MENÜ

DAMMANN permetezők a precíziós gazdálkodásért

2018.03.01.

Precíziós gazdálkodás a permetezéstechnikában

Ha pontos kijuttatást akarunk elérni egy permetező géppel, első és legfontosabb a hossz és keresztirányú szórásegyenletesség biztosítása.

Ha precíziós gazdálkodásról beszélünk a tápanyag utánpótlást és a növényvédelmet tekintve az eddig használt technológiát meg kell újítani, és a talaj, valamint a növény igényeit optimálisan kiszolgálva differenciáltan kell kijuttatnunk a szükséges hatóanyagot. Ehhez több megoldás is lehetséges.

A preciziós gazdálkodást különböző lépések megtételével tudjuk elérni. Általában első a GPS vezérelte párhuzamos nyomvezetés, illetve GPS helymeghatározás. A következők a talajminta vételezés, hozamtérképek, kb.8-10 év műholdképeinek elemzése, drónfelvételek, talajszkennelés, és megfelelő munkagépek. Ezen adatok alapján lehet differenciáltan megoldani a vetést, tápanyag utánpótlást és a vegyszerezést.

dammann-02-800

A fúvókák GPS vezérlése: E-D-S

dammann-e-d-s-1

A permetező gépet a nyomógombos MC1 vagy érintőképernyős HD1200 monitor segítségével tudjuk kezelni.

Az automatikus keretszakaszolást a forgóknál és a „csücskölésnél” minden esetben a felszerelt GPS antenna a Trac Leader, és a Vario Select program automatikusan vezérli.

A szakaszok lehetnek 1,5 - 6 m szélességűek a szórókereten vagy akár E-D-S segítségével fúvókánként is szakaszolható.

dammann-e-d-s-2

 

Vario Select fúvókatartók működése

dammann-vario-select

A Dammann permetezők több mint 10 éve 2-es tandem fúvókatartókkal vannak felszerelve, ami nem csak a kívánt l/ha érték kijuttatását biztosítja, hanem a terminálon beállított nyomástartományban dolgozik.

Ha a permetezőgép haladási sebessége változik és a fúvóka nyomása a kívánt és beállított értéken kívülre esne, a 2-es tandem fúvókatartó átvált és egy másik – nagyobb, vagy kisebb – fúvókán juttatja ki a kívánt permetlét, ezzel biztosítja a változatlan cseppméretet, és fedettséget.

Ha tovább növeljük a haladási sebességet, akkor a két fúvóka egyszerre dolgozik, és az előírt l/ha mennyiséget juttatja ki. A 4-es quattro fúvókatartónál a működési elv azonos, csak még szélesebb határok között alkalmazható.

 

RRw rotoros tartálykeverő és proControl III kimosó rendszer

A permetlétartályban általában keverőcsövek vannak elhelyezve amik biztosítják a kijuttatandó szer homogenitását, illetve vegyszerváltásnál a permetlétartály kimosását. A Dammann cég kifejlesztett egy RRw rotoros kimosó rendszert, ami sokkal intenzívebben dolgozik, és a JKI intézet által megengedett 15%
vegyszermaradékkal szemben csak 2,7 % marad a tartályban.

Ezt kiegészíti még, hogy a nyomócsőrendszerben a mosófolyadékot (technikai folyadékot) levegő árammal ki tudjuk fújni a fúvókákon keresztül. A kimosó rendszer kiegészíthető egy proControl III automata vezérléssel. Ebbe a vezérlő egységbe vannak rögzítve a permetező gép adatok, ismeri a különböző egységek technikai folyadékmennyiségét és tiszta vízzel automatikusan minden részegységet átmos.

dammann-procontroliii

DCD precíz ultrahangos keretvezérlés

A DCD a hidraulikát és a pneumatikát kombinálva használja a keretszárnyak vezérléséhez. A hidraulika a keretet gyorsan a monitoron beállított munkamagasságba állítja, a pneumatika pedig a keretszárnyak finom beállítását, talajfelszín követését szabályozza.

dammann-d-c-d

A keretszárnyak magasságát két-két ultrahang szenzor és egy szögkitérést érzékelő ellenőrzi, egy giroszkóp pedig érzékeli a kanyardinamikát, és ezen értékek alapján szabályozza a keret talajkövetését. Kapásnövényeknél (kukorica, napraforgó) célszerű további két szenzort felszerelni, ezzel ki tudjuk zárni azt a hibalehetőséget, hogy esetlegesen valamelyik szenzor a növény sora közé lásson be, és ahhoz tévesen szabályozzon.

Ebben az esetben a keretre hat szenzor lesz felszerelve. Néhány gombnyomással ki lehet választani a kívánt üzemmódot, és az értékek mindig módosíthatók. A szórókeret munka- és forgón való kiemelési magassága centiméter pontossággal beállítható a fülkében található terminálon.

A DCD keretvezérlés utólagosan is megrendelhető és a már meglévő gépekre felszerelhető.

dammann-d-c-d-2

C-C-A ívkompenzációs differenciált kijuttatás

Kanyarodáskor a szórókeret külső, középső és belső szakasza más-más íven és emiatt különböző kerületi sebességgel halad. Ezt a problémát küszöböli ki a C-C-A ívkompenzációs szabályzás, ami kanyarokban automatikusan a belső íven kisebb, a külső íven pedig nagyobb fúvókát kapcsol be, ezzel a keresztirányú szórásegyenletességet és azonos l/ha értéket tudunk biztosítani.

dammann-c-c-a

D-A-S dupla légrásegítéses szórókeret

A Dammann cég kizárólagos megoldása a DAS két légfüggönyös légrásegítéses szórókeret. A két légfüggöny a fúvókák előtt és mögött helyezkedik el így
a haladási és széliránytól függetlenül gátolja a cseppek elsodródását. A ventilátor teljesítménye 45-60-90.000 m³ /óra.

A légmennyiség 10 fokozatban állítható és kiváló bekeverést, fedettséget biztosít a növény szárán és a levél fonákján is. Ezen megoldással további előnyei: folyadék és szermegtakarítás, nagyobb haladási sebesség, 2,7 szer nagyobb fedettség, szeles időben kb. 10 m/sec azaz 36 km/h szélsebességig biztonságos, elsodródásmentes permetezés.

dammann-dupla-legrasegiteses-szorokeret

DAMMANN fluid indikátor

A kijuttatott permetlé növényekre kifejtett hatását befolyásolja a kijuttató víz hőmérséklete és a bekevert permetlé pH értéke. Az ideális érték 4-6 pH között van. Amennyiben a vegyszer bekeverése után a pH érték 7 fölé emelkedik a ellúgosodik, citromsavval kell a pH értéket beállítani. A képen látható műszerrel mérhető a kijuttatandó vegyszer ezen adatai. dammann-fluid-indikator

T-S-D MFS helyspecifikus fúvókavezérlés

A helyspecifikus kijuttatás alapfeltétele a megfelelő kijuttatási program. A Dammann cég fejlesztése az osztott tartályos permetező, a permetlé tartály 2/3-ban alapvegyszert 1/3 arányban egy másik vegyszert tartalmaz. A permetezőn két párhuzamos kijuttató rendszer ( szivattyú, szűrő, szabályzó, csőrendszer, fúvókasor) van kiépítve. Az egyik juttatja ki az alapvegyszert tandem fúvókák segítségével, a második rendszer 4-quattro fúvókák segítségével a megadott szoftver – SHAPE vagy XML fájl – szerint nyitja a négy fúvóka közül a kívánt nagyságút és a navigáció szerint a megfelelő helyen.

Ezzel a megoldással az előre megírt szoftver alapján differenciáltan tudunk két vegyszert egy időben kijuttatni, igény szerint a táblán „foltozni”. Ez a funkció tökéletesen működik, ha egyenkénti fúvókavezérléssel , C-C-A kanyarkövető és a VRC térképolvasó alkalmazást együtt használjuk.

dammann-t-s-d-2

dammann-t-s-d

dammann-t-s-d-3dammann-t-s-d-4

S-D-S valósidejű szenzoros fúvókavezérlés

dammann-s-d-s

Ha nem áll rendelkezésre kijuttatási szoftver, arra az esetre is van műszaki megoldása a Dammann-nak. A permetező szórókeretére 6 db Fritzmeier, (Isaria) szenzor kerül felszerelésre, amelyek egy-egy sáv adatait juttatják el a vezérlő computerhez. Ez látja az állomány sűrűségét, színét, ebből kalkulál a kijuttatandó mennyiségre. Egy szenzor négy különböző hullámhosszon bocsájt ki fényt, amit egy vevő érzékel. Az így kapott adatok segítségével juttatható ki a tandem vagy quattro fúvókákkal a szórókeret 6 szakaszán differenciált mennyiségű műtrágya, vagy egyéb hozamnövelő szer. Az S-D-S szenzor működésének feltétele a már előzőekben említett Trac Leader, Vario Select és T-S-D programok.

dammann-s-d-s-2

D-I-S PSM projekt direktbefecskendező rendszer

A Herbert Dammann GmbH és a német Julius Kühl-Institut közös fejlesztése az alábbiakban ismertetett permetezőgép. A permetezőgép alkalmas három különböző vegyszer egyidejű kijuttatására, ezért a permetlétartály öt részre van osztva.

Az elsőben az alapvegyszer bekeverve található a tartály legnagyobb részében, további két tiszta vizes tartályrész van kialakítva a két direktbefecskendezős rendszer részére. Továbbá van egy kimosótartály és egy gyűjtőtartály a kimosott maradék szer részére. A permetező gép keretén három kijuttató csőrendszer lett kialakítva.

A permetezőgép szivattyúja biztosítja az alapvegyszer és a tiszta víz kijuttatását, és a gép oldalára szerelt két Raven típusú direktbefecskendező adagolja computer segítségével a vegyszerkoncentrátumot a csőrendszerbe. Két nyomócső a szórókeretbe a harmadik pedig a keret külsejére van elhelyezve.

dammann-d-i-s-psm 

 

dammann-d-i-s-psm-3

A permetező két különböző teljesítményű Raven direktbefecskendezővel van szerelve, az egyik a kis a másik a nagyobb dózisú kijuttatáshoz.

A Dammann gyár a fenti megoldásokkal tud hozzájárulni a precíziós gazdálkodás permetezéstechnikai megvalósításához. Amennyiben az adatbázis tovább bővül a gyomfelismeréssel és kultúrnövény megkülönböztetésével, a fentiekben ismertetett helyspecifikus szórástechnika erre is megoldást nyújt.

DAMMANN gyári képviselet:

starcz-kft-logo

STARCZ Kft.
5000 Szolnok, Csiky G. u. 36.
Tel.: +36-56-655-093
www.starczkft.hu