MENÜ

Dal-Bo MaxiCut 600 aprító henger a gyakorlatban

2015.08.28.

Évekkel ezelőtt sokan kíváncsian figyelték a Dal-Bo újdonságát, a MaxiCut aprító hengert, sokan találgatták milyen munkát is végez ez az egyszerű kialakítású gép. Hogy mik is a gazdák tapasztalatai a Dal-Bo MaxiCut-tal kapcsolatban? Az alábbiakban olvashatja néhány vásárló tapasztalatait:

 

Dal-Bo MaxiCut 1

 

 

HUN-AGRICULTURE Kft., Kiss Pál, Újszilvás

2014-es évben vásároltuk a Dal-Bo MaxiCut 600-as aprítóhengerünket, tehát eddig csak egy szezon tapasztalata van mögöttünk. 300 ha napraforgószárat zúztunk le a géppel idáig. Egy 150 LE-s John Deere traktorral húzzuk az aprítóhengert, általában 18-20 km/h sebességgel. Egy műszakban 80-100 ha-t zúztunk a géppel, ezt a területteljesítményt könnyedén el lehet érni a géppel, még nálunk is, ahol sok a vonulás egyik területről a másikra. Üzemanyag fogyasztást kifejezetten nem mértünk, de az biztos, hogy 2-3 liter/ha között megáll. Előzetes elvárásainkat mindenben teljesíti a MaxiCut. Egyszerűségében nagyszerű! Mindenkinek csak ajánlani tudom. Karbantartása végtelenül egyszerű, a késeken még kopás sem látszik. A növényi szár aprításán kívül még ki szeretném emelni, hogy bakhátakat elsimítja, porhanyósít, a zöld gazt is szépen eltakarítja, olyan utána a terület, mintha meg lenne kultivátorozva.

 

Bagi Tamás – Nagyfüged

Eddig 800 ha napraforgó és 50 ha kukorica szármaradványainak aprítását végeztük el a Dal-Bo MaxiCut-tal. A kukorica esetében az aratás után vártunk 2 hetet, hogy száradjon a szár, s utána engedtük rá a gépet. A munkájával mindkét kultúra esetén abszolút meg vagyunk elégedve, elvárásainkat hozza, sőt túl is teljesíti a gép. Egy 145 LE-s Challenger húzza, 15-20 km/h sebességgel. Átlagosan 7-8 hektáros a területteljesítményünk óránként. Üzemanyag fogyasztása 2-3 liter. Műszaki problémákat nem tapasztaltunk, karbantartása minimális, mindössze zsírozni kell.

Amit még kiemelnék, hogy a talaj repedéseket, bakhátakat eltünteti, valamint, hogy nagyon gyors az egyik táblából a másikba való átjutás a géppel.

 

Dal-Bo MaxiCut 2

 

 

Bicskei Mg.Zrt. - Szegedi Márton

A Dal-Bo MaxiCut száraprító gép 2014. szeptemberében érkezett, éppen a legjobbkor, mert javában folyt a napraforgó betakarítás. Minden pillanatot ki kellet használni a csapadékos időjárás miatt.  Elsődleges volt a saját termesztésű, kb. 450 ha napraforgó, illetve 250 ha silótarló rendbetétele.  Szabad kapacitás miatt még  200 ha töltögetett napraforgó  területen végeztük el az aprítást  bérmunkában. A munka megszervezésésekor közel 100 ha kombájn előnnyel számolnak, hogy a gép hatékonyan dolgozhasson.  Üzemanyag fogyasztást mértek, jellemzően 4,0 – 4,5 l/ha értékre jött ki, domborzattól függően. A gépvásárlás jó döntés volt, vállalják a referencia helyenkénti megjelölést.

 

Dal-Bo MaxiCut 3

 

Csókási Lajos gazdasága, Szabadbattyán - Csókási Gergő

Előzményként a korábbi technológia: A hagyományos módon kombájnolt napraforgó tarlónk 60-70 cm volt. Szárzúzó helyett mi tárcsáztunk a vetés előtt. Ilyenkor mindig maradt teljes hosszúságú napraforgó szár, ami a tárcsalapok között átbújt. 2013-ban vásároltunk egy kombinált gabonavető gépet, amelyik bármennyire is csúcsmodell volt, örökké összehúzta a szárat, kupacolt és nem volt megfelelő a saját munkánk. Ugyanígy jártunk gruber használatakor is.

2014-ben megvásároltuk a Dal-Bo MaxiCut 600 száraprítót, bár területeink nagysága egyáltalán nem indokolta.  Szolgáltatást csak annyit végzünk, amennyi napraforgót learatunk. Páran megjegyezték, hogy ez a vásárlásotok nem térül meg soha. 2014-ben a  csapadékos ősz ellenére kiváló tarlómunkát végeztünk az aprítóhengerrel. Vetéseink kifogástalanok lettek. Úgy fogalmaztunk, hogy „idegi alapon ez a gép már megtérült számunkra”. Idén repcetarlóinkat is végig futottuk a Dal-Bo géppel, töredezett és megroppantott szárat hagyott maga után. Egy lezáró hengerezés után már nincsenek ágaskodó szár- és gyökérdarabok a felszínen.  Gépvásárlásaink során az egyik legfontosabb szempont, hogy számunkra hasznos és megbízható legyen a gép, ami a Dal-Bo MaxiCut-nál maradéktalanul teljesült.