MENÜ

Corn Starter - Vevői tapasztalatok

2015.04.20.

Az IKR Agrár Kft. saját fejlesztésű terméke, a Corn Starter műtrágya 2015-ben már a negyedik szezonját éli. A Corn Startert folyamatosan növekvő érdeklődés övezi a mezőgazdasági termelők körében, ezernél is több mezőgazdasági vállalkozás használja a terméket, a pozitív tapasztalatok száma egyre növekszik. Ezekből adunk közre most néhányat.

 

Agrodán Kft. képviseletében Kiss Károly, Dánszentmiklós – 800 ha

2015.04.05

Mezőgazdasági vállalkozásunk Dánszentmiklóson található, ahol mintegy 800 ha-on gazdálkodunk. A Corn Startert 2014-ben próbáltam ki első alkalommal és nem az elsődlegesen ajánlott kukorica termesztéséhez, hanem őszi búzában. Egy 80 ha-os búzatáblán a vegetáció tavaszi indulásakor úgy láttam, hogy a növényállomány nincs megfelelő kondícióban – amit foszforhiányként értékeltem –  ezért úgy döntöttem, hogy egy gyorsan felvehető hatóanyagokat tartalmazó starter műtrágyával kezelem elsőként. A terület viszonylag gyenge adottságú, egy 7 AK/ha minőségű barna homoktalajról van szó. A kínálatból a választásom az IKR Agrár Kft. termékére, a Corn Starterre esett, a hatóanyagok összetétele és minősége miatt. A starterezés előtt gyenge képet mutató Genius búza a 100 kg/ha Corn Starteres kezelés után nagyon látványos fejlődésnek indult. Ezt követően még egy 300 kg/ha ammónium nitrát, majd kalászoláskor 100 kg/ha 27% nitrogén tartalmú fejtrágya adagot kapott. A területről várakozáson felüli átlaggal, 7 tonna/ha búzatermést takarítottam be, malmi búza minőségben. A Corn Starter fizikai minősége teljes mértékben megfelelő, ahogy a csomagolása is. A terméket 2015-ben is használni fogom búzában és már kukoricában is. Összességében úgy gondolom nagyon jó választás volt, másoknak is ajánlom kipróbálását!

 

Fornád Centrum Kft. képviseletében Pájtli József, Tamási – 700 ha

2015.04.01.

Egy telefonos interjú keretében Pájtli Józsefet, a Fornád Centrum Kft. vezetőjét kérdeztük a termékkel kapcsolatos saját tapasztalatairól és véleményéről.

- Mivel foglalkozik vállalkozásuk és honnan szerzett tudomást a termék létezéséről?

- 700 ha-on foglalkozunk növénytermesztéssel, területeink a tolna megyei Tamási környékén vannak. A termesztett kultúrák köre meglehetősen széles spektrumon mozog, a klasszikus gabona, kukorica, napraforgó mellett vetésforgónkban az étkezési mák, a cukorrépa és a szója is szerepel. A Corn Starterről az IKR Agrár Kft. területileg illetékes képviselője Burger Ervin tájékoztatott annak idején, amikor első alkalommal került forgalomba. Az IKR Agrár Kft.-vel üzleti kapcsolatunk nagyon jó – Ervinnek köszönhetően – a kiszolgálásban és teljesítésben az abszolút korrekt jelzővel tudom illetni együttműködésünket. Nyitott vagyok az új termékek kipróbálására, az innovációra, mert lépést akarok tartani a technológiai fejlődéssel, vállalkozásunknál megmutatkozik ez mind a gépesítés, mind az inputanyag felhasználás tekintetében. Területeink nagyrészt ugyan nagyon jó adottságúak – 3 % humusztartalommal rendelkező közepesen kötött csernozjom és barna erdőtalajok, de lejtős területeink sekély talajrétegűek, itt csak 1% körül van a humusz. A növények igényeit maximálisan kielégítő prémium kategóriás termésnövelő anyagokat használok fel. Az az alapelvem, hogy a növényt a lehető legjobb kondícióban kell tartani, mert így fogja az adott évjárat körülményei között a legnagyobb produktumot hozni. Ezzel a termelési filozófiámmal elértük azt, hogy a környezetünkben működő más vállalkozásokhoz képest a terméshozamok nálunk 10-20%-kal magasabbak.

- Úgy tudom, az első próba óta folyamatosan használja a terméket, beépült a termesztéstechnológiába, ez nyilván nem véletlen. Véleménye szerint a versenytárs termékeknél miben tud többet a Corn Starter?

- Így van, az elmúlt három évben folyamatosan használtam és idén is fogom. Több dolog miatt is a Corn Starter mellett maradtam. Egyrészt a területünkön abszolút jellemző a cink ellátottsági probléma, szántóink meszes talajok, ami azt jelenti, hogy a cink lekötődés fokozottan jelentkezik, és a 7,5 pH-jú talajainkon a foszfor nagy része kalcium foszfát formájában van jelen. Így az alacsonyabb talaj hőmérsékleten a növény csak a talajban lévő foszfor töredékét képes felvenni.  Ez kukorica esetében külön figyelmet érdemel, mert ez a növény különösen érzékeny a megfelelő cink és foszfor ellátottságra, illetve annak hiányára. Ezért fontosnak tartom, hogy vetéskor közvetlenül a csírázó mag gyökérzónájába olyan starter terméket juttassak, ami ezt a kérdést megnyugtatóan kezeli, amellett, hogy a friss foszfor hatást is hozza természetesen. A Corn Starter tudja ezt, köszönhetően az egyedi, tartamhatással rendelkező cinkformulázásnak. Szintén fontosnak tartom, hogy a jó minőségű foszfor, a hosszú tartamhatású cink és a gyorsan felvehető nitrogén hatóanyagok mellett káliumot is tartalmaz, méghozzá olyan prémium hatóanyag formában, amely csak a kertészeti célra készülő termékekben szokott előfordulni. A káliumnak, mint a növény vízháztartásáért felelős tápelemnek is fontos szerepet tulajdonítok, már a növény korai fejlődési fázisában is, hiszen a legtöbb növénynél ekkor már kialakul a termésképző szerv kezdeménye: kukoricacső, kalászka, stb., ami már ezen a ponton meghatározza az elérhető maximális hozamot. Ha a korai fejlődési fázisban a növény nem a számára optimális környezeti feltételek közé kerül, ez rányomja a bélyegét az egész életciklusára. Mindezen túlmenően egy Corn Starter szemcsében találunk még magnéziumot, ami a klorofill építőeleme, meghatározó a növényi asszimilációban, találunk kalciumot és ként is. Ez az összetétel egy olyan teljes körű, harmonikus tápanyagellátást biztosít a fiatal növényeknek, amely a megfelelő gyökérképződésen keresztül egyfajta termelési biztonságot ad és segítségével elkerülhető a víz luxusfogyasztása is, bármilyen évjárat is legyen. Ráadásul más termékekhez viszonyítva jellemzően összességében nem csak jobb minőségű, de több hatóanyagot is kapok azonos hektárköltségen.

- Milyen növénykultúrában és milyen technológiával alkalmazza a Corn Startert?

Eddig kukoricában és napraforgóban használtam, a kedvező tapasztalatok miatt idén gabonában is kipróbálom és az étkezési mák tápanyag-visszapótlási technológiájába is beépítettem. A Corn Startert évjárattól és növényféleségtől függően 100-200 kg/ha adagban juttatom ki vetéssel egy menetben. Gépparkunk prémium kategóriás gépekből áll, a starter műtrágyát vetéskor a traktor frontján elhelyezett tartályból pneumatikus rendszerrel juttatjuk el a soronként elhelyezett műtrágya adagolókhoz. A Corn Starter granulátuma olyan minőségű, hogy erre is alkalmas. Az 500 kg-os big bag zsákos csomagolás is kifogástalan és abszolút jól használható a mi technológiánkhoz.

Összességében elmondhatom, hogy meg vagyok elégedve a termékkel és a jövőben is használni fogom.

 

Bakai Péter, Bakonysárkány – 250 ha

2014.01.10.

A termékre, mint új starter műtrágyára az IKR Agrár Kft. szakemberei hívták fel a figyelmem. Területem jó részén hibridkukorica vetőmag előállításával foglalkozom és itt különösen fontos a fiatal növény számára az optimális tápanyag ellátottság. Úgy gondoltam, ez a műtrágya olyan mennyiségben és arányban tartalmaz tápelemeket, hogy érdemes azt kipróbálni. Ár-érték arányban mindenképpen nagyon jó, de a csomagolás, a granulátumok minősége és szórhatósága miatt a prémium kategóriába sorolható ez a műtrágya. Vetéssel egy menetben juttattuk ki 100-250 Kg/ha-os dózisban a terület tápanyag ellátottságának függvényében, illetve a vetőmag előállítás anya- és apasorai más-más tápanyagmennyiséget kaptak.

A betakarított termés mennyisége igazolta a Corn Starter műtrágyát, a kijuttatott területen magasabb termésátlagok jelentkeztek. Mindenképp használni fogom a jövőben is a terméket és a jó tapasztalatok alapján természetesen másoknak is ajánlom a Corn Startert. 

 

Városföldi Magtár Kft. képviseletében Domján Gergely ügyvezető, Városföld - 500 ha

2014.01.18.

A termék létezéséről az IKR Agrár Kft. Városföldi fióktelepén tett látogatásomkor értesültem. Gazdaságom jelentős részén termesztek kukoricát, a talajvizsgálatok indokolják a foszfor és kálium makroelemeken kívül a cink pótlását is. A versenytársak hasonló termékeit nem próbáltam ki, ugyanis nagyon meg vagyok elégedve a Corn Starterrel.

Kukorica és napraforgó termesztéséhez alkalmazom a Corn Startert vetéssel egy menetben kijuttatva, hektáronként 100-120 kg dózisban. A kukorica és napraforgó termesztési technológiám intenzívnek mondható.Tapasztalataim alapján a termék minősége kiváló, a melegen granulált szemcseszerkezet pormentes, kitűnően adagolható a vetőgéppel.

A terméket PE béléssel ellátott 500 kg-os big bag zsákban vásároltam meg, a csomagoló anyag minősége kiváló volt. A műtrágya felhasználásra vonatkozó információkkal a Városföldi Műtrágyaüzem igazgatója látott el.

A kukorica és a napraforgó a kezdeti fejlődésben a kezelt területeken erőteljesebb volt, vastagabb volt a szára, erősebb, nagyobb és zöldebb volt a levélfelület.

A terméket 2014-ben már ismét megvásároltam és a velem kapcsolatban lévő vevőkörnek is csak ajánlani tudom.

A Corn Starter választása – utólag is azt gondolom – jó döntés volt, starter műtrágyának kiváló.