MENÜ

Csúcstechnológiával felszerelt mikotoxin-analitikai laboratóriumot nyitott Európában az Alltech

2016.05.12.

A takarmányok mikotoxin-szennyezettsége továbbra is folyamatosan jelen lévő kockázatot jelent. Az Alltech 2015. évi Európai Gabona- és Tömegtakarmány-betakarítási Elemzésének megállapításai szerint a tejelő szarvasmarhák és a húsmarhák esetében egyaránt nagy a mikotoxin-expozíció kockázata.

A 2015-ös év nyarának szélsőséges időjárási körülményei megnövelték a mikotoxin-szennyezettség kockázatát, megzavarva a növények fejlődését és nagy pusztítást végezve a 2015. évi európai termésben. Az Alltech Európai Biotudományos Központjának (Dunboyne, Meath megye, Írország) célja, hogy mindig egy lépéssel a mikotoxinok jelentette problémák előtt járjon. Ennek jegyében megnyitotta első európai, a legkorszerűbb technológiával felszerelt Alltech 37+® mikotoxin-analitikai szolgáltató laboratóriumát.

A laboratórium az Alltech harmadik ilyen jellegű létesítménye, mivel a vállalat az Egyesült Államokban és Kínában már működtet két hasonló laboratóriumot. Az egyesült államokbeli laboratórium 2012-es megnyitásától kezdve a mai napig több mint 10 000 mintát elemzett. Az új laboratórium nagy átbocsátóképességű mikotoxin-analitikai szolgáltatásokat nyújt majd Európában, melyekre óriási szükség van a kimutatási folyamat felgyorsítása érdekében. E szolgáltatásnak köszönhetően az európai gazdálkodók és élelmiszertermelők időt és pénzt takaríthatnak meg. Egy ilyen laboratórium megnyitása Európában lehetővé teszi az Alltech számára, hogy több mint 38 különböző mikotoxinra végezzen kvantitatív meghatározásokat, több mint 50 egyéb mikotoxinra pedig kvalitatív vizsgálatokat a takarmányokban, mintánként 15 percnél rövidebb vizsgálati idővel.

„Az Alltech írországi vállalatánál megnyitott új laboratórium segíteni fog az európai gazdálkodóknak és termelőknek azonosítani és kezelni a mikotoxinokkal összefüggő kockázatokat” – jelentette ki Nick Adams, az Alltech Mikotoxin Menedzsment program nemzetközi igazgatója. „Az Alltech Mikotoxin Menedzsment programja, valamint a kutatókból és szaktanácsadókból álló nemzetközi Mikotoxin Menedzsment csoport egyedülálló és pontos megoldásokat kínál az egyszerre több mikotoxin által jelentett fenyegetés elhárítására. Ez az új laboratórium újabb bizonyíték arra, hogy az Alltech csapata mindig is élen járt azoknak az innovatív technológiáknak a kifejlesztésében, melyek az e rejtőzködő, globális gyilkos jelentette fenyegetés elleni küzdelmet célozzák itt Európában.”

A mikotoxinok jelentette problémák meghatározását és hatásos orvoslását egészen mostanáig gátolta az a körülmény, hogy nem lehetett pontosan mérni a takarmányokban ezeket a toxikus szennyezőanyagokat. Az Alltech új laboratóriuma egy olyan innovatív erőforrás, ahol egy csapat analitikus tudós segíti majd a gazdálkodókat azzal, hogy folyamatosan ellenőrzi a mikotoxinok jelenlétét és szintjeit a raktározott takarmányokban. E tevékenység szerves része a takarmány menedzsment programnak, és végső célja, hogy mérsékelje a mikotoxinoknak a szarvasmarhák teljesítményére és egészségére gyakorolt káros hatását. A laboratórium képes lesz gyorsan azonosítani e rejtőzködő gyilkosokat a takarmányban, majd vizsgálatainak eredményeiről egy zárójelentést ad, melyben ajánlásokat fogalmaz meg a gazdálkodók által teendő lépésekre vonatkozóan.

„Az a tény, hogy Írországban működik egy külön erre az innovatív technológiára szakosodott központ, nagyon jelentős hatással lesz a termelékenységre, az állatok egészségére, a nyomonkövethetőségre, a nyereségességre és a hatékonyságra, ami nem csak az európai gazdálkodók, hanem Európa élelmiszertermelő rendszerei számára is óriási előnyökkel jár” – mondta Adams.

Az Alltech élvonalbeli kutató- és nemzetközi tudóscsapatai nem szűkölködnek az elismerésekben. Az Alltech Észak-amerikai Mikotoxin Menedzsment Laboratóriuma megkapta az ISO/IEC 17025:2005 – egy, a vizsgáló laboratóriumok szakértelmének elismerésére létrehozott nemzetközi szabvány – szerinti akkreditációt. Ez az objektív, pártatlan „harmadik felek” által végzett értékelés a laboratóriumok vezetési és szakmai követelményeknek való megfelelését vizsgálja, ezáltal biztosítja az analitikai eredmények pontosságát és pártatlanságát.

2013-ban az Alltech 37+® mikotoxin-analitikai programja egycsillagos innovációs díjat kapott a franciaországi INNOV’SPACE programtól, amely a mezőgazdasági termék- és szolgáltatási innovációknak ítél oda kitűnőségi díjakat. Az Alltech 37+® mikotoxin-analitikai programja megkapta a 2014. évi Tejelőállomány-menedzsment Innovációs Díjat is, és a China Animal Health Magazine [Kínai Állategészségügyi Magazin] az Alltech 37+® programot a 2014. évi Double Effect Star Solution [Dupla Hatású Sztár Megoldás] díjjal tüntette ki.

2015. szeptemberében a China Feed Industry Information Network [Kína Takarmányiparának Információs Hálózata] az Alltech Mikotoxin-kezelési Programjának a Star Feed Additive—Top 5 Mycotoxin Solution [Sztár Takarmánykiegészítő – Legjobb 5 Mikotoxin Megoldás] díjat ítélte oda. Az Alltech Mikotoxin Menedzsment Programjáról további információk a www.knowmycotoxins.com honlapon olvashatók.