MENÜ

Basak traktorok az élvonalban

2020.10.16.

A török Basak traktor gyár több mint 100 éves múltra tekinthet vissza, hiszen 1914-ben alakult, mára 40.000 m2 fedett területen, évi 10.000 db-os kapacitással működik.

Korábban a Ford, majd pedig a Steyr részére licence-ben gyártott traktorokat 1996-ig, utóbbi Basak Classic néven, 75 LE-s kivitelben ma is része a kínálatnak. A gyár sokáig csak a török piacra szállított, de miután a tőkeerős SANKO csoport megvásárolta, és igen komoly pénzügyi és műszaki háttérrel megtámogatta a gyárat, így hamarosan export piacokra is elkezdtek termelni.

A Basak-nál felmérték, hogy a legnagyobb gyártókkal csak az általuk használttól eltérő stratégiával szerezhetnek piacot, és kedvező áron kell kínálniuk csábítóan magas felszereltségű traktorokat, ráadásul rövid szállítási határidővel. A stratégia tehát:
- gazdag alapfelszereltség
- minimális opciós lista (esetenként nincs is opció)
Utóbbi előnye, hogy tudnak raktárra gyártani, így gyorsabb lehet a vásárlók kiszolgálása.
 
Mit is jelent a gazdag alapfelszereltség?
 
Export piacra a 2000-es sorozatot kezdték el először gyártani, mely 92-110 LE-s, 4 hengeres Perkins motorral szerelt. A váltó olasz Carraro, 24 + 24 sebességes, szinkronizált irányváltós. A függesztőkarok elektrohidraulikus vezérlésűek, a sárvédőről is kezelhetőek. A traktor 4 kihelyezett szeleppárral, hidraulikus harmadik ponttal, elektromos kapcsolású légfék kompresszorral, digitális klímával (Webasto), pótüléssal, első-hátsó LED fényhidakkal és teljes pótsúlyozással (orrsúlyok és keréksúlyok) érkezik. A függesztőkarok emelési képessége akár 4.500 kg, míg a traktor munkakész tömege 5.000 kg felett van. Az itthoni fogadtatása a Basak 2110 traktoroknak igen pozitív, sokan megjegyzik, hogy milyen jó kiállású traktor, ez köszönhető a különösen nagy méretű 28”-os első felniknek, és a több mint 60 cm-es hasmagasságnak.
2020-ban már sorozatban gyártják a Basak 5120 traktort, mely a gyár legújabb fejlesztése. A kialakítás olyan szépre és ízlésesre sikerült hogy megkapta a 2020-as IF design díját. Ez a Basak traktor már minden tekintetben felveszi a versenyt a nyugati gyártókkal. 3,6 literes, 4 hengeres Deutz motorral szerelt, mely common rail rendszerű üzemanyag befecskendezéssel rendelkezik, maximális teljesítménye 116 LE. A váltó a német ZF gyártótól származik 32 előre és 32 hátra fokozattal rendelkezik, 4 terhelés alatt kapcsolható fokozattal rendelkezik, az irányváltó pedig elektrohidraulikusan kapcsolható. Az irányváltás a kormány melletti kapcsolóról és a joystick szerű multifunkciós váltókarról is kapcsolható. Ezen a karon kapott helyet a Powershift fokozat választás mellett az automata Powershift fokozat kapcsolója, a kézi kuplung, a motorfordulat memorizálása, a függesztőkar mozgatása és 2 elektromos vezérlésű függesztőkar vezérlése. A jobb oldali konzolon, könnyen elérhető helyen 3 bowdenes vezérlésű kihelyezett szelep kezelhető, de ide került az összkerékhajtás, differenciálzár,  a TLT és a légfék kompresszorjának a kapcsolója is. A TLT 4 sebességes, tehát az 540-es és 1.000-es fordulathoz egyaránt tartozik ECO fokozat is, mellyel üzemanyag takarékosan lehet üzemeltetni a kisebb teljesítmény igényű munkaeszközöket.  A függesztőkarok 5.500 kg max. emelési képességgel rendelkeznek, elektronikus szabályzásúak, és a sárvédőről is vezérelhetőek. A Basak 5120 traktor menetkész tömege közel 5.500 kg, mellyel alkalmas nem csak kiszolgáló, hanem talajmunkára is. A munkaeszközök csatlakoztatását hidraulikus harmadik pont, az éjszakai munkát pedig 10 munkalámpa és egy első és egy hátsó nagy fényerejű LED fényhíd segíti.
Az ületetvény tulajdonosok részére is kínál a Basak keskeny nyomtávú traktor Basak 2080BB néven, mely 3 hengeres Perkins motorral, 79 LE max. teljesítménnyel, és 16 + 8 sebességes szinkronváltóval készül. A TLT kézi kapcsolású, 540 és 540E fokozattal rendelkezik, a függesztőkarok mechanikus vezérlésűek, 3.000 kg max. emelési képességűek. 2 kihelyezett szeleppár valamint teljes front és hátsó keréksúlyozással kerül ki a gyárból mindegyik 2080BB típusú traktor.  Fülke nélküli és csepp fülkés kivitel is választható, utóbbi esetében a rádió és a digitális klíma a felszereltség része.

A Basak traktorok még sokoldalúbb használhatóságát gyárilag felszerelt homlokrakodóval is lehet bővíteni. A Basak traktorokat keresse a kizárólagos hazai importőr, a SZEGÁNA Kft kínálatában. A Basak traktorokról videós gépbemutatót a www.szegana.hu honlapunkon találhat.

Nagy Márk
SZEGÁNA Kft.

+36-30/627-8052
szegana1@t-online.hu

Email
Email
Weboldalunk
Weboldalunk
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube