól homogenizálható a barna és a fehér krémbe is, lehetőleg fehér színű legyen.

Munkánk során többféle olyan alkotóval dolgoztunk, melyek emészthető és nem emészthető rosttartalma magas. Egyik ilyen komponens a lenmagliszt volt. A lenmagliszt 36-38% olajat tartalmaz, és bruttó energiatartalma 1680 kJ/100 g. Kétségtelen, hogy egy ilyen magas olajtartalmú termékkel kiváltható volt a mogyoróskrém zsírtartalmának egy hányada (nagyon jelentős esszenciális alfa-linolénsav bevitel mellett), viszont a lenmagliszt szemcsemérete túl nagy, melytől a mogyoróskrém szemcsés, inhomogén, szokatlan megjelenésű lesz. Ennek okán lemondtunk ezen termék alkalmazásáról.

A három kritériumnak jól megfelelt a kereskedelmi forgalomban könnyen beszerezhető bambuszrost liszt (1. ábra). A bambuszrost liszt nagyon laza szerkezetű, alacsony sűrűségű, teljesen fehér színű anyag.

 

1. ábra: Bambuszrost liszt bekeverése (modell szinten) édes mogyoróskrémbe

Tekintettel arra, hogy a bambuszrost liszt gyakorlatilag nem emészthető humán esetben, ezen rostforrás bekeverése mellett döntöttünk. A rostforrás szemcséi tapasztalatunk szerint nehezítik a mogyoróskrém előállítását. A krém homogénezése melegen történik, és a visszahűtés során a rostszemcsék fokozhatják a kristályképződést, ami a krém állagát kedvezőtlenné tenné. Ennek elkerülésére modell szinten teszteltük a krémbe maximálisan bekeverhető mennyiséget, amit 10 tömeg%-nak találtunk.

A maximálisan bekeverhető rostmennyiég felével (5%) elkészített mogyoróskrém deklarált összetételét akkreditált laboratóriumban vizsgáltattuk meg, és összehasonlítottuk az eredeti termékkel (1. táblázat).

1. táblázat: Az 5% bambuszrost liszttel készített mogyoróskrém összehasonlítása a kiindulási termékkel

Miss Nuss

5% bambuszrost

 összes zsírtart., m/m%

37

33.2

  telített zsírsav, m/m%

11.1

9.5

  egyszeresen telítetlen zsírsav, m/m%

18.2

15.6

  többszörösen telítetlen zsírsav, m/m%

7.5

7.9

  omega 3 zsírsav, m/m%

1.8

2.8

  élelmi rost, m/m%

10.1

16.5

  össz szénhidrát, m/m%

47.06

43.1

  összcukor, m/m%

47

39.46

  keményítő, m/m%

0.1

0.1

  fehérje, m/m%

2.6

3.6

  Na

0.11

0.16

  Cl

0.28

0.4

  Energia, kJ/100 g

2294

2154

Fontos annyi kiegészítést tenni, hogy a humán dietetikában alkalmazott energiamegadási mód hagyományosan bruttó energia alapú, melynek meghatározása során az élelmiszermintát kaloriméterben elégetik. Ez a módszer a rosttartalmat is energiaforrásként értelmezi, pedig a bambuszrost emésztése emberben elhanyagolható. Valós eredményünk (emészthető energia) tehát a táblázati adatnál kedvezőbb. A kiindulási alapban található 10.1% rost eredete a mogyoró és a kakaó volt.

Az emelt rosttartalmú mogyoróskrém ajánlható olyan egészségtudatos fogyasztóknak, akik nem szeretnének lemondani a mogyoróskrém fogyasztásáról, de csökkenteni szeretnék az energiabevitelt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Égető problémák az élelmiszeriparban

Égető problémák az élelmiszeriparban

Nincsenek könnyű helyzetben az élelmiszeripari résztvevők, de jó az irány, csak a sebességen kellene gyorsítani – hangzott el az Agrárakadémia Fórumán...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!